• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bloggarna: Här är de största inredningstrenderna 2017

  Hus & Hem har frågat några av Sveriges största inredningsbloggare om hur vi kommer att inreda våra hem det här året.

  Bloggarna: Här är de största inredningstrenderna 2017

  Hållbart tänk går före trender

  En av de intressantaste trenderna inför nästa år är att egentligen inte följa några trender. Istället kommer vi att göra mer långsiktiga val och skapa ett personligt och harmoniskt hem med material och färger som håller i längden.

  – Att investera i kvalitet, hållbara och helst förnybara material och att köpa mer begagnat och antikt istället för att nappa på kortlivade trendflugor. Vi kommer att ifrågasätta trenderna som fenomen allt mer och hur sunt det egentligen är att vi förväntas byta smak varje år med tanke på att vi svenskar redan nu lever som om det fanns 4,2 jordklot, säger Maria Soxbo, som driver bloggen Husligheter, till Hus & Hem.

  Även Frida Ramstedt, från bloggen Trendenser, tycker att det är hög tid att vi drar ner på konsumtionen och slutar att haka på kortlivade trender.

  –  På samma vis som vi börjar läsa på om hur maten påverkar oss funderar många på vad möblerna är tillverkade av och vad den egentliga prislappen för en billig slit- och slängmöbel är, menar hon.

  Jenny Martinsson driver blogggen Hemtrender och är inne på samma spår. Hon tror att det kommer vara fortsatt populärt med storytelling, att vi vill inreda med detaljer som säger något om oss som personer, och göra bra val överlag.

  – Vi vill veta produktens bakgrund, att den är tillverkad schysst, med bra råvaror och med goda arbetsförhållanden.

  Foto: Ikea

  Grönt är den hetaste färgen

  De flesta av de tillfrågade bloggarna är överens om att grönt kommer att vara en av de allra största färgerna under året, troligen tillsammans med blått som varit en av 2016 års stora trender.

  – Det blå, gröna och grå fortsätter, kanske främst det gröna eftersom Pantones färg för året är just grönt, säger Maria Soxbo.

  – Jag tror också att grönt kommer ta mark som en accentfärg, i en ljusare variant än den smaragdgröna vi sett i höst, säger Jannice Wistrand som ligger bakom bloggen Add Simplicity.

  Foto: Istock

  ...tillsammans med jordiga toner

  Andra kulörer som kommer stort 2017 är enligt de tillfrågade bloggarna jordiga toner i bruna och beige skalor. Ulrika Randel, från bloggen Seventeen doors, framhäver särskilt mullvad som en av de kulörer som kommer att ta mycket plats.

  Foto: Beckers

  70-tal och art déco är fortsatt stort

  Flera av inredningsbloggarna spår också att vurmen för 70-tal och art déco håller i sig även nästa år. 

  – Stilmässigt verkar det fortsatt vara mycket elegant art déco och ombonat 70-tal som är de största inspirationskällorna för många formgivare. Vi ser en hel del smäckra möbler, sammet och skräddade detaljer på art déco-sidan, liksom ryamattor, textila strukturer och andra nyckeldetaljer från 70-talet i den andra stilfåran, säger Frida Ramstedt.

  Jannice Wistrand tror också att vi kommer att se fortsatt mycket sammet på möbler och textilier och att fransar på fåtöljer och puffar kommer bli stort. 

  Foto: By Koket

  Silver och krom ersätter mässing och koppar

  Som vi tidigare har rapporterat kommer vår enorma kärlek till koppar och mässing troligen att avta under 2017. Istället blir det silver och krom som gör comeback, enligt experterna:

  – Silver konkurrerar ut mässingen under 2017, men mässing kan gärna förekomma i exempelvis autentiska art déco-detaljer, säger Ulrika Randel.

  Även Jannice Wistrand tror att koppar får ge vika för silver och krom, men att mässingtrenden kan hålla i sig ett tag till, något som fler håller med om.

  – Jag tror säkert många tröttnat på kombinationen mässing, marmor och linne som varit en så stark trend i flera år nu, samtidigt är ju alla tre väldigt klassiska material och med tanke på det mer långsiktiga tänket tror jag ändå att vi kommer att se mer i den stilen även 2017, säger Maria Soxbo.

  Foto: Istock

  Marmor är iskallt

  Jenny Martinsson håller med de som anser att vi tröttnat på koppar, och även marmor:

  – Carrara-marmor skulle jag inte satsa på 2017.

  ...liksom ampeln i macramé

  Jannice Wistrand tror inte att den tidigare så ombloggade och omskrivna ampeln i macramé kommer att följa med oss in i 2017.

  – Det blev väl aldrig någon riktig succé i var mans hem. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!