• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Drömmigt julhem – naturliga färger och pasteller istället för rött och tomtar

  Trots att deras hus lyser falurött låter Maria och Otto det traditionella röda julpyntet vara. Här får tomtarna vila sig, i stället är det ljuva pasteller som står för stämningen – och pyntet ändras varje år.
  Av Anna Truelsen Foto: Carina Olander

  Drömmigt julhem – naturliga färger och pasteller istället för rött och tomtar

  Ser du något du gillar? Klicka här för att handla direkt i artikeln

  Mossa, hyacinter, kottar och granris. Hos familjen Unge i Jönköping går julen i naturens tecken. 

  – För mig räcker det egentligen med en gran och några blommor så är julkänslan i hamn, säger Maria.

  Hon skulle aldrig pynta i rött till jul – och absolut inte ta in några tomtar.

  – Jag vill att julen ska smälta in i vår inredning och bli en del av den. Jag trivs helt enkelt inte om det inte ser ut ungefär som vanligt här hemma. 

  Det kan vara en utmaning då barnen älskar kitschigt julpynt.

  – Men vi har gjort en kompromiss och de får gå loss med julpyntet i sina rum, säger Maria.  

  Själv är hon inte så mycket för traditioner och gör gärna saker på nya sätt varje år, så att det går att minnas varje jul som unik. I år har hon till exempel gjort diamantformade, milt rosa julkulor, i en nyans som kommer igen i den övriga inredningen. 

  – Jag har också hittat vaxade hyacinter som jag tycker är fina. Fast det där med pynt och sånt känns ganska oviktigt, det väsentliga är att få tid att vara tillsammans. 

  Läs hela reportaget i Hus & Hem nr 13

  Skapa fina stilleben med blommor, ljus och klappar.

  På glasverandan går julen i milda pastelltoner, rosa och grått med inslag av gröna växter. Verandan ser ut som om den alltid varit en del av 30-talshuset, men är helt nybyggd. Fåtöljer och bord är inköpta på auktion. Lampa, Mio.

  Elsa, Melker och Selma i full färd med att baka pepparkakor. Det inbyggda skåpet, skafferiet och bröstpanelen är original sedan huset byggdes 1935. Köket hade ytterligare ett skafferi men Maria och Otto var tvungna att ta bort det för att göra plats för kyl och frys.

  När glas–verandan byggdes ut fick även hallen ett lyft, och familjen fick mycket mer plats för förvaring. Rutigt golv, Konradssons Kakel. Knoppar, Muuto. Korgar, Granit. Klädskåpet fanns i källaren när familjen flyttade in. Bänken, av Ikeas köksstommar, är klädd med pärlspont. Locket kommer från en gammal kökssoffa. Runda taklampor, second hand.

  På köksbänken står en hyacint inlindad med tidningspapper och natursnöre, ett enkelt sätt att skapa fin julkänsla. Kök, "Lidingö", Ikea. Fläkt, Cylinda. Kanna, second hand.

  Bordet är vilsamt dekorerat med levande ljus, tallris och nötter. Hyacinterna har lindats in i tidningspapper. Vinglas, Villeroy & Boch.

  Otto har själv byggt det stora matbordet av överblivna plankor. Speglar och stolar "DSW", design Charles & Ray Eames, är köpta second hand. Tallrikar, Mio. Vinglas, Villeroy & Boch. Takbelysningen består av stora glödlampor, från Lagerhaus.

  Intill kakelugnen har Maria och Otto byggt en förvaring för ved som ger karaktär åt rummet.

  Maria har ärvt den vackra sekretären av sin mormor. Där står granris, kottar och led-ljus som börjar lysa när skymningen faller. Poster från Posterlounge.

  Den gamla väggen mellan soffhörnan och matsaldelen har rivits, och i dag ligger vardagsrum, matplats och allrum i samma öppna planlösning. Marmorbord, Chilli. Den italienska soffan köptes på auktion i Danmark, men frakten blev betydligt dyrare än själva soffan, Spegeln är ett second hand-fynd. Poster av Annaleena Leino Karlsson.

  Melker och Selma delar på det största sovrummet i huset. Både sänggaveln och sänghimlen är egentillverkade. Sängkläder, Ellos. Matta, Mio.

  Mellandottern Elsas rum är charmigt inrett med sminkhörna under snedtaket, just nu pyntat med ljusslinga och en liten gran. Sminkbord, spegel och stol är köpta second hand.

  Marias och Ottos sovrum ligger under snedtaket på övervåningen. När de byggde om valde de själva ett mindre sovrum, så att två av barnen kan dela på det större bredvid.

  Här kan du shoppa stilen – jul i naturens tecken 

  Här byts det traditionella röda ut mot en jul i naturens färger med softa inslag av pasteller. Det viktigaste är att få umgås och vara tillsammans. Med hjälp av öppna och ljusa planlösningar skapas sociala platser hemma hos familjen Unge.

  Av Elisabeth Andersson

  4 steg till att skapa looken

  1. Genom att ha öppen planlösning och enkel möblering ökar möjligheterna för snabba ommöbleringar om så önskas. 

  2. Behåll så mycket som är möjligt av originaldelarna vid en renovering för att bevara husets  karaktär (till exempel golv, fönster, dörrar, lister). Spara till exempel en gammal dörr och låt den bli ett matbord.

  3. Julen behöver inte gå i klassiska julfärger som rött och grönt. Våga hitta dina julfärger och ditt personliga julhem. 

  4. Att ta in granris, lite julblommor och fylla hemmet med lite extra ljus kan gott och väl räcka för att uppnå julkänslan. 

  10 prylar som sätter stilen

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!