• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mönstret Musselmalet har blivit en klassiker

  Det började med industrispionage och slutade kungligt. Mönstret Muesselmalet har blivit en riktig klassiker.

  Tekopp "Musselmalet" från Royal Copenhagen.

  Namn: "Musselmalet halvblond". Ingen vet säkert vad Mussel står för, men "malet" betyder målat. "Blond" är danska för spets. Servisen finns som "riflet" med ett penselstreck som kantdekor, "halvblond" med enkel spetskant som här och i en krusidullig "helblond" 1880-talsvariant med genombruten spetskant.

  Född: 1775, på Den Kongelige Porcelainfabrik i Köpenhamn.

  Nationalitet: Dansk, tysk, kinesisk, japansk.

  Plagiat: Danskarna kopierade mönstret från tyska Meissens sortiment, där det var en storsäljare under namnet "Strohblumen" (eterneller). Tyskarna hade "inspirerats" av ett kinesiskt mönster, som i sin tur var en variant på ett japanskt.

  Industrispionage: Även kunskapen om hur man tillverkar porslin kom från Kina. Västvärlden hade ägnat sig åt industrispionage och experiment i århundraden innan Europas första porslinsfabrik kunde öppnas i Meissen 1710. För att ingen annan skulle komma över hemligheten hölls personalen där inlåst.

  Kusiner: Porslinstillverkare över hela världen har sina egna varianter på mönstret, men Royal Copenhagen är i dag ensamma om att handmåla.

  Färger: Blå och sedan 2007 svart, men servisen har också funnits i rött och grönt. När Arne Jacobsen inredde Royal Hotel i Köpenhamn 1956 valde han den gröna.

  Pris: Tekopp, 1 350 kr, Royal Copenhagen.

  Av Viveca Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!