• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Orientaliska mattor på modet

  Stormönstrade, antika och gärna lite slitna. De orientaliska mattorna är hetare än på länge. Och det går att göra fynd – men köp bara det som du verkligen gillar, råder Anette Granlund, mattexpert på Bukowskis.

  Orientalisk trädgårdsmönstrad matta med tårpilar, blomvaser och blombuketter i rutmönster.

  Typisk semiantik Kinamatta från Beijing, med mellanblå botten och tätt pionmönster i benvitt. Den ljusa huvudbården är prydd med en blomranka och små fladdermöss.

  Semiantik silkekeshan med typiskt medaljongmönster. Mattan har tillhört Jussi Björling och gick för 240 000 kr.

  Semiantik Kirman Laver, en s k figural matta där mittfältet domineras av djur- eller människomotiv.

  Semiantik Tibetmatta med blåmelerad botten med s k grodfotsmönster, flerfärgade hörn och en medaljong.

  Semiantik turkisk silkematta med vinrött bönefält.

  Semiantik Yomoud, en turkmensk matta med upprepningsmönster.

  Anette Granlund på Bukowskis.

  Precis som med all annan inredning, går det mode i orientaliska mattor.

  – För några decennier sedan ville många internationella kunder inreda med nyproducerade kinesiska mattor. Sedan flyttades fokus till de nya tibetanska mattorna och därefter ökade intresset för de tjocka persiska gabbehmattorna i glada färger, säger Anette Granlund på Bukowskis, Sveriges ledande expert på mattor, textilier och islamiska föremål.

  Nu är det stora ljusa, antika mattor med stora mönster – helst lite slitna och över hundra år gamla – från Täbris i Iran, Mahal i Kina och Hereke och Oushak i Turkiet som gäller.

  – Influenserna kommer från New York. Antika mattor har vi sett i amerikanska tv-serier och filmer, säger Anette och nämner som exempel "De omutbara" med Catherine Zeta Jones och Sean Connery, och "Ett perfekt mord" med Michael Douglas.

  Orientaliska mattor passar i både modern och äldre inredning. I dag går det att hitta dem till överkomliga priser.

  – Det beror förstås helt på vilken matta det är, men en gammal och bra matta kan man få för några tusenlappar. En omodern matta får man för en tusenlapp.

  Förr var begagnade mattor rätt svårsålda, men nu tycker amerikanska köpare om orientaliska mattor som är lite slitna.

  – På lilla Bukowskis går det att hitta billiga persiska afsharmattor och kinesiska baotoumattor som ofta är små i formatet och blå i olika nyanser. De är tjocka och bra att ha i sovrum. Blommiga kirmanmattor med röd, blå eller vit botten är fortfarande prisvärda och på andrahandsmarknaden och auktionshusen går det även att köpa turkiska bönemattor till ett bra pris. Mattor från 1920- och 30-talet är jättetrendiga, berättar Anette.

  Orientaliska mattor kan grupperas efter var de är tillverkade, vilken nomadstam som gjort dem och hur gamla de är: antik (över 100 år), semiantik (50-100år) och old (25-50 år). De kan också delas in i olika kategorier: hovateljémattor som tillverkades i de kungliga ateljéerna, stadsmattor som skapades i städernas ateljéer, bymattor som är mer genuina och slutligen nomadmattor. En handknuten matta får nästan alltid sitt namn efter den plats där den tillverkats eller efter den folkgrupp som tillverkat den.

  De flesta traditionella motiv och färgsättningar har en lokal anknytning. Utifrån mönstret på mattan kan du se vilken stil och ofta även vilket ursprung mattan har. Storleken och vilka färger som använts kan också ge svar på frågan om mattans ursprung. De olika typerna av mönster kan till exempel vara medaljonger i vackra färger, trädgårdsmönster i olika rutor med blommor och träd, bönemattor eller bönemönstrade mattor, figurativa mattor med fåglar, människor och mytologiska motiv och kinesiska symboler med porslinsvaser och bronser.

  – Var öppen för olika mönster och färger när du tittar efter orientaliska mattor. Proffsen börjar ofta med just mattorna när de ska inreda ett nytt hem. Om det är en stor matta kan den binda ihop ett helt rum. Den kan också ligga där som ett smycke eller så kan flera små mattor bilda grupper i ett rum.

  Den som hittar en matta på semestern kan ha svårt att avgöra om den är äkta eller förfalskad.

  – Köper man en matta från Istanbul eller Marocko är den aldrig värdefull här hemma. Förfalskningar går bara att avslöja om man är kännare. Ska man köpa en antik, dyrbar matta är det viktigt med kunskap. Nya mattor kan klippas ner, blekas eller lagas för att se slitna ut. Men vet man att man vill leva med en matta ska man givetvis köpa den, säger Anette.

   

  Så sköter du din matta

  • Dammsug mattan i luggens riktning.

  • Vädra mattan då och då. Kyl ner mattan i fönster eller på balkong på vintern och lägg den sedan i ren och torr snö. Borsta mattan med kall, luftig, torr snö – då blir den jättefin.

  • En smutsig matta ska lämnas in på tvätt hos ett företag som kan orientaliska mattor. Titta i Gula Sidorna under Mattvätt, be gärna om referenser om mattan är dyrbar.

  • Var försiktig med fläckborttagning. Testa först om mattan släpper färg med en fuktad tops i ett hörn.

  • Om du får rödvin på mattan, häll på vitt vin direkt för att undvika fläckar.

  • Använd små skålar av trä under tunga hjul eller ben för att undvika hål i mattan.

  • Placera inte mattan i starkt solljus så den bleks. Är mattan redan blekt, vänd på den.

  • Vrid mattan ett halvt varv då och då för att få ett jämnt slitage.

  Av Lena Öberg Foto Bukowskis
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!