• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu ska mattan vara sliten

  Slitna och lappade mattor är det allra senaste att lägga under soffan. De nötta mattorna har nämligen något som eleganta designföremål inte kommer i närheten av: äkta personlighet.  

  Brunvitrandig patchworkmatta, 268x204 cm, 8 800 kr, Taners Mattor. Rostbrun patchworkmatta, 200x144 cm, 8 250 kr, Nessims. Rödblårutig patchworkmatta, 241X132 cm, 5 900 kr, Taners Mattor.

  Klädtillverkaren Diesel och möbelföretaget Moroso delade monter på möbelmässan i Milano i våras. Golvet pryddes av infärgade mattor från Golran.

  Lapptäcksmattorna som blivit inredarnas favoriter det senaste året skapas av de bästa bitarna från äldre orientaliska mattor med ”äkta” slitage. Också helt nya mattor behandlas med metoder liknande de som används när man maskinsliter jeans.

   

  De exklusivaste varianterna har sitt ursprung hos det anrika italienska familjeföretaget Golran vars yngre generation sedan några år experimenterar vilt med infärgning av gamla mattor från Turkiet och Centralasien.

   

  Företaget är baserat i Milano och fick en extra skjuts i våras då flera av utställarna på den internationella möbelmässan i samma stad valde att använda mattor från just Golran i sina montrar. Vips, så fick trenden fotfäste överallt!

   

  Men den slitna och lappade looken måste inte kosta skjortan: Mattor gjorda i lapptäcksteknik, så kallade ”Patchwork Kelim”, tillverkas sedan några år tillbaka i Turkiet med bitar av gamla kelimmattor. De har ett liknande slitet och lappat utseende men kostar inte bråkdelen så mycket.
   

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!