• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 9 tips på hur du skapar snygga stilleben

  Att få till ett snyggt stilleben är lite av en konst, men det finns enkla knep att ta till. Ett vackert arrangemang bygger på motsatser – som högt och lågt, runt och fyrkantigt – och det går att göra stilleben av nästan vad som helst. Med vår guide blir du proffs!

  9 tips på hur du skapar snygga stilleben

  1. Fint på köksbänken

  Foto: Rebecca Martyn

  Bygg ditt arrangemang på en bricka. Det blir lättare att få till en snygg komposition med saltkaret, vasen och skålen när ytan är begränsad. Placera ytterligare en bricka i bakgrunden och ditt stilleben är fulländat. 

  2. Rätt turordning

  Foto: Magnus Selander

  Placera de lägsta sakerna längst fram och bygg bakåt på höjden. Om du har många föremål rekommenderas en nedtonad färgskala.

  3. Blanda nytt och gammalt

  Morfars fina lilla modellbåt blir tillsammans med den trendiga vasen "Pallo" från Skruf en intressant duo som drar ögonen till sig. Våga blanda gammalt med nytt!  

   

  4. Sparsmakat

  Foto: Carina Olander

  I det enkla bor det vackra. Tre vaser i en grupp tillsammans med en elegant lampa bildar ett stilrent stilleben. Tavlan ovanför hör också till arrangemanget då färgerna går igen i ram och motiv. Genomtänkt!

  5. Samla samlingen

  Foto: Carina Olander

  Låt ett skåp eller sidobord bli platsen för din samling. Ju fler ting, desto härligare, men tänk på att gruppera de prylar som hör samman för ett lugnt intryck.

  6. I tittskåpet

  Foto: Helene Toresdotter

  Att samla inredningsdetaljer i ett glasskåp skapar nyfikenhet. Här kan ömtåliga fotografier, gamla glasburkar och fina askar samsas utan att bli förstörda. 

  7. Röda tråden

  Foto: Carina Olander

  Du kan på ett enkelt sätt skapa spännande arrangemang genom att sätta samman prylar i en och samma färg eller material. 

  8. Bygg på höjden

  Foto: Carina Olander

  När du arrangerar ditt stilleben ska du tänka på att inredningsprylarna bör ha olika höjd. Det ger en fin och harmonisk dynamik som känns behaglig att vila ögonen på.

  9. I all enkelhet

  Foto: Helene Toresdotter

  Ett stilleben behöver inte bestå av designklassiker och moderna prylar. En glasvas, farfars gamla glasögon och en gren från trädgården bildar ett unikt och vackert blickfång. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!