• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Välj rätt belysning till köket

  Med väl avpassad belysning blir matlagningen enklare och middagarna mysigare. Undvik fallgroparna genom att planera rätt från början.

  I det här köket ("Sushi" från Ballingslöv) har belysningen koncentrerats där den bäst behövs, vilket gör rummet behagligt att arbeta och vara i. Lamporna över matbordet är inte med i bild.

  1. Planera är a och o

  Låt inte belysningen komma sist i planeringen av ett nytt kök. Gå tidigt igenom vad för sorts lampor som behövs, och hur många. Är det högt i tak? Finns det köksö? Var sitter man när man äter? Det är bra att att koncentrera belysningen vid arbetsytorna, över matbordet och där förvaringen finns. Ljuskällor behövs både i taket och under överskåpen. Också fritt hängande fläktkåpor bör ha belysning.

  2. Rätt lampa på rätt plats

  Flera mindre lampor ger bättre resultat och upplevs behagligare för ögat än en ensam ljusstark. Det betyder inte att det är en bra idé att sätta ett jämnt rutnät av små spotlighter i hela taket eftersom en sådan lösning riskerar att ge ett jämnt och platt ljus. Att gruppera takbelysningen på vissa platser eller sätta den längs med en skåprad brukar bli betydligt bättre.

  3. Gör skillnad på arbets- och stämningsljus

  När man bakar bullar behöver man en sorts belysning, när man äter en romantisk middag en annan. Arbetsbelysningen bör koncentreras längs bänkytorna. Takbelysningen fungerar bäst om man kopplar den till en dimmer. Då kan ljusstyrkan varieras efter tycke och smak för stunden. Ju fler ljuskällor i ett rum som ansluts till dimmer desto enklare blir det att justera belysningen efter behov.

  4. Rikta lamporna åt rätt håll

  Om man väljer spotlighter som är riktbara är det lättare att stämma av takbelysningen på ett bra sätt. När belysningen över skåp, kyl och frys vänds mot dessa, i stället för att stråla åt alla håll ut i rummet, kan man också undvika att ljuset bländar den som till exempel sitter vid köksbordet. Över bordet vill man gärna ha någon form av pendellampa. Ett vanligt fel är att man sätter den för högt. 50– 60 cm över bordet kan vara lagom.

  5. Hitta rätt produkt

  Att byta lampa i en spotlight kan vara lättare sagt än gjort. Många modeller brister i användarvänlighet. Prova redan i butiken, och köp inte något som kräver avancerade handgrepp och millimeterprecision. De flesta spotlighter har halogenlampor men den nya LED-tekniken som bara drar en tiondel så mycket ström kan vara värd att titta på. Än så länge finns inte jättemycket att välja på, men utvecklingen går i en rasande fart.

  Av Maria Blom Foto: Ballingslöv
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!