• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Året trend – Gräv där du står!

  I stället för att bara tänka nytt, nytt, nytt går vi på auktioner och loppisar, handlar second hand, tittar efter gammalt hantverk och börjar plötsligt uppskatta mormors virkade spetsar.

  Rätt med rotting. Korgmöbler har fått renässans. Fyndade på loppis eller nytillverkade har de ett gemensamt, de ger den rätta stämningen av tider som flytt, vare sig det är kolonialstil eller känslan av mormors knarriga fåtölj man vill åt. Vilstol "Michelangelo", tillverkad i rotting, Sika-Horsnaes.

  Var-dags-kök. Vi har sett en våg av vita, minimalistiska "show-off" kök som definitivt är på väg att ebba ut. I stället får de gamla kompaktköken sitta kvar och vi börjar laga mycket mat, tänka mera vardag och praktiska funktioner. Behovet av inbyggda ångugnar, espressobryggare, teppanyaki-hällar och grillplattor minskar. Svart är det nya rostfria! Kyl/frys från LG Electronics.

  Party för porslinsdjuren. Personliga prydnadsföremål är hett igen, både arvegods och nytillverkat som har något att berätta. Gamla porslinsdjur kliver fram ur skåpen, fyndas på loppisar eller köps nya. År 2009 är en blomsterbeströdd flodhäst i en skål, från Nymphenburg, inte så tokigt som det kan låta...

  Möblera med böcker. Böcker är trygga vänner i en orolig värld, och de får allt större plats i inredningen. Fåtöljer förvandlas till bokhyllor, som "Bibliochaise" från italienska Nobody & Co.

  Heltäckningsmattor. Ryorna finns kvar, men nu är släta mattor på väg. De lurviga heltäckningsmattorna à la 80-tal efterträds av stramare, exklusiva modeller med fokus på design. "Ro" med vågliknande struktur, från Kasthall.

  Elprylar som tar ansvar. Först kom uppmaningen att stänga av allt som står i stand by-läge och drar elektricitet. Nu börjar det dyka upp elektronik som står beredd utan att använda någon ström. Energieffektivitet och miljövänlighet är det nya försäljningsargumentet – men gå inte på all reklam. "Toronto Zero" från Grundig drar 0 watt i stand by-läge.

  Robotar på väg hem. Först gräsklipparroboten, sedan dammsugarroboten och nu vakthundsroboten. Den är liten, tuff och fjärrstyrd. Med kamera åker den runt och håller kollen när du inte själv är hemma. Än så länge kan den kolla om posten kommit eller om du glömde spisen eller strykjärnet på. När programvaran släpps fri kommer troligen nya tillämpningar. Vem vet – kanske roboten på sikt verkligen blir en vakthund som biter inbrottstjuvar i benet? "Rovio" från Roboshop.

  Kvalitet är inne. Dålig kvalitet på billiga importerade föremål, som dessutom har förgiftat natur och människor under produktionen, känns allt mer fel. Vi längtar efter närproducerade kläder, textilier, smycken och möbler som till exempel soffan från Norrgavel. Medvetna konsumenter skärskådar företagens "Code of Conduct – den etiska koden. Design och pris är inte allt. Arbetsförhållanden, socialt ansvar, transporter och omsorg om natur och miljö räknas också.

  Önskefåtölj. 1900-talets hippa "jobba massor, hinna resa jordenrunt"-trend är som bortblåst. 2009 lockas vi av att bara vara hemma i vår lugna vrå. Den trendmedvetne grundar med en omslutande mysfåtölj, modell öronlapp. I Tom Dixons variant "Wingback" har den fått nya, heta former.

  Kvalitet är inne. Dålig kvalitet på billiga importerade föremål, som dessutom har förgiftat natur och människor under produktionen, känns allt mer fel. Vi längtar efter närproducerade kläder, textilier, smycken och möbler som till exempel soffan från Norrgavel. Medvetna konsumenter skärskådar företagens "Code of Conduct – den etiska koden. Design och pris är inte allt. Arbetsförhållanden, socialt ansvar, transporter och omsorg om natur och miljö räknas också.

  Lysande teknik. Intresset för solen som energikälla ökar i takt med energipriserna och den heta debatten om klimatet. En solfångaranläggning är alltid ett komplement till en annan uppvärmningsform, men som investering betalar den sig ändå på rimlig tid. Miljövänlighet går hand i hand med en åtstramad privatekonomi.

  Snålvatten. Spatrenden är på tillbakagång, nu sparar vi på vattnet. Små badkar och kranar som stänger av sig själva går helt i linje med den nyvunna energi- och miljömedvetenheten. Sittbadkar som halverar vattenåtgången, från Svedbergs.

  Innovativa tapeter. Tapetfesten fortsätter. Nu ska vi ha tapeter i taket, enstaka våder med trompe l'oeil-effekter, hela fondmönster... Våga pröva något nytt som tapetvåden "Accessories" med en klädhängare från Decor Maison.

  Återanvändning såklart. Prylar görs av andra prylar. Vi återvinner, ibland på ett oväntat sätt, och känner tillfredsställelse i att ta vara på det vi har. Byrå och skåp från Brasilien i återvunnet trä från hus och båtar, Öråkers Möbler.

  Transformeras. Nya föremål lånar former av gamla, som ljusstaken med en upp- och nervänd skål, en liten karaff och ett öra från en kaffekopp, av Hella Jonerius för Tichelaar. Vi öppnar skåpet med finporslin och skapar nytt av farmors kaffekoppar, skålar och fat.

  Ljusare kvällar. Fasadbelysning, markbelysning och belysning på växter syns mer och mer. Den energisnåla LED-tekniken kommer att ge nya möjligheter, inte minst för utomhusbelysningen. Lysande blomkrukor med LED-belysning, från Konstsmide.

  Lev naturlig, bo naturligt. Allt fler drömmer om att få bo i ett hus med så lite miljöpåverkan som möjligt, byggt av naturmaterial. Ett timmerhus fyller dessa kriterier och kan dessutom "andas". Timmerhuset "Skånelänga", från X-House.

  Inred ute. Heminredningen flyttar ut i trädgården. Trädgårdsmöblerna blir mer och mer avancerade och vardagsrumsaktiga samtidigt som vi skapar ett slags väggar med växter – väggar som nästan liknar fondväggar. Att skärma av och avgränsa rum med hjälp av staket, plank och till och med tyger är hett i sommar.

  Engelska herrgårdar. En trend inom trädgårdsdesign går mot en mer sofistikerad, elegant, lite mystisk och romantisk trädgård. Inspirationen kommer från England och de engelska herrgårdarna.

  Naturlig trädgård. Vi tänker naturligtvis ekologi och återvinning även i trädgården. De giftbesprutade tulpanerna och rosorna går bort, och det finns en allmän ovilja att använda bekämpningsmedel i trädgården. Trendiga blomsterbindare använder gärna grova rep, snören och kala kvistar i buketterna i stället för sidenband, cellofan och rosetter.

  Känslan har legat i luften länge. I stället för att bara tänka nytt, nytt, nytt går vi på auktioner och loppisar, handlar second hand, tittar efter gammalt hantverk och börjar plötsligt uppskatta mormors virkade spetsar. Vi tänker smart och planerar om, bygger ut snarare än bygger nytt. Vi målar eller tapetserar men byter inte ut alla möbler på en gång.

  Tänket är långsiktigare, hållbarare och lite klokare. Miljövänliga produkter betyder inte längre trist design. Vi köper gärna närproducerad mat i stället för långväga tigerräkor, och allt fler börjar uppskatta det gedigna mer än "Made in China". Betyder det samtidigt att det blir tråkigare att inreda eller köpa hus? Nej, tvärtom!

  Inredning har aldrig varit så roligt som nu, för allt är tillåtet! Sluta snegla på andra. Visa upp det du älskar, sluta gömma udda prylar och häng upp de ärvda tavlorna. Lägg släktens trasmattor på golvet, måla en gammal chiffonjé och matcha med nya soffan – för visst är det fortfarande roligt att hitta en ny drömmöbel och upptäcka nya trender. Men det är inte så bråttom att allt måste fixas eller köpas på en gång. Uppskatta och värdesätt det du har. Gräv där du står. 

   

  Ps. Massor av fler trender hittar du i tidningen!

  Av Redaktionen
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!