• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gjutjärnet från Näfveqvarn gör comeback

  Den första masugnen på Näfveqvarns bruk tändes redan 1623, och i början av 1900-talet ritade Sveriges designelit sortimentet. Bruket lades ner 2010, men gör nu comeback tack vare Eva Anegrund.

  Gjutjärnet från Näfveqvarn gör comeback

  Hur kommer det sig att Näfveqvarn gör comeback just nu?

  – Det har tagit tid att hitta rätt gjuteri och att välja ut vilka produkter som skulle nyproduceras. Nu är vi trygga i dessa beslut och det känns helt rätt i tiden. Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse!

  Det finns ett nytt hållbarhetstänk bakom produkterna – berätta!

  – Hållbarhet har varit en förutsättning från första början, därför var det självklart att produktionen skulle ligga i Sverige. Produkterna gjuts av nedsmält järnskrot, och gjuteriet använder 100 procent vind- och vattenkraft som energikälla. Det fantastiska med gjutgods är att det kan ärvas i generationer och bara blir vackrare för varje år som går.

  Hur ser framtidsplanerna ut?

  – Att utöka sortimentet med fler klassiska produkter och på sikt även skapa samarbeten med några av dagens ledande formgivare. Vi brinner verkligen för hantverket som ligger bakom produkterna. Kombinationen industri möter konst tycker vi är oslagbar.

  "Blomkruka nr 1", design Anna Petrus, h 21 cm, diam 24 cm, 9 000 kr.

  "Trädgårdsmöbel nr 2" design Folke Bensow, längd: 60 cm, 100 cm, 120 cm, sitthöjd: 43,5 cm sittdjup: 38,5 cm, vikt: ca 29 kg, 10 200 kr.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!