Miljöstyla ditt hem – så inreder du hållbart

Vi vill alla ha ett hem som känns välkomnande och vackert – men samtidigt helst inreda på ett sätt som påverkar miljön så lite om möjligt. Här är de bästa tipsen till ett mer hållbart hem.

Inredningsbranschen befinner sig i förändringens tid. Från en tid då miljömedveten design i bästa fall visades upp i form av grytunderlägg gjorda av kapsyler, till en tid då alla företag marknadsför sig själva som hållbara – med lite skiftande trovärdighet. 

Det finns en väldigt bra förklaring till företagens strävan efter en välputsad ekofasad. Andelen LOHAS-personer, alltså sådana som vurmar för “Lifestyle of Health and Sustainability”, beräknas till exempel utgöra cirka 35 procent av den svenska befolkningen.

Intresset för hållbara alternativ är inte bara stort, det växer. Försäljningen av ekologiska livsmedel har till exempel ökat med 38, 39 respektive 18 procent de senaste tre åren. 

När det gäller företag satsar till exempel Ikea stort på att hitta bättre sätt att återvinna material inom koncernen. Redan i dag kommer all bomull från hållbara källor och 84 procent av allt trä som används är certifierat.

Miljöstyla ditt hem – så inreder du hållbart
Att köpa begagnat och antikt är bra för miljön. Stol av Hans J. Wegner från Isak Ströms butik Modernisten. Isak har uppmärksammats mycket för sitt arbete med att lyfta fram 1900-talets möbelskatt – bland annat på senaste Antikmässan i Älvsjö.

Vilka material är bäst?

Den goda viljan finns, men när vi väl står där i butiken är det ofta ändå svårt att veta vad som är miljövänligt eller inte. Ekologisk bomull belastar kanske miljön mindre än konventionellt odlad, men det går åt stora mängder vatten vid odlingen, i länder där det ofta är en bristvara. Att minska vår förbrukning av plastpåsar är förstås bra, samtidigt som vi vet att det går åt mycket mer energi, vatten och kemikalier vid tillverkning av tygkassar. 

Vilka materialval är egentligen bra för miljön – och inte?

– Det går inte att säga att det här träslaget är bättre än den där plasten. Det beror helt på vad man ska ha materialet till, säger Björn Florman, creative project manager vid Materialbiblioteket, som är en del av Stockholmsmässan. 

– Ta materialet stål som exempel. Det står aldrig listat som miljövänligt eftersom det går åt så mycket energi att tillverka produkter av det. Stål smälter ju först vid 1 500 grader. Samtidigt får vi i Sverige mycket av vår energi från ren vattenkraft, plus att materialet håller i en evighet. Det finns plus- och minussidor med alla material.

Björn påpekar även att material som är förnyelsebara och biologiskt nedbrytbara kan innebära att de har sämre livslängd.

– Det finns bra märkningar som ofta leder till bättre val, men slutkonsumenten måste också ta eget ansvar och tänka själv.

Miljöstyla ditt hem – så inreder du hållbart
Att byta till led-lampor som förbrukar 85 procent mindre energi än en glödlampa är en vinst för miljön. Bordslampan “Gem” från Foscarini.

Sociala värden viktiga

Jesper Liveröd, press- och PR-chef hos Naturskyddsföreningen, håller till viss del med.

– Vi har alla ansvar för vår egen konsumtion. Samtidigt tycker jag inte att man ska behöva vara kemist för att kunna göra bra val. Det vi kan göra är att sätta press på politikerna genom att kräva lagstiftning om tydligare innehållsförteckningar.

För att göra det extra komplicerat handlar hållbarhet inte bara om ekologi utan om sociala och ekonomiska värden också. Får de som tillverkat möblerna schyssta löner? Har de acceptabla arbetsförhållanden? Många jobbar till exempel med att skapa jobb åt kvinnor i länder där det annars kan vara svårt för dem att hitta en försörjning. Är det ett sätt att pressa löner, eller faktiskt något som hjälper dessa kvinnor? Eller bådadera?

För att främja hållbarheten finns några grundregler: Köp sådant som kan ärvas mellan generationer, reparera det du har och köp gärna second hand.

Tips!

Ett hållbart hem handlar om mer än prylarna vi inreder med. Att värma huset med grön el och minska energi­förbrukningen generellt är allra viktigast – och dessutom bra för plånboken!

Det hållbara hemmet – från a till z

Guiden är inte heltäckande – man kan skriva en mindre roman bara om plaster – men här försöker vi svara på de frågor som Hus & Hems läsare brukar ställa när det gäller hållbara val till hemmet. Och kom ihåg: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

A

ARKITEKTUR

Från och med slutet av 2020 måste alla nya hus vara “nästan nollenergibyggnader” och till stor del nyttja förnybar energi.

Passivhus: Riktlinjerna är är att byggnaden inte får göra av med mer än 15 kWh/kvm/år.

Nollenergihus: Passivhus som med hjälp av till exempel solceller producerar lika mycket energi som det förbrukar.

Plusenergihus: Kan vara ett passivhus som producerar mer energi än det förbrukar.

AUKTION 

Här är några bra sajter för att fynda på auktion:

Barnebys.se

Auktionsverket.se

Auctionet.com

Bukowskis.com

B

BADRUM

Välj hellre kakel och klinker till väggar och golv, i stället för plastmattor och -tapeter som oftast består av PVC. Det går en del energi för att tillverka kakel, men materialet är hållbart, slitstarkt och släpper inte firån sig några farliga kemikalier. Svensktillverkat är
i detta fall bäst.

BELYSNING

Beslysningen står för drygt
20 procent av hushållens elförbrukning. Att byta till led-lampor, som i genomsnitt förbrukar 85 procent mindre energi än en glödlampa och håller 25 gånger längre, gör därför stor skillnad. 

Miljöstyla ditt hem – så inreder du hållbart
Välj kakel och klinkers till väggar och golv i badrummet, i stället för plastmattor och -tapeter som oftast består av PVC. Plattor i design av Claesson Koivisto Runa för Marrakech Design.
C

CIRKULÄR EKONOMI

Begreppet handlar om att hitta sätt att återanvända resurser som redan finns i systemet, i stället för att förbruka nya. 

D

DOFTLJUS

Många doftljus belastar miljön. Paraffin medför till exempel stora koldioxidutsläpp. Stearinljus är ett bättre val, helst vita eftersom färgen också kan innehålla hälsovådliga och miljöfarliga ämnen.

E

ELEKTRONIK

Leta efter miljömärkta och CE-märkta apparater som garanterar att EU:s säkerhetskrav om hälsofarliga ämnen uppfylls. Produkter tillverkade senare än 2006 ska enligt reglerna innehålla lägre halter kemikalier.

G

GOLV

Det är viktigt att golvet tål slitage, dels vill att det är så miljövänligt och giftfritt som möjligt. 

Ett massivt trägolv eller en omslipningsbar parkett är bra val, eftersom de går att renovera. Trä är också lättillgängligt i Sverige.

Sten, tegel, terrakottagolv och betong är bra alternativ om du vill ha hårda golv. 

Linoleum och kork om du vill ha mjukare och ljuddämpande. 

Även här kan du hitta Svanenmärkta alternativ på svanen.se.

I

INREDNINGSDETALJER

Välj sådant som du verkligen tycker om, i material som håller länge. Gillar du att förändra ofta, kolla in loppisar eller second hand-butiker. När det gäller posters vill vi tipsa om Printler.se, som lyfter duktiga “amatörfotografer”, och trycker posters av motiven lokalt i Skellefteå, på FSC-märkt papper. 

K

KERAMIK

Keramik är ett samlingsnamn för allt som är gjort av lera och bränt i en ugn. Stengods bränns vid högre temperaturer, vilket gör materialet starkt och helt vattentätt. Lergods är mer poröst. Här är det ofta giftiga glasyrer som är största problemet. 

KÖKET

Byt inte ut ett helt kök bara för att stilen inte passar. Kanske räcker det med att måla om? Titta efter miljömärkta alternativ och det finns stommar av återvunnet trä. Satsa på bra sopsortering och släng inte köksredskap som fungerar, om de inte består av hälsovådlig plast. Men när de blir slitna, byt ut mot stål, trä eller glas.

Miljöstyla ditt hem – så inreder du hållbart
Marbodals stommar och flertalet luckor är svanenmärkta. Här köket Lindö i vitt.

LÄDER

Tar man hänsyn till boskapsdjurens hela livscykel är läder en resurskrävande produkt. Men boskap bidrar också med till biologisk mångfald.

Fördelen med läder är att det är slitstarkt och långlivat.Vegetabiliskt garvat läder är att föredra.

LUFTRENARE

Många gröna växter ger bättre inomhusluft, bland annat fredskalla, svärmorstunga, ampellilja och guldpalm.

M

METALLER

Framställningen är oftast väldigt energikrävande, men å andra sidan är de flesta metaller långsiktigt hållbara. Det dyker också upp allt fler produkter av återvunnen mässing, silver och aluminium. 

Sexvärdigt krom är cancerogent, därför har EU förbjudit import av läderprodukter med för höga halter krom.   

MÖBLER

Massiva trämöbler är generellt sett ett bättre val än möbler gjorda av spånplattor eller av metall. Masonit är också relativt bra. Det innehåller inte lim eftersom träfibrerna är hoppressade med vatten under tryck och värme. 

När det gäller stoppade möbler är det svårare att hitta ekologiska alternativ till ett vettigt pris. Oftast är möbler stoppade med skumgummi och textilierna är behandlade med miljö- och hälsofarligt flamskyddsmedel. Möbler med naturstoppning består i stället av en kärna av tagel, naturgummi eller kokosfibrer. Sittfjädrarna är vanligen tillverkade av trä, överdraget av ekobomull, hampatyg eller lin. 

N

NÄRPRODUCERAT

Närproducerat i inredningsvärlden handlar bland annat om att minska transporter, skapa arbetstillfällen och bibehålla hantverkskunskaper inom landets gränser. 

P

PLASTER

Problemet med plast är bland annat att det bryts ner väldigt långsamt (det tar 450 år för en Pet-flaska!). De flesta plaster är dessutom tillverkade av fossil råolja – även om allt fler bioplaster dyker upp.

Men alla plaster är inte dåliga. PET, eller polyester, är en slitstark sort som kan användas många gånger och är hyfsat harmlös. Och polyeten har inga kända miljörisker. PVC däremot, är baserad på vinylklorid som är cancerframkallande. PVC innehåller också mjukgörare, så kallade ftalater, och vissa av dem kan skada fortplantningsförmågan. Äldre PVC kan innehålla bly och kadmium. 

R

RENOVERA RÄTT

Ta hand om det du redan har. Laga, måla eller pigga upp med nya detaljer. Ta tillvara material som kan återanvändas. Köp i första hand second hand om du trots allt måste köpa något. Väljer du ändå att köpa nytt, leta efter miljömärkta alternativ.

S

STÄDA RENT

Såpa och miljömärkt diskmedel är egentligen allt du behöver för att hålla rent hemma. Ättika är också ett universalmedel. Googla husmorstips!

T

TEXTILIER

Bomull, även ekologisk, kräver mycket vatten när man odlar den. Syntetfibrer, som skapas på rent kemisk väg, är en slags plast som ofta utvinns ur petroleum och därför anses vara mindre bra ekoval. Exempel på det är akryl, elastan eller värstingen fleece.

Lyocell/tencel är fibrer som tillverkas av gran eller andra träd, precis som viskos, men på ett mer miljövänligt sätt. Andra hållbara alternativ är ull och hampa, som liknar linne och är starkare än bomull. 

TRÄ

Trä har vi stor tillgång till i Sverige. Materialet är klimat-smart då träd tar upp koldioxid när de växer och lagrar kolet i träet. Det är dessutom förnyelsebart och lätt att underhålla samt återvinna. Välj gärna svenska träprodukter för att minimera transporter. FSC-märkt trä är också bra. Undvik regnskogsvirke.

U

UPCYCLING

I stället för att låta gamla saker sönderdelas och stöpas om i samma form om igen (recycling), innebär upcycling att låta föremålen få helt nya funktioner. Kolla in Malmoupcyclingservice.com för snygga exempel!

V

VÄGGAR

Färg: Undvik plastfärg. Välj hellre linoljefärg, slamfärg, lerfärg och äggoljetempera. Ett tips är också tyska Auro, som gör färg av växtextrakt, krita, mineraler och jordpigment. 

Tapet: En papperstapet uppsatt med hemmablandat tapetklister är bästa miljövalet. Non woven-tapet är också helt okej, men den kräver kraftigare lim. Undvik vinyltapeter, då de ofta innehåller mjukgörare.

Z

ZERO WASTE

Ett begrepp som oftast används i sammanhang som sopsortering och matsvinn. Men det finns även inredningsföretag som arbetar med zero waste, genom att försöka ta tillvara spill från fabrikstillverkningen på olika sätt. Stolab gör till exempel pallen Snåland av träbitar som blir över
i möbeltillverkningen.

Scroll to Top