• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så placerar du möblerna på mattan

  Att veta hur man ska placera möblerna på mattan i vardagsrummet är inte helt enkelt. Ska soffan stå på mattan eller helt utanför? Och hur stor matta behöver man? Här är några riktlinjer!

  Så placerar du möblerna på mattan
  En rätt placerad matta kan förändra ett helt vardagsrum. Foto Jotun, Chhatwal & Jonsson

  1. Lilla vardagsrummet
  Litet vardagsrum – mindre matta. Har du en liten yta att jobba med kan du med fördel placera mattan i mitten och låta sittmöblerna stå utanför mattan. Något som kan vara bra att tänka på är att mattans längd ska vara längre eller nästan lika lång som soffan.

   

   

  Bor du litet? Satsa på en mindre matta och låt sittmöblerna stå utanför. Foto House Doctor

  2. Mellanstora vardagsrummet
  Har du ett vardagsrum i mellanstorlek kan du välja en matta som är tillräckligt stor för att sittmöblernas främre fötter ska kunna stå på den. Antingen låter du soffans främre ben stå på mattan medan övriga sittmöbler står på golvet utanför. Men det går lika bra att låta alla sittmöbler stå med sina främre ben på mattan. En bra riktlinje är att mattan ska sticka in 1/3 av soffan djup.

  Det går lika bra att låta soffan stå utanför mattan och fåtöljen ovanpå. Foto Jotun

  3. Stora vardagsrummet
  Har du ett stort och rymligt vardagsrum med plats för en matta storlek större? Då har du de perfekta förutsättningarna för att kunna ställa alla möbler centrerade på mattan. En riktlinje är att soffans ben bör stå 20–40 centimeter in från kanten på varje sida av mattan. I vilken riktning mattan ligger kan ha stor effekt på hur rummet känns, så prova dig fram

  I ett stort vardagsrum kan du enkelt låta mattan ta för sig. Foto Alcro

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!