• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så gör du en stämningsfull juldukning

  Plocka in naturen i juldukningen! Med några enkla knep får du en härlig stämning som gör att ingen vill lämna bordet på flera timmar.

  Bild 1200128

  Så skapar du en välkomnande dukning

  Lägg två olika dukar av linne ovanpå varandra, i olika toner av vitt. Det ger ett mer levande intryck. Blanda det vita med olika trästolar och lägg en matta i varma toner under bordet.  

  På bordet: Gör egna servetter av naturfärgat linnetyg som klipps i önskad storlek och sys i kanterna. Ös på med ljusstakar, men håll dig gärna till två material (här mässing och tenn) för att det inte ska se för brokigt ut.
  På stolarna hänger grankvistar och mjuken. Där syns också bordsplaceringen på hemmagjorda etiketter av papp.
  I fönstret står flaskor, vaser och burkar med glas – några med minigranar i.

   

  Bild 1200129

  Naturens skatter är huvudpersoner på detta julbord. Dukarna är gjorda av lin, granatäpple och grönkål fungerar som ätlig dekoration. Stolar av trä och en matta i varma toner skapar myskänsla.

   

  Bild 1200130

  På mitten av bordet ligger grönkål, med vackert krusiga blad, som dekoration. Efter sittningen kan du göra grönkålschips av dem. Grön marmorplatta, 149 kr, Lagerhaus. Vit marmorplatta, 359 kr, bettys.se. Vinglasen är blandade, det som står närmast kommer från Fritsla Tyglager.

   

  Bild 1200131

  Mässing ger bordet ett gyllene skimmer i dubbel bemärkelse. Dessa är fyndade på loppis. Blanda gärna olika höjder och former.

   

  Bild 1200132

  Kreativa placeringskort. Etiketten är gjord av en remsa hårt papper som klippts i kanterna och vikts på sidorna för att se mer livlig ut. Snöret är fasttejpat på baksidan av etiketten och sedan knutet kring stolen.

   

  Bild 1200133

  I fönstret står glasflaskor med smågranar i. Det är även fint att stoppa tallkvistar i burkar som sedan ställs uppochner.

   

  Bild 1200134

  Servera efterrätten i vackra koppar. Dessa kommer från Lisa Hammar Posse. Grandekorationen gör du snabbt och enkelt genom att trä bitar av smörpapper i olika storlekar på en tandpetare. De minsta bitarna överst och de största längst ner. Toppstjärnan är också gjord av smörpapper och fastlimmad vid stickan.

   

  Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!