• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här kan våra älskade jeans få nytt liv – som hållbar inredning

  Jeans blir aldrig otrendiga. När de till slut gjort sitt i garderoben kan de istället leva vidare i andra former, exempelvis i ditt badrum eller på ditt köksbord.

  Så här kan våra älskade jeans få nytt liv – som hållbar inredning
  Foto: Himla

  Slitstarka, multifunktionella och alltid rätt – jeansen är ett av våra mest älskade plagg. De är dessutom tåligare än många andra plagg och går ofta att lappa och laga innan de måste kasseras för gott. Men livet slutar inte alltid där för de klassiska denimplaggen. Det går nämligen att återvinna bomullen från gamla jeans, och skapa något helt nytt!

  Kudde från Himlas kollektion Denise, 60x60 cm, 499 kr.

  Tabletter 37x50 cm 279 kr för ett 2-pack, löpare 50x145 cm 349 kr, båda från Himlas kollektion Denise.

  Det här har svenska Himla tagit fasta på. Nya kollektionen Denise är tillverkad av halvlinne, det vill säga ett tyg av 50 procent lin och 50 procent bomull. I det här fallet kommer bomullen från återvunna jeans, blandat med ny bomull för att få ett hållbart garn. Tyget är fritt från PVC och behandlat med vattenbaserad akryl, vilket gör produkterna avtorkningsbara och vattentåliga. 

  Old Jeans Towel från Finlayson, 70x150 cm, 349 kr.

  Även finska Finlayson ger gamla trotjänare nytt liv i kollektionen Old Jeans. Kasserade jeans krossas till fiber, som sedan spinns till tråd, som så småningom blir till handdukar tillverkade av 40 procent återvunnen denim.

  Jeans rug från Rug Solid, 80x240 cm, 2 399 kr.

  Hållbara, slitstarka och handvävda är danska Rug Solids mattor, tillverkade av denimrester från fabriker inom modeindustrin. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!