• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det här är den finaste tvättstugan vi sett på länge

  När tvättstugan fick flytta upp från källaren till det ljusa, ombyggda köket blev sysslorna närmast lustfyllda. Vackra föremål anknyter till husets sekelskiftesstil. Förvaring och modern komfort döljs bakom pärlspont.
  Av Lise M Stang-Jacobsen Foto: Helge Eek Textbearbetning: Anette Sievers

  Det här är den finaste tvättstugan vi sett på länge

  I ett hus från förra sekelskiftet ligger tvättstugan ofta undangömd i källaren. Så var det hos Eva och Odd Arvid Bjørnbakk i Åmli i södra Norge. När de byggde en ny tvättstuga fick den flytta upp till det ljusa, gamla köket, med dörr in till det nya köket och direkt utgång. Tvättstugan inreddes i samma lantliga stil som resten av huset och målades i en favoritfärg.

  – Grönt är ju hoppets färg, säger Eva. 

  Den lindblomsgröna nyansen är behaglig och passar perfekt ihop med det kaklade golvet i Marrakechstil. 

  – Vi var tvungna att börja från grunden, men de gamla överskåpen återanvändes, berättar Eva. Vi tog bara bort dörrarna och ersatte dem med ett tyg. 

  Tvättmaskin och torktumlare är placerade ovanpå varandra och dolda bakom en panelvägg. I stället för att köpa färdig inredning byggde Odd Arvid underskåpen, liksom det stora hörnskåpet som liknar ett gammaldags skafferi.  

  – Alla har inte turen att sådana gamla skatter har överlevt tidiga ägares renoveringar, säger Eva. Det känns bra att återskapa den gamla stilen, och med lite slitage kommer skåpet se ut ännu mer som original. 

  Eva driver inredningsbutiken Piano Interiör i Åmli och har blick för detaljerna. Ljuskronan, tvättfatet, korgarna och de fina lådorna för förvaring bidrar till att göra rummet mysigt och personligt. Att rummet ligger precis innanför det nya köket på första våningen bidrar också till trivseln. Ljuset flödar in genom de stora fönstren. Inte konstigt att tvätt och strykning har förvandlats till en närmast lustfylld syssla.

  Korgar och gamla trälådor ger en lantlig känsla, som överensstämmer med huset. Överskåpen i det gamla köket bevarades, men dörrarna ersattes av tyg.

  Tvättstugan i källaren i huset från förra sekelskiftet fick flytta upp till det ljusa, ombyggda köket. Tvättmaskin och torktumlare döljs bakom en låg vägg av pärlspont. Genom dörren till höger kommer man direkt ut på trappen.

  Man skulle kunna tro att förvaringsutrymmet är ett gammalt skafferi, men det är nybyggt. Där stoppas allt undan som man inte vill ha framme.

  På en bricka finns flera fina flaskor och krukor som Eva fyllt med tvättmedel, mjukmedel och annat som inte har så fina förpackningar.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!