• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tapeter med evigt liv

  De är mer än hundra år gamla, men William Morris tapetmönster med blommor, blad och djurmotiv upplever en ny storhetstid.

  Spaljémotivet "Trellis" är ett av William Morris tidigaste tapetmönster, skapat 1864 för hans egen bostad "Red House".

  Tapeten "Willow Boughs" från 1886 har ett slående modernt uttryck. Enligt dottern May fick Morris inspiration till mönstret av pilträden som växte längs Themsens strand inte långt från familjens hus.

  "Fruit" från 1864 återger granatäpplets blommor och blad. I Londons societet var granatäpplet inte alls en udda frukt, den odlades i orangerier tillsammans med citroner och persikor.

  "Chrysantemum" speglar det viktorianska Englands intresse för japansk konst. Tapeten från 1877 är ett exempel på hur Morris på ett mästerligt sätt vävde samman bladverk i flera lager.

  William Morris, 1834-1896, porträtterad av konstnären George Frederic Scott.

  I en tid då vi älskar stora mönster med inspiration från naturen är tapeterna och tygerna från William Morris 1800-talsverkstad som klippta och skurna för vackra fondväggar. Ingen kan som han forma växternas ornamentik med nästan vetenskaplig exakthet.

  Den kreative mångsysslaren William Morris föddes 1834 och växte upp på sin familjs lantegendom utanför London. Där la han grunden till sin stora kunskap om djur och natur. Familjen, som var mycket rik, hade gärna sett att Morris vigt sitt liv åt prästyrket men själv var han tidigt övertygad om att han skulle ägna sig åt någon form av skapande verksamhet.

  1861 startade han tillsammans med några vänner en firma som producerade konsthantverk; inredningar, kyrkfönster, keramikplattor och tyg- och tapetmönster. Firman upplöstes så småningom men Morris kreativitet tog sig allt fler uttryck; han skrev poesi och böcker, översatte isländska sagor, broderade gobelänger, skapade egna typsnitt och startade ett bokförlag. De vackra mönstren följde honom genom livet och blev allt mer avancerade med åren.

  Redan på 1860-talet ritade William Morris sina första tapeter. Han föredrog att arbeta med traditionella färger och tekniker där tapeterna trycktes för hand med stämplar utskurna i trä. Än i dag tillverkas hans originalmönster med handtryck på beställning hos tapetfirman Sanderson & Co, men mönstren säljs också i mer eller mindre uppdaterade versioner, tryckta med modern teknik.

  – Morristapeterna är speciella, men populära. De hänger alltid med, speciellt bland dem som vill ha tapeter till ett 1800-talshus och allt fler uppskattar dem nu när det är inne med tapeter med stora mönster, säger Dan Johansson på Tapetorama i Malmö.

  Värt att veta är att inte alla mönster som kallas "Morristapeter" är ritade av Morris själv. Han hade flitiga assistenter som ligger bakom flera av de mest populära motiven, däribland hans dotter May. Färgerna som mönstren trycks i varierar också med rådande mode och nya kollektioner kommer varje år.

  Text Maria Blom
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!