• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Badrummet - 10 viktiga frågor

  Byta kakel, fuktspärra och köpa blandare – här är frågorna och svaren för dig som vill förnya badrummet.

  Självhäftande kakelplast, finns bl a på www.favoritsaker.se.

  Skrapa för fina fogar.

  Självhäftande kakelplast, finns bl a på www.favoritsaker.se.

  Varför är blandaren så dyr?

  Sugen på ett nyrenoverat badrum? Räkna med minst 2–3 veckors renovering.

  Det går inte att byta ut en kakelbård utan att bryta tätskiktet.

  Bubbelbad är härligt. Men glöm inte att rengöra karet minst varannan månad.

  Byta ut kakelplattor

  Fråga: Jag vill inte ha en bård av rosa kakelplattor i mitt för övrigt snygga badrum. Kan jag byta mot andra kakelplattor bara i bården?

   

  Svar: Nej. Badrum räknas som våtrum och har ett tätskikt bakom kaklet. Det går inte att byta plattor utan att det skadas. Om det är en enskild platta långt bort från den del av badrummet där det blaskas med vatten är inte risken särskilt stor för fuktskador, men det är alltid en bedömningsfråga.
  En toalett utan dusch och bad är inte ett våtrum och behöver därför inget tätskikt. Där går det bra att byta en eller flera kakelplattor. Det kan vara svårt att få tag i likadant kakel, men den som har sparat överblivna plattor sedan kaklingen har reservplattor. Ett kul tips om plattan som ska bytas sitter på lämplig höjd, är att låta glasmästaren skära till en bit spegel. Men den ska limmas med silikon och inte med kakelfix.

  Gör så här:

  Spräck plattan, enklast genom att borra några hål igenom den. Slå sedan bort plattan med en huggmejsel. Var försiktig så att inte de omkringliggande plattorna skadas. Rensa och jämna till underlaget. Stryk kakelfix på den nya plattan, montera den och sätt fog nästa dag.


  Hål i tätskiktet

  Fråga: Kan man laga hål i badrummets tätskikt?

  Svar: Generellt sett nej. Ett rollat tätskikt är förstört om det bryts. Men om badrummet har ett tätskikt av våtrumsmatta, kan en fackman ta upp exempelvis runt en golvbrunn som behöver bytas och därefter svetsa i en ny bit matta lokalt. Nytt ytskikt av keramiska plattor kan sedan sättas tillbaka. Det är inte säkert att de nya plattorna ger en helt osynlig reparation, men det fungerar.

  Kan jag måla på kakel?

  Fråga: Finns det inget billigt sätt att slippa fult dekorkakel? Kan jag till exempel måla på kakel?

  Svar: Målning på kakel kan fungera, men det är mycket vanskligt och inget att rekommendera. Ett riktigt lågbudgetalternativ är att klistra självhäftande plast över. Det finns färdiga självhäftande rutor att köpa, både enfärgade eller med dekor. Man kan också köpa plastfilm och skära ut själv. Gör ren kaklet noga innan filmen klistras på så håller det flera år, till och med i duschzonen.

   

  Hur får jag fogarna fina?

  Fråga: Kaklet är fint, men kakelfogarna ser allmänt smutsiga ut och
  är här och var svartfläckiga. Kan jag byta ut bara fogarna?

  Svar: De svarta prickarna är mögel och beror på att fogen inte är ren. Möglet får ingen näring i en ren kakelfog. Men tvålrester och annat är mat för mögelsvamparna. Det går att tvätta bort med mögel- och algborttagningsmedel, men var försiktig och följ anvisningarna. Räkna också med att möglet kan komma tillbaka. Fogar som ser lite trasiga och trista ut kan bytas helt eller delvis. Enklast går det med en kakelkrats. När du fått bort den gamla fogen några millimeter, fogar du på nytt. Även mjukfogarna i hörnen kan angripas av mögel. Våtrumssilikon innehåller ett ämne för att motverka mögelangrepp, men det är tyvärr vattenlösligt och effekten avtar efter några år. Är mjukfogarna mycket fula kan de skäras bort och ersättas med nytt våtrumssilikon.

   

  Sätta upp tvålkopp i duschen

  Fråga: Jag vill sätta upp en tvålkopp i duschen. Hur gör jag för att inte få vatten bakom tätskiktet?

  Svar: Generellt ska man undvika att borra hål i själva våtzonen, eftersom det alltid innebär en liten risk. Rätt sätt är att borra hålet och fylla det med silikon. Sätt i pluggen och fyll även den med silikon. När skruven dras i och silikonet härdat ska det vara tätt.
  Ett annat sätt är att välja någon av de nya produkter som kommit där man använder ett särskilt fix för att limma upp krokar, tvålkoppar, toapappershållare och andra tillbehör. Det är oerhört starkt och man slipper borrhålen helt. Dessutom går tillbehören i allmänhet att ta bort utan att det blir märken.

   

  Varför är blandaren så dyr?

  Fråga: Jag har tittat på två snygga badrumsblandare. Den ena var mer än tusen kronor dyrare. Hur kan det komma sig att två blandare är så olika i pris?

  Svar: Kort kan man säga att man får vad man betalar för. Sedan är det självklart så att om man köper prestigemärken så betalar man för dyrare designarbete, påkostad marknadsföring och liknande. Många lågprisprodukter är inte anpassade till det svenska vattensystemet. Vi har till exempel högre vattentryck än i andra delar av Europa. Olika vattenkvaliteter sliter också olika på blandararmaturer. Om blandaren inte är anpassad efter vårt svenska vatten kan den slitas fortare. Ett säkert råd är att satsa på kända varumärken som har verksamhet i Sverige. Det kostar i regel mer, men är ett tryggt val.

  Hur lång tid tar renoveringen?

  Fråga: Jag börjar fundera på att göra om badrummet. Hur lång tid kommer jag att behöva vara utan badrum under tiden?

  Svar: Räkna med minst 2–3 veckor innan du kan inviga ditt nya badrum. Det tar inte så lång tid i effektiv arbetstid att göra om ett normalt badrum, men räkna med förberedelsetid och dessutom torktid för färg, kakelfix och fogar. Om du anlitar hantverkare kan det förstås ta längre tid om entreprenören har andra projekt på gång samtidigt.

  Bättre belysning i badrummet

  Fråga: Vårt badrum har bara en lampa mitt i taket. Hur ska vi tänka för att få ett bra ljus?

  Svar: Installera dimmer och flera ljuspunkter. Utseendet på de armaturer du väljer är en smaksak, men viktigt är att de ger bra ljus och är energieffektiva. En bra punktbelysning vid spegeln behövs när man lägger make up. Ett bra allmänljus i taket hjälper dig vid städningen. De olika armaturerna ska kunna tändas och släckas separat. Dimmer gör det möjligt att tona ner och få ett mildare ljus när du kopplar av i badet. Elinstallationen måste alltid utföras av behörig elektriker.

  Gäller rot-avdraget?

  Fråga: Kan jag utnyttja rot-avdraget för att renovera badrummet?

  Svar: Ja, rot-avdraget gäller för förbättrande åtgärder i villan, fritidshuset eller bostadrätten. Det är arbetskostnaden i hantverkarens faktura som subventioneras. Materialkostnaden står kunden helt för. Kunden får avdraget direkt genom att det dras bort från räkningen. Hantverkaren begär sedan in resten från skatteverket. En del entreprenörer har klagat över att administrationen är omfattande och belastar kunder som begär rot-avdrag med ett högre pris. Det är ett oskick som konsumenten inte behöver acceptera. Välj bort sådana entreprenörer.

   

  Hur får vi bort beläggningarna?

  Fråga: Bubbelbadkaret får beläggningar kring munstycken fast vi försöker hålla rent. När man använder bubbelfunktionen kommer det otäckt grums i vattnet. Vad ska vi göra?

  Svar: Munstyckena kan sättas igen av smuts som består av kalk, hudavlagringar och tvålrester. De kan bli svåra att få bort om de får sitta för länge. Stilla-stående vatten i ledningssystemet kan också ge tillväxt av mikroorganismer.
  Rengör badkaret grundligt varannan månad eller varje månad om det används ofta. Återförsäljarna har rengöringsprodukter för rengöring och desinficering. Rengöringsvätskan löser upp smuts i rörledningarna. Desinfektionsvätskan dödar de upplösta bakterierna. Fyll upp badkaret med rent ljummet vatten och häll i en deciliter rengöringsmedel. Sätt i gång vattenpumpen. Häll sedan i samma vatten en deciliter desinfektionsvätska. Låt pumpen gå i cirka 20 minuter. Stäng av och tappa ur. Fyll upp karet och spola igenom ledningarna med rent vatten. Tappa ur och spola rent karet.
  På de modernaste karen finns en funktion för att blåsa ur vattenledningarna och bottensystemet så att problemet inte ska uppstå lika lätt.

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!