Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket

Få ytor är så utsatta som bänkskivan i köket och att välja rätt är därför inte helt enkelt. Så hur ska man tänka när man väljer material? Vi guidar dig!

1. Laminat
Prisvärt, slitstarkt och relativt underhållsfritt – så kan materialet laminat enkelt sammanfattas. En laminatskiva består av flera lager papper och lim som pressas samman under hög temperatur och högt tryck, och det finns många rimliga och fina alternativ på marknaden i olika färger och mönster. Några nackdelar är att skivan ofta är känslig mot för mycket värme och att rispor och hack inte kan slipas bort eller repareras. 

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
Laminat finns i en mängd olika färger och mönster. Foto Ikea

2. Trä 
Ett naturligt och levande material som kan slipas ner och bli som nytt. Den kan därför leva länge om man tar hand om den ordentligt. En träskiva bör oljas in med jämna mellanrum och fukt och smuts bör torkas av snabbt.

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
Trä i fokus hos Ikea.

3. Sten 
Väljer du en stenskiva? Då får du ett tåligt och hållbart material som ofta är enkelt att rengöra. Allra tåligast är granit. Den oregelbundna strukturen gör att eventuella fläckar inte syns så väl. Mörkare stensorter, som till exempel svart granit, är ofta mindre känsliga för fläckar. Ljusa stenskivor är ofta mer porösa och kan därför suga åt sig vätskor och andra fläckar. Något att tänka på om du väljer en granitskiva är att de lätt kan få kalkfläckar och att skivans kanter är känsliga för stötar. 

 

 

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
Svart granit hos Nordiska Kök.

4. Marmor
Populärt men känsligt material eftersom marmor är en porös stensort. Tänk på att aldrig använda citronbaserat rengöringsmedel eller andra sura medel eftersom de kan fräta och ge fläckar på stenytan. Andra saker som är bra att tänka på är att torka bort vin, ättika, vinäger och kolsyra direkt eftersom även de kan skada marmorn. Blir det ändå en fläck? Testa att doppa en handduk i ljummet vatten med såpa och gnugga försiktigt på ytan. 

 

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
Gröna luckor och bänkskiva i marmor hos Ballingslöv.

5. Stål 
Outslitligt, fullständigt underhållsfritt och lätt att rengöra, men kan bli repigt med tiden. Ofta väljer man rostfritt stål närmast diskbänken, men det blir även vanligare och vanligare att välja det slitstarka materialet till hela bänkytan. Undvik att ställa varma kärl på ytan då det kan göra att ytan blir bucklig. 

 

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
Allt fler väljer rostfritt stål till hela bänkytan. Foto Ballingslöv

6. Terrazzo
Består av gjuten betong med bitar av krossad marmor – stenkrossrester från marmorbrytningen som därefter har slipats. Skivorna måste regelbundet underhållas med olja. Ytan påminner lite om marmor men är betydligt enklare att underhålla.

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
Terrazzo påminner om marmor men är mycket enklare att underhålla. Foto Nordiska Kök

7. Komposit 
Mer slitstarkt och underhållsfritt än sten och finns i en mängd olika färger, mönster och materialsammansättningar. Materialet kan slipas och ge ett sömlöst intryck. Det är dessutom ett av de mest tåliga och hållbara materialen eftersom ytan är porfri vilket innebär att inga bakterier kan tränga in. 

 

Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till köket
Varken smuts, vassa material eller vätskor påverkar en bänkskiva av komposit. Foto Ballingslöv
Scroll to Top