Lär dig fynda antikt och vintage – 10 experttips

Gillar du att gå på loppisar och auktioner? Här delar två av Sveriges främsta antikexperter med sig av sina bästa tips – så fyndar du antikt.


1. Tänk efter före

För att inte bli matt eller förvirrad på en stor mässa eller en auktion är det bra om du redan från början vet vad du är ute efter. Kanske en osthyvel, eventuellt en snygg kruka? Eller utgå från ett tema. Annars är det lätt att bli ostrukturerad och trött väldigt tidigt och då missar du kanske de riktigt bra sakerna.

2. 1800-talsmöbler är billiga

Trenderna förändras. Föremål som var populära för 30 år sedan har gått ner i pris. Koppar, 1800-talsmöbler och en hel del handknutna mattor kostar betydligt mindre i dag än då. Här går det att fynda.

Lär dig fynda antikt och vintage – 10 experttips
Ta med en lupp och undersök silvret när du är på loppis. Information om stämplar finns i böcker och på nätet. Foto: iStock/Getty Images.

3. Prylar som stiger i värde

Är du ute efter värdeökning ska du kika på sådant som kommer att dra i väg i framtiden. Då rör det sig om modernt konsthantverk från 1900-talet. Visst har dessa föremål och formgivare redan uppmärksammats, i synnerhet perioden “Swedish Grace” från 1920-talet, men föremålen kommer kosta ännu mer i framtiden. Håll utkik efter nyupptäckta formgivare, nya namn bland 1900-talets möbelkonstnärer och konsthantverkare. 1970–1980-talsgrejer har också potential att stiga i värde på sikt. 

4. Se upp för modekopior

Var försiktig med hur mycket du betalar för märkesgrejer. Mode och vintage är svårt om du vill göra kap. Du behöver kunna se skillnad på äkta Chanel, Dior, Hermès och genomskåda kopiorna.

Lär dig fynda antikt och vintage – 10 experttips
Sjöström Antiks monter på Antikmäsan i Älvsjö då de vann pris i The Collector’s Award. Foto: Per Myrehed

5. Rätt strategi på loppis

Går du på loppis – ha som strategi att handla riktigt tidigt. Släpp på hämningar, köp något så fort du kan. Dels lättar den psykiska spärren som hela tiden får dig att tveka. Dels ser du ut som en seriös köpare om du går runt med en påse i handen. Det blir faktiskt enklare att pruta då, i synnerhet på loppisar.

6. Ta med en lupp

Ta med en lupp, rota efter silver i nysilverlådorna, studera stämplar, sprickor och skador. Information om stämplar och märkningar går att hitta på nätet.

Lär dig fynda antikt och vintage – 10 experttips
Gammalt och nytt samsas hos ”C/O Stockholm” på Antikmässan i Älvsjö.

7. Håll ut och fynda

Gå till antikmässan på sista dagen. Visst går mycket av de bästa prylarna redan första dagen på en mässa, men om du har is i magen kan du göra fina fynd. På antikmässor är det oftast ett fast pris som gäller, men ibland säljer antikhandlarna till lägre pris sista dagen – främst stora möbler de inte vill behålla i lager och som är krävande att transportera.

8. Tänk på geografin

Leta inte efter glas i Småland, spana i stället efter fint småländskt glas i Norrland. Det som är karaktäristiskt för regionen brukar kosta mer. Loppisar avspeglar ofta orten. Är det mycket allmoge har bönderna haft en viktig ställning. Har det legat ett regemente i kommunen så finns det ofta högklassiga antikviteter. Är det ett landskap rikt på gods och gårdar kan det finnas riktigt fint måleri och gammalt konsthantverk.

Lär dig fynda antikt och vintage – 10 experttips
Sådant som var dyrt för 20 eller 30 år sedan kan du ofta fynda idag – som till exempel koppar och möbler från 1800-talet. Foto: Pamena/Getty Images.

9. Ta med släpet

Åker du på en bondauktion är det bra att ta med en rymlig bil eller släp. Många avstår det som är stort och tungt då de inte har tillräckligt stort bagage­utrymme. 

10. Köp det du gillar

Det viktigaste tipset av alla är att du ska följa hjärtat och köpa sådant du tycker om. Tänk inte på vad som kan öka i värde. Köp sådant som du blir glad av och som blir fint i ditt hem.

Tipsen kommer från Tom Österman och Maria Granström, två av Sveriges främsta auktionsexperter.

Scroll to Top