• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inspirerande juldukning med enkla medel

  Ljusstakar av gamla bestick och lampskärmar klädda med mjuken: Det är lättare än man tror att duka ett julbord som slår gästerna med häpnad!

  Gör det inte för krångligt för dig i jul! Med några enkla knep kan man få till en rikitgt inspirerande juldukning utan att det behöver bli för dyrt. Se bildspelet för några finfina tips som sätter guldkant på julbordet.

  Julfirande i uterummet ger äkta nära naturen-känsla.

  Snabbt och enkelt sätt att göra ett stämningsfullt stilleben. Lite i socker i botten på en gammal glasburk och så ner med några figurer så har man ett fint snölandskap!

  Alla kakor blir tjusigare på ett kakfat med fot.

  Använd de ytor som finns! Glöggen kan dukas upp på ett skrivbord till exempel.

  Mumsig mjuk pepparkaka

  3 ekologiska ägg
  2,5 dl strösocker
  1 tsk vaniljsocker
  50 g smör
  2 msk pepparkakskrydda
  1 dl filmjölk
  3,5 dl vetemjöl
  2 tsk bakpulver
  1 nypa salt
  1 dl rårörda lingon
  smör och mandelspån till formen

  Lingongrädde:
  3 dl vispgrädde
  1 dl tjock grekisk yoghurt
  0,5 dl rårörda lingon

  Sätt ugnen på 200 grader, eller 175 grader varmluft. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret med pepparkakskryddan i. Blanda med filmjölk och äggsmet. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och häll smeten i den. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter.

  Lingongrädde: Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.

  Gamla gafflar förvandlas snabbt till personliga ljusstakar med hjälp av en tång. Kvällens samtalsämne? Men glöm inte att hålla koll på dem!

  Glöggen blir festligare när den serveras i kaffekoppar. Ovanpå flyter äppelbitar, som stansats ut med hjälp av pepparkaksformar.

  Gamla lampskärmar finns det gott om på loppisar och i second hand-butiker. Klä in dem med mjuken (finns i blomsterbutiker), späda grankvistar eller mossa. Fäst genom att vira ståltråd runtom.

  Placeringskort gör man snabbt och enkelt med papper, stämplar och snöre.

  Bordsplaceringskorten fästs runt äpplen med hjälp av snören av jute. Julbordets knäckebröd ligger mellan skål och tallrik. Lite mjuken och en sida ur en gammal bok förstärker myskänslan. Skålar, loppisfynd.

  Fårskinn och renfällar på stolarna gör att man sitter mjukt och gott hela kvällen.

  En enkel ljusstake i form av ett äpple som gröpts ur. Staplarna gör man genom att trä upp frukterna på ett spett och sätta ner dem i en fint patinerad lerkruka.

  Att blanda höga och låga arrangemang på bordet, ger en spännande dukning.

  Välkomna gästerna med ögonfröjd och ljuvliga dofter från granris, äpplen och julens alla kryddor. Lampskärmarna är klädda med mjuken, finns att köpa i välsorterade blomsteraffärer.

  Av Johanna Flyckt Gashi Foto Lina Östling
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!