• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så fixade Leila Lindholm sitt drömkök

  Det är ett härligt kök hon har, Leila Lindholm. Tidlöst, men ändå personligt. Välplanerat, utan att bli tråkigt. Kort sagt – ett klassiskt kök som kommer att hålla livet ut. Här får du hennes bästa tips!

  Leila Lindholm i sitt rätta element – köket.

  Öppet, klassiskt och med fransk brasseriekänsla. Leila fick chansen att planera allt från grunden i sitt 50 kvadratmeter stora kök.

  Intill matplatsen finns en extra arbetsyta med diskmaskin och diskho. Köksön fungerar som avdelare och perfekt buffébord. Det antika skåpet har Leila låtit förhöja med en öppning i mitten.

  Ordning och reda i kökslådan.

  I den platsbyggda hyllan för kyl och frys ryms också kokböckerna.

  Ett platsbyggt skafferi ger en bra överblick över specerierna och gör köket trivsamt.

  Leila jobbade med en moodboard vid planeringen av köket.

  Planritningen över Leilas kök. Klicka på fliken "Stora bilder" ovanför rubriken för att se bilderna i ett större format.

  Leila Lindholm blev bara "Leila" när hon bakade sig rätt in i svenska tv-tittares hjärtan med sina program i TV 4. I dag driver hon framgångsrikt en egen verksamhet med 18 anställda, med såväl eget bokförlag, webbshop som butiker. I våras kom boken "Welcome Home" med Leilas bästa inredningstips och idéer. Hon bor med sin familj i ett 20-talshus i Mariefred. Köket är stort, nästan 50 kvm, och platsbyggt.

  Bild 1199511
  Hur började din köksresa?
  – Det som fanns var ett 80-talskök, ingenting av det gamla var bevarat. Därför fick vi blåsa ut allt. Men målet var att återskapa känslan av original och bygga ett klassiskt och tidlöst kök.
  Hur tänkte du?
  – Ett franskt brasserie var förebilden. Svart inredning med vita marmorbänkar, cremefärgat kakel och detaljer i mässing och rostfritt stål.
  – Jag jobbade också mycket med ett moodboard som jag fyllde med inspirationsbilder, från olika restauranger till exempel.

  Bild 1199512


  Att bygga kök är lite som att lägga pussel, har du sagt. Hur menar du?
  – Det gäller ju att ha en övergripande tanke. I vårt fall rev vi till exempel en gammal serveringsgång – utan bevarade skåp – för att få en större yta. Vi hade också många knepiga vinklar som vi med lite smart tänk kunde skapa funktionella ytor av.
  – Men sedan är det ju allt, från eluttag till höjden på socklar som måste planeras.
  Du har mycket marmor i köket, som anses ömtåligt. Hur funkar det?
  – Jag älskar det! Jag tycker inte det är svårskött, det är tvärtom ett tidlöst material som håller i en evighet. Visst var jag lite nojig först när det gick en flisa i bänken eller blev en liten fläck. Men man får bestämma sig för om man vill bo i ett museum eller i ett levande hem. Nu tycker jag sådant bara skapar patina.

  Bild 1199513
  Om man inte ska bygga ett nytt kök, har du några tips på en snabb och billig förändring?
  – Bygg en köksö i mån av plats. Det är mycket trevligare att stå vänd in mot rummet och arbeta. Det skapar också bra förvaring.
  – Plocka bort överskåpen. Jag vet att många tycker det blir en dammsamlare med öppna hyllplan, men om du hela tiden använder sakerna som står där, så är det inga problem.
  Och om man har ett mycket litet kök?
  – Ett "pan-rack" i taket sväljer massor med kastruller och stekpannor. Minimera också antalet köksmaskiner till dem du absolut behöver.
  Ett sista tips till den som ska bygga nytt kök!
  – Jag gillar klassiska restaurang- och brasseriemiljöer, de är välplanerade och funktionella. Det viktigaste är alltid inom räckhåll. Men också restaurangers inredningar är fina. I Stockholm finns till exempel Riche och Sturehof som har en klassisk stil. Där finns många fina detaljer att inspireras av.

  Bild 1199514

  Av Anna Liljeberg Foto Wolfgang Kleinschmidt
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!