• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Standardköket – värt att bevara

  Byt inte ut köken från 40-, 50- och 60-talen! Allt fler börjar inse värdet i de gamla, väl utformade standardköken.

  Familjen Richters kök är nybyggt i en stil som för tanken till 50-talets standardkök.

  Nybyggda handtag i tidstypisk 50-talsstil.

  De flesta svenskar har någon gång levt med ett klassiskt folkhemskök med rostfri diskbänk och släta luckor. Det pålitliga standardköket är ett arv från 30-talets funktionalism då man ville förbättra "husmödrarnas arbetsituation" genom att göra köken lättare att använda. Köken var på den här tiden mycket sparsamt utrustade, med endast kallvatten, knappt några arbetsytor och för låg arbetshöjd.

  Från 40-talets början bedrevs ett intensivt forskningsarbete om kökens funktion vid Hemmets forskningsinstitut, så småningom en del av Konsumentverket. Forskarna, som i de flesta fall var kvinnor, gick mycket noga till väga i sina studier som inspirerats av arbetet i det allt mer effektiva jordbruket. Förhoppningen var att hushållsarbetet skulle kunna förenklas lika mycket med rätt utrustning.

  Mätte syreupptagning

  En av de första undersökningarna som institutet genomförde mätte hur ansträngande det är att diska. Försökspersonernas energiförbrukning studerades, och man kom fram till att arbetshöjden 85-95 centimeter var lämpligast. Undersökningen resulterade i förslag till bättre redskap, bättre utformning av arbetsplatsen och förslag till förändring av själva arbetet. Och så fortsatte det: Allt från köksskåpens placering till utformningen av arbetsredskapen studerades noggrant och utmynnade 1950 i den svenska standard efter vilket köken byggdes under rekordåren. Tyvärr medförde massproduktionen att köken blev så många, och så lika, att folk i dag har svårt att se det unika i dem utan numera väljer "vad som helst, men inte standard".

  De ofta mycket snygga kök som blir resultatet brister inte sällan i planering och organisation. Bristerna kan till och med vara farliga; den ökande statistiken över barn som drabbats av svåra brännskador när man haft lite för bråttom med att flytta kokande pastavatten mellan köksö och diskbänk är inte rolig läsning.

  Bara rekommendationer

  Värdet av genomtänkt planering och välbyggda, rejäla skåp blir större när man upplevt motsatsen. De dåliga köken riskerar också att bli fler, eftersom de gamla tvingande reglerna bara är rekommendationer sedan 1990-talets slut.

  Så har du ett gammalt kök från 50-eller 60-talet, tänk efter en extra gång innan du river ut det. Att måla om och fräscha upp kan vara en nog så god idé. För ett lika välbyggt, smart planerat och lättstädat kök är svårt att hitta i dag.

  Av Maria Blom
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!