• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 hållbara nyheter från möbelmässan 2019

  Den här veckan är det Stockholm Furniture & Light Fair och dessutom Stockholm Design Week. Stort fokus på inspirerande design i vår huvudstad just nu alltså. Men något som vi tycker är minst lika viktigt är hållbarhet. Därför har vi finkammat mässan efter produkter som tagits fram med vår planets hälsa i åtanke. 

  6 hållbara nyheter från möbelmässan 2019
  Foto: Swedese, Ferm Living, Baux

  1. Rester från designklassiker utgör Swedeses spillkollektion

  Swedese har tagit vara på spillmaterialet från sin produktion, bland annat från den klassiska Laminofåtöljen. Resultatet blev en kollektion på tre möbler som kommer att säljas i limiterad upplaga.

  Pall ur Swedeses spillkollektion, designad av Thomas Sandell.

  Thomas Sandell har designat en pall av överblivet ekträ från Laminotillverkningen, med en sits klädd i läder som även det blivit över i fabrikerna.  

  "Kakbord", designat av Front för Swedese.

  Designduon Front har skapat ett litet bord med två våningar som påminner om ett kakfat. Benen i böjträ består av av virke som blivit över från tillverkningen av Laminofåtöljen. Samma material utgör även ramen på spegeln som liknar en skål. 

  Spegeln kan hängas både på höjden och på bredden.

  2. Gamla plastflaskor får nytt liv hos Ferm Living

  Inför våren och utesäsongen har Ferm Living tagit fram serien Way, en matta och en kudde tillverkade av återvunna plastflaskor i maritimt mönster. Mattan lämpar sig extra väl för utomhusbruk då materialvalet gör den lätt att rengöra. Och trots att det alltså är 100 procent plast i både matta och kudde så känns de faktiskt som ull. 

  Tänk att bortkastade plastflaskor kan se så här bra ut!

  3. Baux Acoustic Pulp – 100 procent nedbrytbar akustikpanel

  Potatisstärkelse, skal från citrusfrukter och vetekli är några av ingredienserna i den 100 procent nedbrytbara akustikpanelen Baux Acoustic Pulp. Och här blir det riktigt högteknologiskt, man har nämligen använt biomimik för att efterlikna egenskaper hos naturen och införliva dem i produkten.

  Stilren akustikpanel från Baux.

  – Exempelvis så har vi genom att modifiera cellulosans molekyler lyckats imitera gräsrötters inbyggda brandhärdighet och lotusblommors förmåga att stöta ifrån sig vatten, säger Fredrik Franzon, VD för Baux. 

  De olika nyanserna tas fram genom att man tillsätter olika procentandelar vetekli, istället för oljebaserade färgpigment eller andra kemikalier.

  4. Kasserade plastleksaker återvänder till barnrummet med hjälp av ecoBirdy

  Belgiska ecoBirdy tillverkar möbler för barnrummet av återvunna plastleksaker. Och det här är inte bara ett designföretag utan ett helt projekt, med tillhörande sagobok och skolprojekt där man lär barn vikten av återvinning. All insamling av leksaker och tillverkning sker i Europa. 

  Allt från ecoBirdy har ett spräckligt utseende som direkt signalerar återbruk. Detta är ett medvetet val, man vill visa att även spillmaterial kan vara vackert. 

  5. Hållbara designmöbler av industriellt spillmaterial hos Emeco

  Amerikanska Emeco tillverkar möbler av återvunnet och närodlat material och ligger bland annat bakom klassikern Navy Chair som designades 1944 för den amerikanska flottan. Under möbelmässan i Stockholm visade de upp stolen 1 inch Reclaimed, designad av Jasper Morrison och tillverkad av 90 procent industriellt spillmaterial, varav 75 procent är polypropen och 15 procent träfiber.

  1 inch Reclaimed finns i flera olika kulörer, här ser vi den i bordeaux.

  6. Avfall blir till kontorsmöbler hos Flokk

  Norska Flokk hade en av mässans intressantaste montrar, där de visade hur återvunna material som aluminium, stål och plast, och hållbara material som trä och ull, så småningom förvandlas till de ärligt talat ganska anonyma kontorsmöbler som tillverkas av de olika varumärkena under Flokks paraply. 

  I sin monter berättade Flokk bland annat att deras aluminiumdelar består av i genomsnitt 95 procent återvunnet material. Tack vare det kan de gjuta en fotbas med endast 10 procent av den energi som hade behövts om de använt nytt material.

  Nyheten RH New Logic visades upp under mässan.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!