• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rätt inredning gör dig friskare och mer kreativ

  Rätt inredning hemma kan göra dig friskare, mindre stressad och mer kreativ. Här är 5 smarta tips på hur du hälsoboostar ditt hem!

  Rätt inredning gör dig friskare och mer kreativ
  Foto: Stephanie Bjelkestam, Jenny Hammar

  Genom att använda vetenskap för att möblera och inreda, så kallad neurodesign, kan du skapa ett mer harmoniskt hem och må bättre. Inredaren och neurodesignern Isabelle Sjövall ger här 5 smarta tips på hur du inreder för hälsa. 

  Isabelle Sjövall. Foto Jenny Hammar

  Lär dig mer om neurodesign i Hus & Hems onlinekurser. Här hittar du alla våra kurser.

  1. Skapa rum i rummet

  Det bästa sättet att göra en stor yta gemytlig och trygg är att dela in den i sektioner och skapa rum i rummet. Se gärna till att du från varje "rum" har god överblick över resten av rummet, det som på inredningsspråk kallas "isovist". Ju större isovist, desto bättre för välmåendet.

  Foto Anne Nyblaeus 

  2. Speglar skapar rymd

  Känner vi oss inträngda triggas amygdala i hjärnan vilket får oss att instinktivt vilja fly. Har du ett litet rum kan du dock trolla med en stor tavla som drar blickarna till sig eller genom att sätta upp speglar.

  Foto Karl Anderson

  3. Gruppera mera

  Möbler som är organiserade i små grupper främjar social samvaro, och möblerna får gärna vara lätta så att de går att flytta runt.

  Foto Cecilia Möller 

  4. Ljusa färger förstorar rummet

  Studier visar att låg takhöjd är bra om du ska göra något konkret och fokusera på detaljer, medan högt i tak lämpar sig bättre för kreativt tänkande. Det är inte den faktiska takhöjden som är avgörande, utan känslan av rymd man kan åstadkomma med hjälp av färg, speglar och möblering. Ett knep kan vara att måla hela rummet vitt, då suddas nämligen gränserna mellan tak, väggar och golv ut och rummet upplevs som större.

  Foto Cecilia Möller

  5. Mera textilier

  Undersökningar har visat att textilier som mattor och gardiner är lugnande. Mattor, och andra textilier, kan också bidra till bättre akustik i ett rum, vilket också påverkar sinnet och ger ro.

  Foto Stephanie Bjelkestam

  Lär dig mer: Hus & Hems onlinekurser

  Ta del av onlinekursen "Introduktionskurs i Neurodesign". Här få du verktyg så att du själv kan inreda vackert på ett sätt som få hjärnan och kroppen att må bra.  

  Pris: 499 kr

  Läs mer här!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!