• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fotbollslirarens drömrum

  När Ludvigs rum skulle göras om var sporttemat givet. Här finns många praktiska lösningar – men roligast är fotbollsplanen av konstgräs i taket!

  Varje fotbollsälskares dröm? En fotbollsplan av konstgräs i taket ovanför sängen med inbyggda spotlights. Fotbollen är fastsatt med en magnet. Konstgräs från Konstgräsexperten. Klocka och limegrön datorkudde, Designtorget. Röd kudde, Mio.

  Under sängen finns det plats för en tv- och spelhörna. LED-belysning, Ikea.

  Utrymmet mellan trappstegen upp till sängen används för förvaring. Sittpuff, Nordiska Kompaniet. Pall, Designtorget.

  En ribbstol gränsar av rummet och ger plats för kläder. Krokar och förvaringslådor, Ikea. Grön korg och rephängare, "Wardrope", Designtorget. Elementskyddet i nischen går lätt att dra ut. Pallar, Designtorget. Porslinshund, Mio.

  Ludvigs rum var från början ett smalt 1940-talskök. Med en loftsäng och smart möblering har det blivit ett både praktiskt och fantasifullt barnrum.

  För 11-årige Ludvig Keim är sport det stora intresset. Själv spelar han bordtennis, hans mål är ungdoms-SM nästa år. Men det var inte det som blev temat när det var dags att göra om hans rum.
  – Först funderade jag på baseboll, men efter fotbolls-EM i somras ville jag hellre ha fotboll, säger Ludvig.

  I taket ovanför sängen har han numera en fotbollsplan av äkta konstgräs. Pricken över i är fotbollen som sitter fast med en magnet. Ludvigs rum var från början ett 1940-talskök med annorlunda vinklar att ta hänsyn till. Rummet är dessutom avlångt och takhöjden är drygt tre meter.

  – Vi kom fram till att sängen skulle upp från golvet för att skapa mer yta. Men sedan var det svårt att komma ­vidare, berättar pappa Henrik.

  Familjen tog hjälp av Ebba Mannerfelt, inredningsdesigner på Fabrooms, och Niclas Silverstolpe på Ixa Form som fick uppdraget att göra om rummet tillsammans med Ludvig. Nu är det åtta kvadratmeter stora rummet uppdelat i flera små rum. Precis innanför tröskeln finns en liten "hall" med en ribbstol, krokar och lådor.

  – Hallen är bra. Där kan jag hänga mina kläder och väskor och jag vet var mina saker är, säger Ludvig.

  Sängen platsbyggdes för att bli riktigt stabil och höjdes till 160 centimeter över golvet vilket ger ett bra utrymme för Ludvigs tv- och spelhörna. Den rundade kortsidan gav plats för en trappa upp till sängen. Utrymmet mellan trappstegen fungerar som förvaring för böcker och spel. Sängen är numera Ludvigs favoritplats.
  – Den är stor och jag sover högt upp. Det känns nästan som att sova i en koja, säger han.
  För att få djup i rummet målades väggarna i fyra nyanser av grått. Favoritlagens färger märks på detaljerna.
  – Bayern München, det tyska landslaget och Italien är bra, säger Ludvig.
  Grönt, rött och vitt syns bland annat på tavlornas passepartouter, kuddar och pallar. Om Ludvig skulle tröttna på Italien så är det lätt att göra om.
  – Innan var jag inte så mycket i mitt rum, det fanns inget att göra här. Nu är jag här hela tiden.

  Text Chatarina Almqvist Foto Johanna Hopkins Styling Ebba Mannerfelt och Johanna Hopkins
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!