• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ljussätt ditt hem – så här lyckas du

  Bra belysning är mycket mer än bara tillräckligt med ljus. Med olika lampor kan man skapa ett samspel mellan ljus och skugga.

  Ljussätt ditt hem – så här lyckas du
  Foto: Sveinung Bråthen, pressbilder

  Med lampor kan man inreda ett rum, men även den belysning som lamporna ger kan helt förändra intrycket. Det är stor skillnad att komma in i ett rum där allt är klart upplyst och i ett där ljus och skugga samspelar. 

  – Tänk på vad du vill framhäva och vad du vill dölja, säger industridesignern Hanne Stokke Nørving, som arbetar med arkitektonisk belysning för både privata och offentliga uppdragsgivare i företaget Concept Design i Oslo.

  – Det största felet många gör är att inte anpassa ljuset till de aktiviteter rummet används till. Behöver du verkligen en pendellampa i sovrummet, eller klarar du dig kanske med lampor på nattduksborden och belysning inne i garderoberna? 

  En armatur kan ha en skulptural funktion, som Kählers nya "Balustre". Den danska keramikern Turi Heisselberg Pedersen hämtade inspiration till formen från balustraderna på gamla hus. Vasen finns i fem olika former som kan kombineras och skapa spännande skuggor i rummet.

  Punktbelysning är praktiskt på skrivbordet. Flera ljuspunkter i rummet bidrar också till en hemtrevlig känsla. Klassisk armatur i uppdaterad form för arbetsplatsen, från Jysk.

  Lek med höjderna. På hotell Henriette i Paris utgör samlingen av taklamporna i sällskapsrummet ett formstarkt element i inredningen.

  Om allt är klart upplyst blir intrycket platt och tråkigt. Dimmer anser Hanne därför är ett måste, och du bör kunna styra ett rums olika ljuskällor från minst två brytare. Att anpassa belysningen till de behov som finns i ett modernt hem är förstås mycket enklare om man bygger nytt. Med en belysningsplan finns möjlighet att bygga in belysningen i huset på ett helt annat sätt än om man bättrar på i efterhand. 

  Skapa stämning med rätt armatur. Ju svagare ljuset är desto varmare bör det vara. Armatur från studiokvanum.no.

  Belysningen över matbordet bör både ge bra ljus och vara dekorativ. "Plena" från italienska Foscarini reflekterar ljuset nedåt samtidigt som det sprids i rummet. Design, Eugenio Gargioni och Guillaume Albouy.

  Hur ska man tänka när det gäller belysning i vardagsrummet?

  – Balansera mellan stämnings- och arbetsljus. Tänk på var du sitter och läser eller tittar på skärmar. Du ska inte tänka på de lampor som finns där när du stiger in i rummet, bara märka att det är tillräckligt ljust. I ett sådant rum kan det vara fint med en dekorativ lampa som utskiljer sig, nästan som ett konstverk. Tänk på hur den fungerar med tanke på annan konst i rummet och placering. Man tröttnar lätt på så speciella lampor, så lägg lite tid på att hitta någon du kan leva med länge.

  Blanda funktionsljus och stämningsljus i vardagsrummet, här diskreta spottar från Milan Iluminación/Lighthouse Company som ser ut som svävande kuber i taket. Belysningsdesign av Mie Grevstad hos Magenta Interiørarkitekter. Foto: Ragnar Hartvig

  Finns det några speciella knep för att belysa badrummet på ett bra sätt?

  – Det är viktigt med bra ljus vid spegeln! Ofta har man jättestora speglar, men inte tillräckligt med ljus för att kunna sminka sig vid den – då rekommenderar jag att man köper en fristående sminkspegel med ljus och förstoring så att du kan återge dagsljuset. Om du väljer vertikala ljuskällor på sidan av spegeln undviker du skuggeffekter. En spegel med inbyggt ljus är ett bra alternativ. Jag tycker också om hur takljuset kan reflekteras i vitt porslin. Försök att undvika att ljuset kommer ovanifrån på ett sätt så att det skuggar ansiktet och ger dig påsar under ögonen.

  I det här glamorösa badrummet stylat av Christine Hærras finns naturligt ljusinsläpp, takspottar och vackra vägglampor. Foto: Sveinung Bråthen

  Och hur ska jag tänka när det gäller ljus i köket?

  – Här är det naturligt att tänka på att få ett bra arbetsljus, för du behöver inte samma ljus i hela rummet. Se till att du har bra belysning över köksbänken. Lampan över matbordet bör också ge bra ljus, eftersom många sitter där och läser eller jobbar, men armaturen ska också vara dekorativ och ljuset ska vara möjligt att dimra för att ge mysig stämning

  Det traditionella köket från Siematic är belyst med en fin kombination av allt från dolda ljuskällor till mer klassiska varianter av både tak- och vägglampor.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!