• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dekorera med vackra kvistar i väntan på våren

  När våren långsamt anländer kan man skynda på den med lite enkel kemi. Med lika delar ljus, värme och vatten slår blommorna ut på bar kvist.
  Av Helena Strengbom Foto: Anna Jeppsson

  Dekorera med vackra kvistar i väntan på våren

  När det fortfarande är kyligt ute och våren dröjer obarmhärtigt länge är det dags att ta in några kvistar forsythia, sälg eller körsbär i rumsvärmen. Efter bara några dagar i en vas med vatten vaknar de till liv. 

  Passa på när du ändå gallrar fruktträden och buskarna. Ju större knoppar kvistarna har, desto enklare är de att driva i blom. Buskarna har en inbyggd klocka, och olika växter är olika lätta att lura i blom, men forsythia, häggmispel och spirea är enkla att lyckas med. 

  Det finns förstås också kvistar att köpa i blomsterhandeln, med vackert färgade och underbart exotiska blommor. 

  Och glöm inte att njuta av de första vårblommorna inne på köksbordet, i ögonhöjd. Några små snödroppar i ett glas kan kännas stort efter en lång vinter!

  Körsbär och rosenrips från trädgården är en enkel men fin kombination.

  Körsbärskvistar är lika vackra i knopp som i blom, här tillsammans med murgröna.

  En rad mätglas och smala vaser fyllda med blommande kvistar ger underbar vårkänsla.

  Labbglas går ofta att fynda på auktioner och loppisar. Fyll dem med vatten och vårens första kvistar, för att beskåda naturens egen kemi.

  Ranunkeln är en blomma som passar lika bra inne som snittblomma som ute i kruka på vårvintern. Jättefin att kombinera med vårens spröda kvistar.

  De minsta vårblommorna kan ge de största vårkänslorna. Snödropparna slår ut sina kronblad direkt när de kommer in i värmen.

  Körsbärsblom, videkissar och några hyacintblommor på strån av steelgrass ger underbar vårkänsla.

  En rad mätglas och smala vaser fyllda med blommande kvistar ger underbar vårkänsla.

  De finaste kvistarna kanske finns utanför din dörr, varför inte experimentera lite och se vad som slår ut i blom. Här samsas gulblommande körsbärskornell, blad av rosenrips och lite vriden ormhassel tillsammans med snödroppar och lite skogsolvon från blomsterbutiken.

  En vanlig buske i våra trädgårdar är spirea, som är speciellt vacker tidigt på våren med sina spröda gröna blad.

  Så lockar du kvisten i blom

  Klipp knoppiga kvistar från buskar och träd när det är blidväder ute. Om det är minusgrader, lägg kvistarna i badkaret över natten så att övergången till den torra och varma inomhusluften blir lättare.

  Skär ett långt, snett snitt och sätt kvistarna i en vas med ganska varmt vatten. Byt vatten var tredje dag och snitta om.

  Duscha kvistarna i badkaret var tredje dag tills de slår ut. Låt kvistarna stå ljust, utan direkt sol, och gärna svalt under natten.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!