• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Slarva aldrig med badrummet!

  Badrummet är husets allra känsligaste punkt. Det är viktigt med ett ordentligt tätskikt. "Det är ofta där det slarvas mest och blir dyrast att åtgärda", säger Martin Timell.

  Martin Timell, aktuell i "Äntligen Hemma" och "Fuskbyggarna" i TV 4 har sett en hel del eländiga badrum.

  – Det har varit kakel som satts upp helt utan fuktspärr. Gissa om det hade börjat mögla? Ett lyxigt badrum fick rivas helt på grund av en dålig golvbrunn – byggaren hade sparat in ett par hundra kronor på att köpa billig skit.

  – Ett annat riktigt skräckexempel från "Fuskbyggarna" var ett hus som byggts med för tunna bjälklag. Badkaret höll på att rasa ner i garaget!

  Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gjort, beror 25 procent av alla vattenskador på felaktigt eller bristfälligt byggda badrum. Just golvbrunnen är en svag länk.

  – Den är felmonterad, dåligt konstruerad eller har för uselt tätskikt, säger Martin.

  Det är både slarv, men också okunnighet som ligger bakom många av problemen med badrum, tror Martin.

  – Du ska kräva att de som gör ditt badrum har våtrumslegitimation. Då är de ansvarsskyldiga i tio år framåt, säger Martin. Jag brukar jämföra med att komma in till ett sjukhus med en akut blindtarm. Vem vill du helst ska operera dig? De i vita rockar eller personen som sitter i väntrummet?

  De senaste åren har byggreglerna blivit betydligt hårdare för våtutrymmen, framför allt när det gäller tätskiktet. Det är tätskiktet som gör att väggar och golv håller tätt och står emot fukt.

  – Många som sätter kakel själv lägger på för lite tätskikt. Ibland ligger hälften av massan kvar i burken. Använd upp allt! säger Martin.

  De två branschförbunden BKR (Byggkeramikrådet) och GVK (Svensk Våtrumskontroll) har tidigare haft lite olika syn på vad som krävts, men i dag behöver du inte längre välja. Försäkringsbolagen jämställer de båda förbunden och väljer du en auktoriserad fackman från någon av dem kan du vara lugn. Tänk bara på att spara kvittot.

  Väljer du ändå att göra arbetet själv, så se upp. Kolla med ditt försäkringsbolag, en del ersätter bara skador gjorda av en fackman.

  Av Anna Liljeberg Foto Carl-Johan Bauhn/TV4
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!