• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Cape Cod möter Österlen

  Det var kärlek vid första ögonkastet – både mellan Madeleine och John och mellan hela familjen Stockwell och Vitaby på Österlen. Här inredde de sitt kök modernt och funktionellt, men också personligt med auktionsfyndade möbler och mycket inspiration från Cape Cod.

  Den rejält höjda sockeln underlättar köksarbetet för långväxta familjen Stockwell. Köksinredning, från Ikea, med svarta arbetsbänkar i granit. För att skärma av köket från matplatsen placerades köksstommarna i vinkel. I kedjor från taket hänger ett rostfritt kastrull/bestickrack, både dekorativt och praktiskt, liknande finns hos Cordon Bleu. I matsalen målades brädgolvet vitt. Bord, ljuskrona och stolar är köpta på auktioner och loppisar i USA. Den stegrande hästen är också inropad på auktion.

  Vitrinskåp, från Grevinnans Inredning i Kivik. I skåpet står gamla tekannor från USA. Vita muggar och skålar i keramik med guldkant av Charlotta Unger.

  Mittemot den väggfasta bänken står en vedspis från Hergóm. Här lagar familjen storkok, spisen värmer även stora delar av huset på vintern.

  Johns oljemålning heter "Raps with Romeleåsen". Den blå ljusstaken och kakburkarna är loppisfynd. Sideboard köpt på auktion.

  En väggfast bänk är den centrala punkten i köket. Bänken måttades efter en madrass. Textilier köpta i Cape Cod. Gasspisen "Falcon Classic", från Falcon, smälter fint in i miljön. Vasen med gräs från ängen är en gåva från en vän i USA.

  Köket på 30 kvm rymmer även en matplatsdel och ett grovkök där kyl- och frysskåp är placerade och där man kan tvätta träns och fotbollsskor.

  Madeleine och John Stockwell träffades en natt i New York och redan efter två veckor hade de tittat på sitt första gemensamma hus på Cape Cod. John hade redan i början på nittiotalet hunnit bli en internationellt erkänd konstnär och Madeleine arbetade inom modebranschen. Deras flexibla arbeten gjorde att de kunde resa till Sverige ofta och så småningom köpte de en gård i Skåne, nära Madeleines släkt.
  – Våra barn föddes i USA men när det var dags att börja skolan flyttade vi hit permanent, berättar Madeleine.

  Familjen gjorde ofta dagsutflykter till Vitemölla som med sitt havsnära läge blev deras favoritplats.
  – På vägen dit passerade vi vägkorsningen i Vitaby med blå linfält och en milsvid utsikt över Hanöbukten och varje gång kände vi att det fanns något mycket speciellt här, berättar Madeleine.

  De började lite blygsamt med att köpa en tomt i Vitaby för att bygga ett litet sommarhus, men en solig påskdag ringde telefonen.
  – Det var en man som skulle sälja sitt hus på exakt den plats vi så många gånger beundrat. En kvart senare var vi där och kände allihop att det var här vi skulle bo.

  Planen var att familjen skulle tillbringa en del av somrarna och loven i huset.
  – Andra sommaren stannade vi hela lovet och några dagar före skolstarten ville barnen absolut inte flytta hem. Efter lite diskussioner var vi överens, vi skulle stanna!

  Madeleine och John visste precis att drömköket skulle se ut som om det alltid hade funnits i huset och att det skulle vara slitstarkt och lättstädat.
  – Jag tvättar och smörjer träns i köket, John rengör färgdränkta penslar, Calle sköljer av sina fotbollsskor och barnen med kompisar bakar så det stänker kaksmet ända upp i takkronan, då måste det vara lättstädat.

  Eftersom Madeleine redan ritat ett antal kök var det inte svårt att planera in de olika stommarna.
  – Eftersom vi är världens längsta familj höjde vi upp köksbänkarna rejält. I köket byggdes också en väggfast sittbänk och framför den en vedspis som nu värmer stora delar av huset höst och vinter.

  Kuddar och madrassöverdrag till bänken syddes av tyger som Madeleine köpt i USA för 14 år sedan. Det är just de speciella tygerna tillsammans med auktionsfyndade möbler och alla charmiga detaljer som familjen hittat under sina 18 år tillsammans som gör köket till en så trivsam mötesplats för familj och vänner.

  Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!