• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Forma rummet med färg – 7 smarta knep

  Det är lätt att fastna i valet av kulör när man ska förnya hemma. Vad man däremot ofta inte tänker på är att färgens placering också påverkar rummet. Här är sju saker att tänka på.

  1

  En mörk färg på väggen längst bort gör att rummet känns kortare. Den här effekten får man av en fondvägg. Placera alltså gärna fondväggen på en av kortväggarna i ett avlångt rum eller en lång korridor. Då upplevs rummet som mer kvadratiskt och mer harmoniskt.

  2

  Om två motsatta väggar målas i mörk ton upplevs rummet som smalare än det egentligen är. Tänk på att det kan bli korridorkänsla i ett smalt kök med mörka skåp på två motstående väggar.

  3

  Takhöjden känns lägre om färgen på väggarna inte målas ända upp i tak. Ett bra trick att använda till exempel i ett litet barnrum eller badrum med högt i tak.

  4

  Med mörkt tak och mörkt golv verkar rumshöjden lägre. Ett bra exempel är 70-talets innertak i furu. Då ville man uppnå en känsla av mysig stuga med låg takhöjd. 

  5

  Lodräta linjer ger höjd åt rummet. Samma effekt uppnås med höga bokhyllor eller rakt hängande gardiner.

  6

  Med vågräta linjer upplevs rummet som bredare med lägre takhöjd. Låga, långsträckta möbler och även tapetbårder har samma effekt. 

  7

  Stormönstrade tapeter "krymper" rummet, medan småmönstrat i ljusa färger upplevs som neutralt. Det är därför stormönstrade tapeter oftast passar bäst på en fondvägg.

  Text och illustrationer Maria Blom
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!