• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 vanliga inredningsproblem i hallen – så löser du dem

  Nu startar Hus & Hems inredningsskola i sex delar. Häng med från början! Vi börjar med att lösa de vanligaste hallproblemen.

  Hallen är det första du och dina gäster möter på väg in i ditt hem. Drömmen är förstås att det alltid ska kännas skönt och välkomnande att öppna dörren och kliva in, men eftersom hallen är en sluss mellan ute och inne och samtidigt en förvaringsstation för ytterkläder är det ibland lättare sagt än gjort. Om hallen trots upprepade städinsatser ständigt fylls av skohögar, slängda jackor, smuts och grus är det något som inte stämmer. Då är det dags att se över hur hallen fungerar, och fundera på om det går att ändra på något för att få det att flyta på bättre.

  Problem 1

  Hallen ser tråkig ut
  Känns hallen kal och ogästvänlig? Eller kanske som ett hopplock av omaka bitar? Precis som i vilket rum som helst blir hallen bättre av att det tas ett helhetsgrepp.  Lek inredningsarkitekt, det behöver inte vara så krångligt: Bestäm en färgskala och välj en stil som passar ihop med resten av hemmet. Var inte rädd för att ta i med mönster och färg.

  Samtliga väggar i den här lilla hallen är tapetserade med blommiga vintagetapeter. Golvet har målats ljusblått med halvblank golvfärg, NCS S0520-R90B, Flügger. Ett skåp av svartmålade mdf-skivor döljer proppskåpet. I skåpet finns också plats för nycklar, vantar med mera. Väggknopparna "Dots" från Muuto används bara till gästernas ytterkläder. Familjens egna kläder hängs i en garderob.
  Foto: Tia Borgsmidt Stylist: Mette Helena Rasmussen

  Problem 2

  Småprylar & brev ligger överallt
  Visst är det spännande när alla familjemedlemmar har sitt eget smarta ställe att lägga inkommande post på? Man kan hitta räkningar på köksbordet, brev ovanpå mikron eller varför inte reklamblad i trappan till övervåningen. Om alla kan enas om en brevkorg eller ett vägghängt fack som töms och åtgärdas antingen dagligen eller varje helg, blir det mindre rörigt och lättare att hitta.

  Problem 3

  Det är för trångt
  Det är lätt att bli galen på en för liten hall, särskilt om man är flera som ska ut eller in. En anledning till trängseln kan vara att vi idag i viss mån har tappat rutinen att hänga undan kläder säsongsvis. Rensa efter årstid, häng undan jackorna och inför ett system med sommar-, vinter-, vår- och höstlådor som tas fram och ställs undan. Då är det också lättare att hålla reda på vad som är slitet och vad som fattas i kläd- och skoväg. Bor man i ett hus där hallen verkligen är pytteliten kan problemet behöva lösas med en om- eller tillbyggnad. Kanske kan man flytta en vägg? Eller bygga till en farstu?

  Frigör golvyta i hallen genom att hänga upp stövlarna med klämmor på en klädstång. Då blir det också lättare att hålla rent på golvet. Klädstång "Bygel", Ikea.
  Foto: Tia Borgsmidt Stylist: Mette Helena Rasmussen

  Problem 4

  Sittplats saknas
  Kompromissa inte bort sittplatsen i hallen, den är viktig för komforten när man knyter skorna eller slåss med ett par besvärliga stövlar. För inte är det kul att stå och hoppa på ett ben. Om sittplatsen dessutom har plats för klädförvaring eller hyllor för skorna slår man två flugor i en smäll. Fällbara pallar finns förstås som alternativ om golvutrymmet är litet. Och om inte det heller är möjligt, kanske det går att ställa en pall en lite bit längre in i hemmet, som är lätt att ta fram vid behov.

  En hallmöbel byggd av hyllan "Lack" från Ikea löser både förvaring och sittproblem.
  Foto: Charlie Drevstam/Johnér

  Hallmöbel byggd av lackerade golvbrädor som återvunnits från en gymnastiksal. Väggen är klädd med brädor, och ett litet skåp rymmer nycklar, vantar och cykellampor.
  Foto: Tia Borgsmidt Stylist: Mette Helena Rasmussen

  En sittbänk i hallen är bra då du ska knyta skorna, den ger även extra förvaring.
  Foto: Annika Vanerus/Johnér

  Problem 5

  Belysningen är dålig
  Jaha, så det sitter en lampa i taket? Med en energisparlampa som ger full ljusstyrka (nåja) efter fem minuter? Inte underligt att nycklarna alltid försvinner i hallen – det går ju knappt att se handen framför sig! Belysningen är en viktig del av trivseln som tack och lov är ganska lätt att åtgärda. Använd fler ljuskällor längs väggarna eller riktbara spotlights i taket, och rikta dem där de behövs bäst: Mot klädhängaren, skohyllan, nyckelskåpet.
  Sätt nedåtriktade vägglampor längs trappan till övervåningen – då lyser de upp stegen så att man ser var man sätter fötterna, och bländar inte. Välj gärna halogen- eller LED-lampor med varmvitt ljus (kolla på förpackningen), som tänds med full styrka från början.

  Problem 6

  För lite förvaring
  Se över vad som behövs i just din hall, och dela upp förvaringen i stationer. Först kommer man in genom dörren – var står skorna bäst? Av med jackan – var någonstans? Lägga nycklar och mobil – var? Leta sedan efter hyllor och hängare i lagom storlek till det utrymme som faktiskt finns. Ett vanligt misstag är att ställa en stor garderobsvägg i hallen. Den kanske sväljer mycket, men fullkomligt kväver rummet eftersom den tar så mycket plats. Jämför med en öppen hatthylla med krokar eller galgar, som om den hålls efter kan kännas ganska luftig. Se till att det finns tillräckligt med krokar, också på lägre höjd om du har barn. Då blir det lättare för dem att själva hålla ordning på sina kläder.

   

  Förvaringssystem med genomskinliga backar, Smartstore, hos Förvara.se.

  Ett tidigare städskåp utnyttjas nu som garderob och skoskåp. Skorna står på prydligt tapetserade hyllor. De bör penslas två-tre gånger med vattenburen golv- eller möbellack för att tåla slitage.
  Foto: Tia Borgsmidt Stylist: Mette Helena Rasmussen

  Av Maria Blom
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!