• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Modernt badrum med 20-talstouch

  Att få plats med mycket på en begränsad yta är inte alltid det lättaste. Speciellt inte i ett litet badrum med snedtak. Marits badrum har många smarta lösningar att inspireras utav.

  Det nytillverkade badkaret från Nacka Byggnadsvård ryms på ytan som förut var garderober i arbetsrummet. Karet är målat i en svart färg som drar åt grönt, S-7502 G. Blandare "Flow", Fired Earth. I väggen byggdes en nisch. Gotländsk sandfärgad kalksten "Norrvange" på golvet, Stenfirma Valter Eklund. Badhanddukar, Ikea.

  Blandare "Flow", Fired Earth. I väggen byggdes en nisch.

  Ljuset flödar in från fönstret ovanför handfatet.

  Spegeln är fäst på ett stag som skruvas fast i mittposten på fönstret, Agape. Hylla av en två cm tjock glasskiva. Bronsbysten är en kopia av en skulptur gjord av Carl Milles, Millesgården.

  Väggupphängd och inbyggd wc-stol "Starck 3", Duravit.

  Dusch med måtten 75x90 cm. Duschdörrar "Victoria", Inredningsglas. Köksskåp för förvaring med linnedraperi och en skiva av carraramarmor, Stenfirma Valter Eklund. Korgar, Muji. Badhanddukar, Ikea.

  För att inte behöva skära i plattorna, angavs redan på ritningen nischens höjd, bredd och djup i antalet plattor. Dusch och blandare, Tapwell. På golvet ligger klinker, 10x10 cm.

  Efter renoveringen blev badrummet 7 kvm stort.

  När det var dags att renovera det fem kvadratmeter stora badrummet i 1920-talsvillan i Äppelviken i Stockholm, hade Marit och hennes familj några önskemål. Förutom toalett, handfat och dusch ville de få in ett badkar. En ekvation som var svår att få ihop på den lilla ytan. Därför kontaktade de arkitekt Birgitta Sylvan Hedvall, och hon hittade en lösning.

  – Arbetsrummet intill hade en garderob. Genom att offra den fick vi två kvadratmeter badrum till, säger Birgitta.

  Nästa utmaning var att, trots snedtaket på båda sidor om fönstret, smyga in en dusch.

  – Vi visste ju inte exakt hur mycket det nya golvet skulle bygga med både golvvärme och stenplattor. Därför var jag osäker på om takhöjden skulle räcka till för en dusch med standardmått, 90x90 centimeter, säger Birgitta.

  Men genom att bara göra duschen 75 centimeter djup, blev takhöjden två meter där man stiger in. Med två smala duschdörrar som går att öppna åt båda håll blev det lätt att gå in och ut. Eftersom utrymmet i duschen var begränsat murades en hylla in i väggen.

  – Det är viktigt att planerar noga innan man börjar bygga, för när man ändå håller på är det lätt att göra en nisch, utan att det behöver kosta så mycket, förklarar Birgitta.

  I det numera sju kvadratmeter stora badrummet har känslan av 1920-tal bevarats.

  – Det var viktigt för mig. Jag vill inte ha ett helkaklat badrum, utan halvkaklat med putsade väggar precis som förr, säger Marit.

  Den äldre stilen har fångats med hjälp av liggande kakel med tidstypiskt mått, ett nytillverkat badkar på tassar och ett generöst handfat. Modernt men ändå klassiskt.

  För att man inte ska se rakt in i duschen har den skilts av med en ny vägg som inte går ända upp till taket. Det ger en öppen känsla samtidigt som lite dagsljus kan leta sig in i duschen. Den tjocka hyllan av glas framför fönstret bidrar till luftigheten samtidigt som glaset blir ett grönt streck i allt det vita.

  Birgitta poängterar hur viktigt ljus och belysning är i ett badrum.

  – Man ska inte bara ha lampor i taket. Ljus från sidorna, som i teaterloger, ger ett bättre ljus.

  När man bara vill ha mysigt badljus kan man dämpa spotlighterna på duschväggens övre kant.

  – Badrummet har blivit lite av ett spa för sköna bad, tycker Birgitta.

  Eftersom handfatet alltid stått framför fönstret var spegelns placering ett problem redan före renoveringen.

  – Jag hade aldrig kommit på att man kan sätta den mitt framför ett fönster. Den blev pricken över i! Man tror att den ska ta allt ljus, men det märks ingen skillnad alls, säger Marit.

  Genom att spegeln går att vrida åt sidan, kommer man åt att både öppna och putsa fönstret. Av både praktiska och estetiska skäl hänger ett draperi framför skåpet. Det döljer tandkrämstuber och duschkrämer och gör rummet vilsammare.

  Både Marit och hennes familj är nöjd med det nygamla badrummet.

  – Det har blivit precis som jag tänkte mig! Det är en flört med 1920-talet utan att vara ett plagiat på stilen. Nu är badrummet modernt på ett sätt som funkar till husets ålder.

  Av Eva Sjöblom Foto Christer Vallstrand
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!