• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 snabba steg till ett nytt kök

  Det ska inte så mycket till för att det gamla vanliga köket ska kännas som nytt. Här är 10 snabba tips på hur du får fint i höst.

  10 snabba steg till ett nytt kök

  Av Solveig Grøvle och Ann Helen Lund Textbearbetning: Anette Sievers

  1. Värm upp det vita

  Det vita köket kan lätt kännas lite kallt. Värm upp det med trä, textiler och ett fårskinn, här Ikeaköket "Applåd". Bänkplatta i björk från Ikea. Knoppbräda i björk från Iris Hantverk. Skärbräda, redskap, textilier och skålar från Bolina.

  2. Olja in bänken

  Att slipa och olja in det mörknade virket i bänken ger ett snabbt ansiktslyft. Den nya typen av hårdvaxolja är lätt att arbeta med och håller länge. Slipa ytan med slipmus, sandpappra gärna för en sista finish. Pensla ut hårdvaxoljan med bred pensel med naturborst och jobba in den med en tygtrasa. Här har vi använt Osmo hårdvaxolja med vitt pigment. Härda med toppolja. Vips så är det nordiskt blonda uttrycket återställt. Textiler, tekanna och sax från Bolina. 

  3. Kakel ger karaktär

  Dekorera med något av de fina kakel med geometriska mönster som kommit den senaste tiden, här dimblått fiskbensmönster "Ida" från norska Ulfven. Det räcker med en liten rad för att ge köket ny karaktär.

  4. Fint på rad

  En knoppbräda i köket är både vackert och praktiskt. Här ger sju plus sju knoppar hela fjorton möjligheter. Idén siktades först på den inspirerande inredningsbutiken Artilleriet i Göteborg. Knoppbräda i björk från Iris Hantverk.

  5. Punktbelysning lättar upp

  Belysningen i köket blir ofta lite opersonlig, med kalla lysrör och skenor med spotlighter. En vacker punkt-belysning lättar upp och gör miljön mer spännande. Denna är enkel i formen och kan både bli en spännande kontrast i en lantlig stil och förstärka en stilren miljö. Armaturen heter "Warren" och kommer från Menu.

  6. Ny nyans med kalkfärg

  Kalkfärg kommer starkt. Färgen passar extra bra till stilrena inredningar, där dess matta yta kommer till sin rätt. Kom ihåg att använda en sealer över färgen, utan det får väggen lätt fläckar. Kalkfärgen "Sval Vind" ur kollektionen "Pure & Original" från Jotun.

  7. Nya handtag guld värt

  Nya handtag på lådor och skåp gör stor skillnad. Vi ser även i höst mycket guldskimrande metaller, här mässingshandtag från Superfront.

  8. Genuint läder

  Läder är ett vanligt inslag i höstens hem – med rätta. Det ger köket genuin känsla. Stroppen är tillverkad i Sverige av vegetabiliskt garvat läder från Tännsjö. Design: Mathilda Clahr. Vill du budgetfixa kan du köpa läderband, skruv och mutter på bland annat Panduro.

  9. Samla småsakerna

  Små söta boxar håller ordning på säkerhetsnålar, gummiband och annat som är svårt att hålla reda på. De här är så fina att de kan stå framme på bänken, från Bolina.

  10. Tvålpump med nostalgikänsla

  Ge diskbänken ett lyft med en ny tvålpump. Du gör den själv av en fin burk och pumpen från vilken flytande tvål som helst i plastbehållare. 

  Gör så här

  1. Ta ut pumpen ur plastbehållaren. 

  2. Ta av locket på burken och häll i tvålen. 

  3. Klipp eller skär bort den översta delen av plastbehållaren, så att du får en platta på ca 5 cm i diameter där öppningen är (här är plastförpackningen svart).

  4. Rita upp en ring mitt på burkens lock, lika stor som öppningen på den plastbehållare du klippte till. Öppningen ska kunna skjutas upp genom hålet, så att du kan skruva på pumpen. Det är bättre att teckna en lite för liten cirkel än för stor, och justera i efterhand. 

  5. Använd en skarp syl eller ett metallborr till att göra hål i locket. Använd sedan en tång för att klippa till hålet. 

  6. För den uppklippta plastbehållaren upp genom hålet och skruva fast pumpen. 

  7. Skruva på locket på burken.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!