• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Samling kring köksön

  Köket var helt klart det rum som stod på tur att renovera! Krister och Maria rev väggen mellan kök och vardagsrum, valde trendiga vita luckor, svart gummigolv och möbler av trä som mjukade upp den svala känslan.

  Köksinredning med vitlackerad lucka med grepplist, från Kvik. Kylskåp, diskmaskin och rostfri fläkt, från Cylinda. Ugn från Siemens. Salt- och pepparkvarn Peugeot. Svart gummigolv, "Artigo Zero", Falckdesign. Barstolar från Tolix. Taklampa "Tech 22 Spotlight", från Lampgrossen i Malmö. Vid fönstret lampa "Norm 69", från Normann Copenhagen. Träpallarna är gamla.

  Skåp, 800 mm djupa, från Kvik. Hyllplan från Mio. Kaffemaskin "Caffeo Solo", från Melitta. Termosar från Stelton. Kakfat från Åhléns. Porslinsburk för flingor, från Bruka. Bricka från Turkiet. Den större vita lyktan, från Room. De mindre från Dixie. Vita skålen, grå ostron- skålen och det vita tårtfatet,från Mateus.

  Den öppna spisen är i original men omputsad och målad. Vedkorg från Bruka. Den höga träpallen är en gammal lokpall som Krister fått av sin pappa som jobbade vid järnvägen för länge sedan.

  Sett från köksön in till matplatsen.

  Furubordet är en bröllopspresent. Klädda stolar och sideboard, från Ikea. Lampa "Frisbi", från Flos. Tapet "Tema e variazioni", från Cole & Son. Gjutjärnsgryta "Njutjärn", från Skeppshult. Vinglas från Riedel. Servetter från Himla. Utanför ligger en altan.

  Kylskåp, diskmaskin och rostfri fläkt, från Cylinda. Ugn från Siemens. Salt- och pepparkvarn Peugeot.

  Tallrik och fat, design Lisa Bengtsson, Room. Diskställ från Stelton.

  Köket är 35 kvm, inkl matrumsdelen. Det ligger på husets mellanplan.

  Krister och Maria är nöjda med sitt nya kök.

  När Krister och Maria flyttade in huset år 1998 behövde framför allt köket fräschas upp. De behöll stommen, lackade om luckorna och tapetserade om. De var dessutom tvungna att räta upp golvet som lutade en aning, och lade på klinker.

  Tolv år senare var det dags att renovera igen fast nu mer genomgripande. De beslutade sig för att riva väggen mellan kök och matrum eftersom de ville få ett större kök och ha nära kontakt med matbordet. Högskåpen ersattes av en köksö med gott om förvaringsplats. Nu är köksön en samlingspunkt för familjen och utnyttjas flitigt när man har gäster. Där serveras allt från snacks och drinkar till bufféer.

  Väggarna målades i en bruten vit kulör och nya hyllplan monterades upp på väggen där det förut suttit överskåp. Krister och Maria satte upp en tapet som kändes rolig och annorlunda och passade till både köket och matdelen.

  Nya köksinredningen har vita luckor utan beslag för att ge en modern och fräsch känsla. Framför ett av fönstren valde de extra djupa, 800 mm, bänkskåp för att ta tillvara utrymmet i nischen. Kylskåpet och diskmaskinen i rostfritt behöll de, men resten av vitvarorna köpte de nya.

  – Det hade varit svårt att anpassa det nya köket efter våra gamla vitvaror, förklarar Maria.

  Golvet jämnades ut med ett specialflytspackel för klinker och sedan limmades ett svart gummigolv med struktur ovanpå.

  Maria och Krister gjorde mycket av arbetet själva men tog också hjälp av föräldrar och en duktig hantverkare, dels för att ombyggnaden var så omfattande och dels för att det skulle ta alldeles för lång tid att göra allt själva.

  – Man är så beroende av att köket ska fungera speciellt när man har barn, säger Krister.

  Eftersom Maria och Amanda älskar att baka var den nya varmluftsugnen ett lyft. Den används nu i stort sett varje dag, även till matlagning. Att välja en induktionshäll var givet. Espressomaskinen är också en favorit!

  – Den är riktigt, riktigt trevlig, säger Maria.

  – Ja, den är värd varenda krona, tillägger Krister nöjt.

  Det gamla matbordet av furu som Krister och Maria fått i bröllopspresent ville de gärna behålla, dels för att det hade ett känslomässigt värde och dels för att få in lite personlighet och värme i köket.

  Strax utanför köket har familjen byggt en altan med tak där de har en stor gasolgrill. Den används flitigt under våren, sommaren och ända inpå hösten när de slår sig ner och njuter av grillat utomhus.

  En miss gjorde de! De placerade mikron i en av lådorna i köksön utan att dra fram el. De ville nämligen inte att den skulle vara synlig och hittade inte någon som var tillräckligt grund för att passa i överskåpet. Det innebär att de måste sätta i sladden varje gång de använder mikron.

  – Men vi är jättenöjda med vårt nya stora och moderna kök, konstaterar Maria och Krister.

  Av Anna Marklund Karlsson Foto Joachim Belaieff
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!