• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En Tiffanylampa i taket?

  En äkta Tiffanylampa går knappast att få tag på längre. Däremot tillverkas den karakteristiska glasmosaiklampan fortfarande i en mängd kopior.

  "Trollsländelampan" är en av de mesta berömda i Tiffanys produktion.

  Tiffanylampan "Lotus Leaf" består av över 1 500 sammanfogade glasbitar.

  Jugenstilen, eller Art Noveau, inspirerades av naturen. Och visst påminner lampan "Laburnum" (gullregn) om det blommande trädet.

  Louis Comfort Tiffany skapade något helt nytt med sina lampor i färgat glas, som spred ett varmt ljust sken.

  Jodå, det är samma familj. Mannen bakom Tiffanylampan är son till den berömda juveleraren med samma namn. Audrey Hepburn i klassiska filmen "Frukost på Tiffanys" skulle säkert ha blandat smyckena med en och annan lampa om tillfälle hade getts.

  Louis Comfort Tiffany föddes 1848 i New York, och uppväxten i den kreativa smyckesfamiljen gjorde yrkesvalet lätt. Han skulle bli konstnär, målare. Hans tavlor fick hyfsad uppmärksamhet, men Louis Comfort insåg efter några år att han aldrig skulle bli en av de riktigt stora. I stället flyttar han sitt intresse till inredning.1879 startar han inredningsfirman "L.C. Tiffany & Associated Artists". Kundkretsen var New Yorks rika som gärna ville skryta med unikt dekorerade och personliga hem. Han blev otroligt populär, han inredde med inspiration från Indien, Afrika, Japan – och med färgat glas. Snart tog hans intresse för glas- och fönstertillverkning över och Louis Comfort blev en mästare på rikt dekorerade fönster i jugendstil. Men det nymodiga elektriska ljuset fascinerade honom, och han grubblade länge över ett sätt att förena ljuset med sin design. Resultatet blev Tiffanylampan. Skärmen var perfekt för det hårda starka ljuset. Den skyddade ögonen och riktade ljuset nedåt. Unikt var också det färgade glaset. Under en resa till Europa hade Louis Comfort imponerats av färgerna på det medeltida glaset och väl hemma började han experimentera med egna, helt nya glasfärger. Tidigare hade konstnärer oftast målat på ofärgat glas eller emalj.

  Glasbitarna till lamporna fogades sedan samman i typiska jugendmönster, inspirerade av naturen och slingrande ornament. De blev snabbt populära, som mest sysselsatte Tiffanys fabrik ända upp till 300 skickliga arbetare. Men Louis Comfort kunde ändå inte riktigt glädjas åt lampornas framgångar. Den stora produktionen gick inte helt att förena med konstnärskapet, tyckte han. Skaparen av Tiffanylampan avled 1933, 85 år gammal.

  Som äkta Tiffany räknas i dag de lampor som tillverkades fram till första världskriget.

  – Jag har inte stött på någon äkta Tiffanylampa i Sverige, säger antikexperten Peder Lamm. Men i USA säljs de för över 100 000 kronor.

  Däremot går det att hitta många nytillverkade lampor i samma stil, ofta med samma varma ljus som originalet blev känt för.

  Av Anna Liljeberg
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!