• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dekorera med gröna kvistar och mossa inför julen

  Skapa julkänsla med doftande grönt från naturen. Det behövs inte så mycket för att stämningen ska infinna sig.

  Dekorera med gröna kvistar och mossa inför julen
  Foto: Peter Carlsson

  Visst hör det till med doftande vintergröna kvistar och mossa till jul. Det behövs inte någon stor gran för att julstämningen ska infinna sig, utan kan räcka med en vacker tallkvist i en vas. Levande ljus och blänkande kulor lyfter arrangemanget. 

  Julbordet dukar vi med enar på rad och massor med mossa, som en liten skog i miniatyr. Men det finns många barrväxter, grenar och mossor som är vackert vintergröna och passar i julens dekorationer. Har du tillgång till trädgård eller skog finns det mycket användbart att finna till julens dekorationer, tänk bara på att inte plocka för mycket eller bryta levande kvistar i naturen. Fyll på med växter och material från blomsterbutiken. 

   

  1. Granna granar i krukor

  En liten rumsgran i kruka är ett fint blickfång i ett juligt stilleben. Samla ditt arrangemang på en bricka, det är både vackert och praktiskt om det behöver flyttas. Här har rumsgranen fått sällskap av ett vackert grågrönt pinjeträd, som försetts med en liten julslinga. Nötter täcker jorden i krukorna. Sätt snittade hyacinter i vas för att få in lite extra doft. Lite av julens gotter är även fin dekoration.

  2. Julkrans med hänge

  En elegant krans av tuja, vaxblomma, blå tistel och skir asparagus binder du lätt själv. Den enkla metallgalgen från kemtvätten är en perfekt stomme: Böj och dra ut galgen till en cirkel. Den behöver
  inte bli perfekt rund, för metalltråden kommer att döljas av det gröna. Gör många små tunna knippen, cirka 6 cm långa. Bind med tunn ståltråd eller myrtentråd. Vi har dekorerat med ett julgransljus, men då måste man passa noga. I stället kan man låta något hänga ner mitt i kransen, kanske ett vackert hjärta. Sedan är det bara att hänga upp kransen, upphänget är ju redan där.

  3. Doftande julbord

  Enkla små enar blir som en liten skog mitt på det dukade julbordet. Enarna är placerade på en bricka, som sedan täckts med olika slags mossor och dekorerats med kottar och en liten ljusslinga. Som ljusstake har vi använt en halv rå potatis, med hål för ljuset, som gömts i mossan. Du gröper lätt ur potatisen med spetsen på skalaren.

  4. Kvistar i glas

  Kvistar i glaskärl är enkelt och effektfullt. Vi har använt en damejeanne, men man kan också välja en vacker flaska eller vas i klarglas. Här är det kvistar av tall och lärk som enkelt har dekorerats med några fjädrar och en vackert glänsande glaskula. De gamla julgransljusen lyser upp och ger stämning, men var noga med placeringen så att inte någon låga kommer för nära en gren.

  5. Välkommen var gäst

  En liten tallkvist i provrörsvas och en valnöt välkomnar gästen till bords.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!