Proffsen tipsar – så här hittar du sommarens bästa antikfynd

Under sommaren är det högsäsong för loppisar. Auktioner samt diverse antikmarknader och mässor arrangeras från norr till söder. En auktionsutflykt är ofta en trevlig aktivitet för hela släkten, såväl för unga som för äldre. Här ger två antikexperter sina bästa råd för hur du fyndar antikt i sommar!

Trots att genuina gårdsauktioner inte förekommer i samma utsträckning som för ett par decennier sedan så finns det gott om auktioner och loppisar för den som gillar antikt och vintage. Håll utkik i lokalpressen efter arrangemang nära dig. Att strosa runt och granska föremål som väntar på ny ägare är verkligen ett spännande tidsfördriv. Det tycker två av Sveriges främsta auktionsexperter, Tom Österman och Maria Granström. De låter blicken svepa över hyllor och rafsar gärna i stökiga lådor i förhoppning om att finna fyndet eller det riktigt personliga. Här delar de med sig av sina bästa tips inför en lyckad sommarloppis eller auktion.

LEK ANTIKDECKARE

Proffsen tipsar – så här hittar du sommarens bästa antikfynd
Tom Österman är värderare och grundare av Auctionet.

Tom Österman är värderingsman och grundare av auktionsförmedlingsfirman Auctionet. Han är även känd från TV4 som antikexpert och har mer än 30 års erfarenhet av auktionsbranschen. Redan som barn gick han ofta på loppis. Med stor entusiasm och nyfikenhet ger han sig ut och letar saker med historia även då han är ledig.

– Jag går gärna på sommarloppisar om jag har tid, säger han. Så fort det dyker upp en skylt som det står loppis handmålat på stannar jag bilen och tar en titt. 

Vilket är ditt bästa råd för den som vill fynda?

– Ha som strategi att handla riktigt tidigt. Släpp på hämningar, köp något så fort du kan. Dels lättar den psykiska spärren som hela tiden får dig att tveka. Dels ser du ut som en seriös köpare om du går runt med en påse i handen. Det blir faktiskt enklare att pruta då, i synnerhet på loppisar. På antikmässor är det oftast ett fast pris som gäller, men ibland säljer antikhandlarna till lägre pris sista dagen – främst stora möbler de inte vill behålla i lager. 

Går det fortfarande att fynda?

– Ja, det finns fortfarande många fynd att göra, eller jag skulle kanske hellre säga att fynden har ändrat skepnad. Föremål som var populära för 30 år sedan har gått ner i pris. Koppar, 1800-talsmöbler och en hel del handknutna mattor kostar betydligt mindre i dag än då, men är du ute efter värdeökning ska du kanske kika på sådant som kommer att dra i väg i framtiden. Då rör det sig om modernt konsthantverk från 1900-talet. Visst har dessa föremål och formgivare redan uppmärksammats, i synnerhet perioden “Swedish Grace” från 1920-talet. Men föremålen kommer kosta ännu mer i framtiden. Håll utkik efter nyupptäckta formgivare, jag ser hela tiden nya namn bland 1900-talets möbelkonstnärer och konsthantverkare. 1970–1980-talsgrejer har potential att stiga i värde tror jag. Och det går att fynda matserviser, svårt att säga om de kommer att öka i värde men de är verkligen prisvärda. 

Vad letar du efter på auktion?

– Konst av oidentifierbara konstnärer kan överraska. Har måleriet lite kvalitet så kan det vara värt att köpa sådana tavlor för att därefter, i lugn och ro, försöka knäcka nöten vem konstnären är. Det kan bli ett riktigt spännande detektivarbete. Leta inte efter glas i Småland, spana i stället efter fint småländskt glas i Norrland. Det som är karaktäristiskt för regionen brukar kosta mer. Spana efter skulpturala saker, hitta sådant som speglar din personlighet. Jag gillar udda prylar, de ger hemmet karaktär. 

Vad bör man tänka på inför ett köp? 

– Ta med en lupp, rota efter silver i nysilverlådorna, studera stämplar, sprickor och skador. Var försiktig med hur mycket du betalar för märkesgrejer. Mode och vintage är svårt om du vill göra kap. Du behöver kunna se skillnad på äkta Chanel, Dior, Hermès och genomskåda kopiorna. Det är verkligen inte lätt alla gånger. Satsa på sådant du verkligen tycker är dekorativt, kör till! Men räkna inte alltid med att föremålet ökar i värde. 

Proffsen tipsar – så här hittar du sommarens bästa antikfynd
Maria Granström, chef på Bukowskis i Stockholm och antikexpert i SVT:s program ”Auktionssommar”.

KÖP ETT LOPPISMINNE

Maria Granström är chef och ansvarig för de privata försäljningarna hos auktionsföretaget Bukowskis i Stockholm. Hon är även känd som värderare och antik-expert i SVT:s populära program “Auktionssommar”. Hon har mer än 25 års erfarenhet av att värdera konsthantverk på auktionsföretag. Att besöka loppisar och antikmässor är en livsstil och ett nöje hon även ägnar sig åt på fritiden, ett intresse hon gärna delar med sin man.

Vad är det första du gör på en loppis?
– Jag försöker alltid få en överblick först, sveper med blicken över allt så snabbt jag kan. Jag köper sällan något omedelbart, jag lyfter inte ens på föremålen till att börja med. Plötsligt hittar jag några saker och då sätter jag i gång att undersöka mer noggrant. För att inte bli matt eller förvirrad så tror jag det är bra om man redan från början vet vad man är ute efter. Kanske en osthyvel, eventuellt en snygg kruka? Eller utgå från ett tema. Det är lätt att man annars blir ostrukturerad och trött väldigt tidigt och då missar man oftast de riktigt bra sakerna. När jag väl är i gång i mitt letande så känner jag på föremålen. Mina händer är mina extra ögon. Att få ta på saker betyder väldigt mycket, du känner vikten, materialet och kan avgöra kvaliteten. Jag pillar på allt. Min erfarenhet sitter i fingrarna. 

Vad är det bästa med loppisar?
– Min man och jag försöker alltid hitta ett loppisminne när vi är ute och reser, det är väldigt trevligt att ta med sig något hem, ett föremål som är förknippat med den vistelsen eller en speciell semester. Vi handlar aldrig turistsouvenirer, vi köper ett antikt minne i stället. Att enbart förvalta sitt arvegods tycker jag är belastande. Hemma hos oss finns några utvalda föremål från våra föräldrars hem, men vi har format vår inredning med egna fynd. Det roliga med loppisar är att de ofta avspeglar orten. Är det mycket allmoge har bönderna haft en viktig ställning. Har det legat ett regemente i kommunen så finns det ofta högklassiga antikviteter. Är det ett landskap rikt på gods och gårdar kan det finnas riktigt fint måleri och gammalt konsthantverk.

I vilken region söker du helst antikfynd?
– Eftersom jag är från Skåne klappar mitt hjärta för textilier och keramik i denna södra del, fast mest spännande tycker jag våra bruksorter är. Glasbruk och järnbruk har inneburit att en hel del fint konsthantverk tillverkats. Att se det värdefulla i sin egen region är också viktigt, många uppskattar inte alltid vad som finns runtomkring dem, de blir kanske hemmablinda. 

Toms bästa råd

Lupp
Ha alltid med en lupp så du kan kika på detaljer och granska stämplar och signaturer samt avslöja sprickor och lagningar. 

Kontanter
Numera har många Swish, men det är bra med kontanter på lantliga loppisar.

Rymlig bil eller släp
Många avstår det som är stort och tungt då de inte har tillräckligt stort bagage-utrymme.

Ett öppet sinne
Loppisar är ett nöje. Var inte så återhållsam, fall för habegäret!

Scroll to Top