• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Positiva vibbar på Hem 2009

  Hem 2009 på Stockholmsmässan, 1–4 oktober, bjöd på massor av inspiration för hösten. Massor av färg, kul kitsch och en fortsatt stark ekotrend ger positiva vibbar för framtiden! Ta en titt på Hus & Hems bilder från mässan!

  Hus & Hem var förstås på plats när Hem 2009 öppnade. Anna Joneby och Katarina Sjuls, redo att ta emot nya och gamla läsare i montern.

  Skidor kan man ha till mycket. Den här roliga pallen hittade vi hos Designgalleriet som tolkade en av nästa års kommande trender – ateljétrenden. Det ska vara hemsnickrat, patinerat och konstnärligt. Så det är bara att släppa loss fantasin där hemma!

  Hösttips: Pimpa soffan med lite nya kuddar. Fogia Collection visade härliga soffor med hela hav av färgstarka kuddar.

  Rött och svart – tidlöst och alltid snyggt ihop – var ett tema i idéutställningen på entrétorget. Stolen kommer från Gösta Westerberg.

  Vår framtid är definitivt grön. På entrétorgets stora idéutställning hade designern och trendspanaren Jan Rundgren lekt med det ekologiska temat med en återanvänd gammal industrilampa, pilkorg med trädgårdens grönska, ved och en gjutjärnskamin. Den roliga stolen heter "Leaf", från Arper. Hängare "Tree" från Swedese.

  Ett mycket tänkvärt citat från idéutställningen på Hem 2009.

  Bli glad av gult (som absolut inte är fult!). En hel hink av brandgul safflor (Carthamus tinctorius) lyser upp ett helt rum. För att inte tala om stolen, från Gösta Westerberg.

  Vit minimalism är inte längre allenarådande – nu är det fritt fram för färg! Det roliga skåpet i bakgrunden heter "Collect", design Sara Larsson, från A2.

  Gamla stuvbitar kan bli roliga kuddar – bara att blanda och ge. Och kanske det är dags att ge barnens avlagda gosedjur och dockor en ny chans i soffan? På Hem 2009 gick det i alla fall an.

  Design med knorr. Porslinsdjur som för ett par år sedan ansågs vara höjden av kitsch har blivit rumsrena. Från Jan Rundgrens idéutställning på Hem 2009.

  Livstycket i Tensta visade sina senaste fantasifulla och färgstarka mönster – röda "Livstyckets medaljonger" och svartvita "Igelkotten och fiskarna". Mönstren är komponerade tillsammans av flera av föreningen Livstyckets medlemmar. www.livstycket.com

  Furuläkt är materialet i denna strama soffa med skyddande hög rygg och sidor. Med några sköna kuddar blir den ett riktigt bo att krypa upp i. Design Jessica Hansson som går masterprogrammet på Inredningsarkitektur & Möbeldesign, Konstfack.

  Trenden med ekologisk mat växer sig allt starkare i Sverige. Formgivaren Synnöve Mork lyfte fram Saltå Kvarns snygga förpackningar i sin 600 kvm stora inspirationsutställning om kök på Hem 2009.

  Grönt och vitt är fräscht i ekoköket. I förgrunden keramik från Mateus, längre bak skålar och fat från Agneta Livijn.

  Patina är hett. Strunta i att måla om dina gamla loppisfynd och låt dem flytta in i finrummet direkt. Den vackra skänken kommer från Raja, www.butikraja.com. Fat från Mateus och en höstig bukett med kronärtskockor.

  Ta ett par kaffekoppar, några fat och en gammal kanna, tillsätt en sladd och en lampa -– och vips har du fått en ny lampa! Denna fantasifulla skapelse kommer från Oddbirds, www.oddbirds.nu.

  Rostigt är snyggt. Det såg vi på Hem 2009 där denna gamla vattenkanna fått flytta in i köket tillsammans med en korg från Afroart och bordet "Don´t leave med", design Thomas Bentzen.

  Smarta titthål visar – delvis i alla fall – vad som döljer sig bakom köksluckorna. Köket heter "Gallery" och kommer från Marbodal.

  Gamla franska plåtklassikern "Tolix" från 30-talet har växt upp och blivit barstol – perfekt vid köksön. www.tolix.fr.

  Rött ger oss energi och gör oss både starka och hungriga. Mässans rödaste kök med luckor i högglansig lack visade Kitchen and More som även säljer diskbänken, www.kitchenandmore.dk. Den röda nyansen heter NCS 1085 Y8R. Vitvaror från Miele. Notera också det enkelt raffinerade blomsterarrangemanget med amaryllisar och nyponkvistar som rensats på blad.

  Gamla tidningar och kartonger är fin råvara. Se bara på denna alldeles nya möbelidé från Artek, "10-unit System". Materialet är återvunnet papper som pressats ihop till byggbara delar som kan sättas ihop till en stol, en pall, en bänk... Formgivare är Shigeru Ban från Japan och möblerna finns att köpa bl a på Gösta Westerberg, www.gwm.se.

  "Knapp" och "Small Dot" heter de här roliga hängarna/väggdekoren som monteras med en skruv på hallväggen. Bara att hänga favoritkappan över den mjuka rundningen. Hos Gösta Westerberg, www.gwm.se.

  Varför bara välja en färg när man kan ha många? I Blå Stations monter visades stapelbara "Boo" med ytskikt i pressad formfilt. Design Stefan Borselius. Borden i förgrunden ur serien "Bimbo".

  PS. Hem 2009 och Hem & Villa pågår i Stockholm 1–4 oktober. I Göteborg
  5-8 november 2009 och i Malmö 4-7 mars 2010.

  www.hemochvilla.com.

  Text och foto Madeleine Appelgren
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!