• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inred med sommarkänsla året om – 15 smarta proffstips

  Släpp in sommaren hemma. Här visar inredarproffsen hur man enkelt förändrar inredningen med hjälp av färg, detaljer och roliga och enkla gör det själv-knep.

  Inred med lantlig vintage

  Inredarna Susanna Zacke och Sania Hedengren skapar den somriga känslan med hjälp av vintage, återbruk och ljusa pasteller. (Foto Magnus Selander)

  Bild 1202117

  1. Mixa nytt och gammalt

  Låt inte de gamla silverbesticken samla damm i en låda utan använd dem (då slipper du putsa också)! Duka med mormors broderade dukar och samla udda sommarporslin på en gammaldags tallrikshylla så blir det den vackraste sommartavlan på väggen.

   

  Bild 1202118

  2. Virka mormors grytlappar

  Virkade grytlappar brukar gå att fynda på loppis. Eller så virkar du egna så får du exakt de färger du vill ha.

   

  Bild 1202119

  3. Väggpanel ger charm från förr

  Väggarna i rummet i det gamla sekelskifteshuset var målad i en ljuvligt gammaldags turkos färg. Men färgen var sliten och panelen måste målas om. Med hjälp av en liten färgflaga kunde färgaffären bryta exakt rätt nyans. Vill du också måla i den nyansen heter kulörkoden: NCS-kod S1510-B80G.

  Korgsoffa och fåtölj är köpta på Blocket och färgen bättrades på med vit sprejfärg. Matta, 399 kr, Rusta. Tre pallar i olika storlekar blev tillsammans ett charmigt soffbord, Evensen Antik. Täcket i soffan kommer från Old Touch. Vit mohairpläd, 1 990 kr, Himla. Mönstrad kudde, 449 kr, enfärgad kudde, 275 kr, Bemz. Skolaffisch, 250 kr, In the Mood. Fotogenlampa, kaffepetter och fat är loppisfynd.

   

  Bild 1202120

  4. Samla blommor i flaskor

  Leta udda glasflaskor, gärna av färgat glas. Med enkla blomkvistar från trädgården blir det vackrare än en dyr bukett köpeblommor.

   

  Bild 1202121

  5. Gör en tallrikstapet

  Samla på loppistallrikar och sätt upp dem på väggen för lite mormorsnostalgi. Tallrikarna sitter upp med hjälp av små krokar som limmats fast på baksidan med limpistol.

   

  Modern lantstil med färg

  Kreativa Anna Örnberg utvecklar shabby chictrenden mot det lite tuffare industriella och fabriksfina med hjälp av färg på flera sätt. (Foto Tommy Durath)

  Bild 1202122

  1. Måla på tyg (jo det går)

  Gamla salongsmöbler som stått i ett finrum är vanligtvis klädda med högkvalitativa tyger och i bra skick, men kanske inte i en färg och stil som passar just dig. Det fiffiga är att möblerna kan målas med helt vanlig vattenbaserad snickerifärg. För att det ska sugas upp ordentligt i tyget och inte lägga sig på ytan som ett hårt färglager, blandas färgen med ett medel speciellt avsett för ändamålet: "Fabric medium" från Martha Stewart. Måla helst i en enda strykning och i en färg som är mörkare än möbeln redan har. Dra penseln kors och tvärs eller borsta i cirklar, så att färgen gnuggas in i tyget. Om färgen inte täckt, gå genast tillbaka och bättra på medan färgen är fuktig.

   

  Bild 1202123

  2. Sätt stil med svart

  Svart sätter stil på det mesta. Smått töntiga, snidade golvljusstakar för en femtiolapp på loppis förvandlas med fart till pampigt stiliga stakar för blockljus. Måla med svart grundfärg och olja eller vaxa därefter.

   

  Bild 1202124

  3. Rost är rätt

  Lampor inspirerade av industristilen förekommer flitigt i de lantliga miljöerna. Rostig patina fixas lätt även på en ny lampa med hjälp av en patineringsprodukt. Allt som går att måla kan bli rostigt. Till det här projektet användes Magic Metallics produkter: Stål metallfärg, Rapid rust oxideringsmedel och Matte sealer.

   

  Bild 1202125

  4. Måla med kritfärg

  Förvandla den vanliga trista vattenlösliga snickerifärgen till en superduperfärg med gammaldags känsla – blanda den med krita eller gips! Färgen används bäst på trärena eller endast klarlackade träytor som tvättats med målartvätt och mattslipats med fint sandpapper. Här är det ett gammalt tråkigt hörnskåp där överdelen tagits bort och underdelen målats i smutsigt grön pastellton. Måla med snabba penseldrag. När färgen torkat (det går fort) slipas den och till sist behandlas ytan med skyddande olja eller vax.

  Gör kritfärg så här:
  0,35–0,4 l vattenlöslig snickerifärg
  1 ¼ pulvriserad krita eller gips
  1 ¼ dl vatten
  Häll vatten i en stor burk eller skål. Pudra ner kritpulver/gips lite i taget. Rör om till en slät smet utan klumpar. Häll i färgen och rör om igen. Späd eventuellt med mer vatten, färgen ska kännas som yoghurt.

   

  Bild 1202126

  5. Förädla med griffelfärg

  Det är vanligt att måla en vägg eller en dörr med griffelfärg men det går lika bra att förändra en möbel. Det gamla skåpet fick också ett tillägg med sprejfärg tvärs över ytan. Lägg möbeln ner innan du sprejar för att undvika rinn. Testa gärna först på en kartongbit.

   

  Förändra enkelt med textil

  Formgivarna Camilla Arvidsson och Else Österberg visar hur man kan använda tyger och garner i inredningen på nya sätt för att skapa en personligare, gladare och mjukare känsla. (Foto Camilla Arvidsson)

  Bild 1202127

  1. Låt uteplatsen blomstra

  En stor konstrottingsoffan på uteplatsen är skön men kanske lite opersonlig. Med massor av kuddar i mixade färger och blommiga tyger blir den en enda inbjudande blomsterrabatt. I soffan finns en lång kudde gjord av ett långt fodral som fyllts med små innerkuddar och med band knutna mellan kuddarna.

   

  Bild 1202128

  2. Klä in ett skåp

  Låt ditt skåp bli en fröjd för ögat varje gång du öppnar det! Här är olika mönstrade bomullstyger fästa bakom hyllplanen och på dörrens insida. Klipp till enstaka större tygstycken eller mixa olika storlekar och mönster så blir det som ett lapptäcke. Fäst med dubbel-häftande tejp om du lätt vill kunna ta ut och tvätta. Hyllplanen är klädda med vaxduk.

   

  Bild 1202129

  3. Skapa en inbjudande dagbädd

  I sommarhuset kan gästsängen förvandlas till en inbjudande soffa med hjälp av många kuddar, placerade mot väggen. Den gröna tonade kudden är dopp-färgad i ett färgbad. Doppa ner en del av ett (tvättat) örngott
  i ett färgbad i en plastbalja och låt ligga i cirka en halvtimme. Rör om då och då. Tag upp, skölj och låt torka.

   

  Bild 1202130

  4. Batiken gör comeback

  70-talets batikfluga är här igen. Men i monokromt mörkblått känns den modernt och somrigt marin. Knytbatik kan göras som ringar eller ränder, allt beror på hur du knyter.

  Gör så här:
  Till kuddarna behöver du tyg av naturfiber och batikfärg. Klipp till alla framstycken. Nytt tyg måste tvättas först. Knyt de mönster du vill ha. Vira tråden flera varv riktigt hårt så att färgen inte tränger igenom. Blanda färgbadet enligt förpackningen och lägg ner alla framstycken i det. Låt ligga i ca 30 min, rör om då och då. Tag upp, skölj och klipp bort alla knutna trådar. Torka, stryk och sy kuddar, bakstyckena kan vara enfärgade.

  Bild 1202131

  Så sätter du snodden för att få fram batikmönstret, från vänster: randigt, små cirklar och stor cirkel.

   

  Bild 1202132

  5. Gör ett kollage

  En textiltavla på väggen ser lite ut som kakel. Stommen är kartongbitar och tygerna är fästa med kraftig tejp. Håll gärna samman nyanserna även om mönstren är olika. Här färgades några ljusa tyger in i grönt. Fäst alla delar direkt på väggen med fästmassa eller fäst dem först på en skiva som hängs på väggen.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!