• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 saker att tänka på när du köper ny soffa

  Linne eller sammet, hörnsoffa eller kanske en klassisk divansoffa. Möjligheterna är till synes oändliga när det kommer till en av hemmets absoluta favoritmöbel. Men att köpa en ny soffa är en stor investering, det kan därför vara värt att lägga ner lite extra tid på ditt val. Här är 6 saker att tänka på!

  6 saker att tänka på när du köper ny soffa
  Massor av lösa kuddar eller kanske plymåer? Det är frågan. Foto Sofa Company

  1. Provsitt och provligg 
  Att klicka hem en soffa som ser snygg ut på bild kan vara lockande, men vad bilden inte berättar är hur soffan känns. Så börja med det viktigaste – besök en butik och provsitt. En soffa ska användas mycket och ofta och bör kännas bekväm.  

  2. Ha material och kvalitet i åtanke  
  I nio fall av tio är det bättre att välja en soffa av hög kvalitet som kostar lite mer och som lever längre. Köper du en billig soffa? Då kan det vara bra att undersöka saker som sömmar och tyg ordentligt. Hållbarheten på soffans sittdynor mäts i volymvikt, och stoppningen bör helst ha en volymvikt på 30–35 kilo för att den ska leva länge. En annan sak att ta med i beräkningen är hur mycket du kommer orka sköta soffan – läder behöver smörjas, dunfyllda kuddar behöver vändas, bomull bleks av starkt solljus och köper du en soffa utan avtagbar klädsel gäller det att se upp med fläckar.

  Ett tips är att även väga in vilken påverkan materialet har på miljön: Hur har soffan tillverkats, hur länge kommer den att hålla och hur tas den bäst om hand när den inte längre går att använda? 

   

   

   

  En soffa fasta kuddar ger ofta bättre
  stöd för ryggen. Foto Sofa Company

  3. Mät, mät, mät! 
  Var i rummet ska soffan stå och hur mycket plats kommer soffan att ta? Ett bra tips är att använda maskeringstejp och tejpa upp soffans mått på golvet för att få en tydlig bild av hur stor yta som kommer upptas av soffan. Tänk även över hur många som ska få plats i den samtidigt, för att inte riskera att köpa en för liten soffa. 

  4. Håll koll på djupet
  Sittdjupet kan skilja sig avsevärt soffor emellan. Generellt kan man säga att om man vill kunna ligga så är en djup soffa att föredra medan en lite grundare soffa passar den som helst vill sitta upprätt. Tänk även på att alla leverantörer inte mäter sittdjupet på samma sätt, vissa mäter sittdjupet från kuddarna medan andra mäter med alla kuddar bortplockade. Så fråga eller känn efter själv i butik.

   

  Hur många är ni i familjen? Välj en soffa som fungerar i vardagen. Foto Sofa Company

  5. Välj kuddar som känns rätt  
  Lösa kuddar eller plymåer? Det är frågan. Om en soffa har flera lösa ryggkuddar kan du enkelt själv anpassa sittdjupet och flytta runt kuddarna beroende på om du vill sitta eller ligga ner i soffan. Många kuddar skapar dessutom ett mysigt intryck. När det kommer till plymåer ger det ofta ett bättre och stabilare stöd för ryggen. Även här gäller det att verkligen känna efter vad som passar dig bäst.

  6. Hur ser familjesituationen ut?  
  Har du barn eller husdjur kan avtagbar klädsel vara att föredra, och om du ofta har långväga gäster på besök kan det vara relevant att överväga en bäddsoffa. Är ni många i familjen är det ofta bra att välja ett tyg som klarar lite större påfrestningar. Syntetmaterial är generellt mer slitstarka än naturmaterial, men allt handlar om hur soffan ska användas.  

  Glöm inte att mäta för att se till att soffan passar rummets storlek. Foto Mio

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!