• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 4 vackra arrangemang med hyacinter att fixa inför jul

  Hyacinter hör till julens vackraste blommor och de har en doft som många inte vill vara utan. Slösa med blommorna i bukett, kruka och fina dekorationer.

  4 vackra arrangemang med hyacinter att fixa inför jul

  Av Bente Halkjær Jensen Foto: Kira Brandt Översättning: Sabina Söderlund

  När man köper hyacinterna står de i krukor med små tjocka knoppar och ser inte mycket ut för världen, men när de kommer in i rumsvärmen börjar de långsamt slå ut. Snart står de i full blom och sprider en förtrollande doft omkring sig. De blommar naturligt i april och maj, men eftersom det går att få dem att blomma även vintertid har de blivit en älskad julblomma. 

  Hyacinter är också mycket lättskötta, eftersom de klarar sig fint om de bara blir vattnade med jämna mellanrum. Hållbarheten förbättras ytterligare om du har möjlighet att ställa dem på en ljus och inte alltför varm plats. 

  I rumsvärme med sparsamt solljus kan hyacinter i kruka ha en tendens att bli lite gängliga och därför också ha svårt att stå i krukan. Då är det en fördel att klippa av blomman och sätta den i en vas. Om den avklippta blomman är lite sned kan du snabbt räta upp den genom att sätta ett grillspett eller liknande i den ihåliga stjälken. 

  Men man kan också köpa hyacint på snitt i blomsteraffären, och med sina stadiga stjälkar bildar de en överdådig bukett. De håller bäst om de får stå på en sval plats och får nytt kallt vatten varje dag. 

  Om du vill duka fint, lägg ett vackert hyacinthjärta vid varje plats. Här är blommorna uppträdda på ståltråd formad till ett hjärta.

  En hyacint för alltid glädje med sig. Slå in den i ett färgglatt silkespapper och ta med ett par som gåbortpresent. Dekorera med washitejp, band och klistermärken. 

  Hyacinter levereras vanligtvis i små plastkrukor, men med bara lite extra jobb får man ett mycket tjusigare resultat. Ta ut dem ur krukorna och sätt i vackra lerkrukor, täck med mossa och tryck ner lite runtom för stöttning om det behövs.

  Ett helt knippe hyacinter i härliga färger är vackert i en enkel glasburk omknuten med snöre. Blommorna har blandats upp med mjuk en, som brukar finnas i blomster­affärer, men man kan lika gärna använda tuja och andra vintergröna kvistar från trädgården.

  Slösa med doftande hyacinter på lök och som snittblommor. Båda har god hållbarhet.

  En maffig blomster­dekoration är pricken över i på ett sideboard, eller varför inte på julbuffén? När hyacinterna placeras på ett upphöjt fat tar de inte plats från maten.
  Tapet "Fiona Nordic Home" från Flügger.

  Överraska dig själv genom att julpynta i rosa och lila. Här har hyacinterna bundits ihop till
  en bukett tillsammans med fina eukalyptusgrenar. Krön verket med en liten fågel eller julgranskula.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!