• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Triss i design - Jantze, Brogård & Asshoff

  Det börjar med kanske 100 olika skisser. Sedan åker allt ner i den kreativa tratten och resultatet blir en lekfull men ändå sofistikerad design – signerad trion Moa Jantze, Hanna Brogård och Johanna Asshoff.

  Designtrion Jantze, Brogård och Asshoff

  Bordet "Spider" är en lek med traditionell form.

  Stolen "Bloom" är en prototyp.

  Bänken "Noon" blandar också formspråk på ett uppiggande sätt. Kostar 9 500 kr hos JBA Design.

  Sittpallen "Party" ger feststämning till vilket rum som helst. Kostar 25 000 kr hos JBA Design.

  Knallgula "Trollsta" för tankarna till barndomens lekrum farföräldrarnas barockstil – typiskt för JBA:s design. Gjort för Ikea, 2 995 kr.

  Rötter och traditioner, men på ett uppdaterat vis. Lampan "Pearl" passar utmärkt till designtrions motto "förenkla, försköna, förbättra". Pris 12 000 kr, hos Lampister.

  Skåpet "Peek" väckte stor uppmärksamhet på årets Milanomässa. 23 000 kr hos JBA Design.

  Nytt i höst, sängstommen "Vanvik", 3 095 kr, Ikea.

  Deras senaste framgång, Ikeas knallgula sidbord "Trollsta", är på sätt och vis en alldeles perfekt sammanfattning av trions idéer. I grunden finns rötter och traditioner, men sedan lyfts designen av en både lite poetisk, lekfull och modern twist. Eller som Moa, Hanna och Johanna själva sammanfattar sina visioner:

  – Vi vill förenkla, försköna och förbättra.

  Det är bara tre år sedan de lämnade Carl Malmsten-skolan där de gick i samma klass. Och det är ingen överdrift att påstå att karriären efter det har varit succékantad för Jantze-Brogård-Asshoff. De har jobbat för såväl stora Ikea som tjusiga Lampister och Grok.

  Men allt började egentligen med möbelmässan i Älvsjö 2006, där de ställde ut i det så kallade Greenhouse för unga formgivare. Där gjorde de projektet "Rötter" tillsammans, och fick stor uppmärksamhet för möbler som "Pearl", "Kotten" och mönstret "Vera".

  – Det kändes väldigt tomt efter skolan. Det var nästan en sorts postdepression, säger Hanna Brogård. Vi insåg snabbt att det var mycket roligare att jobba ihop.

  Efter mässan beslöt de också att bilda ett gemensamt bolag, alla arbeten är numera signerade av dem alla tre.

  – Det spelar ingen roll längre vem det är som kommer med idén från början, säger Moa Jantze. Vi brainstormar och tar hela tiden grundtanken ett steg längre.

  – Ja, för det blå skåpet som vi ställde ut i Milano hade vi säkert 100 olika skisser från början, som sedan malts ner, säger Johanna Asshoff.

  Det kan till och med vara en ännu större utmaning att utveckla idéer än att börja om från början, menar de.

  – I slutändan ger det något ännu mer unikt, säger Hanna Brogård.

  Men de har naturligtvis en gemensam värdegrund som förenar dem. Rötter, vänskap och familjetraditioner är viktigt. Moa har fått det skånska naivistiska yllebroderiet i arv av sin mamma, Hannas farmor vävde och morfar skapade i näver. Johannas föräldrar är keramiker.

  – Men det kan också vara dofter som får oss att associera vidare, som pudret i mormors dosa, säger Johanna Asshoff.

  Lekfullheten är också ett viktigt gemensamt signum. Som knapparna på lampan "Everyday" som har en liten, liten insekt som utsmyckning. Den syns inte omedelbart, utan kräver att man tittar lite närmare.

  – Det ska vara en subtil, men rolig detalj, insekter dras ju till ljuset... säger Moa Jantze.

  I våras ställde de ut på Möbelmässan i Milano på Salone Satellite med sitt projekt "Rum för måltiden". Det härligt blåa skåpet "Peek" med sina nyckelhål blev snabbt en pressfavorit och de fina fågelhängarna – ja, just – flyger runt till olika inredningsmagasin världen över.

  – Hm, vissa produkter är nog mer beresta än vi själva... tillägger de.

  – Men allvarligt talat så ville vi väcka lite debatt med vår utställning. Vi ville inspirera till att skapa tid till att umgås med familj och vänner runt måltiden. Det blir alltmer sällsynt, förklarar Moa Jantze.

  Just nu jobbar de både på uppdrag och förverkligar egna idéer. Närmast i höst väntar en utställning på Designgalleriet i Stockholm. De har också gjort sitt första inredningsuppdrag: en Friskis & Svettis-lokal i Stockholm.

  Det kan tyckas som allt bara har flutit på för alla tre, men de har knappast suttit i sin studio på Konstfack i Stockholm och väntat på att jobben bara ska dyka upp. Trion har också tillbringat många timmar vid telefonen för att ragga nya uppdrag och i början fick de leva på extrajobb och sparade pengar.

  Trots att många nya unga designers är kvinnor, är möbelbranschen knappast särskilt jämställd ännu.

  – Nej, det är män som äger fabrikerna och företagen. Även om det inte är några problem att jobba ihop, så vore det så klart roligt med fler kvinnor i branschen, säger Johanna Asshoff.

  Av Anna Liljeberg Foto JBA, Ikea
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!