• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Klassiker: Tygmönstret "Elefanter"

  Ett älskat tygmönster är Estrid Ericsons "Elefanter" , känt från Allsång på Skansen.

  "Elefanter" av Estrid Ericson.

  Namn: Elefanter.

  Född: Någon gång på 1930-talet.

  Mamma: Estrid Ericson, inredningsbutiken Svenskt Tenns grundare.

  Nationalitet: Kongolesisk. Det sägs att Estrid Ericson hittade förebilden till mönstret, en liten bit bomullsbatik med elefanter, på en marknad i Frankrike. Tygbiten kom från Belgiska Kongo (nuvarande Kongo-Kinshasa), och finns numera i Svenskt Tenns arkiv.

  Syskon: Inga. Det här är det enda tygmönster Estrid Ericson ritade.

  Adoptivsyskon: Gripsholmsrutan, ett klassiskt 1700-talsmönster som Estrid Ericson återupptäckte och lanserade för en lätt chockerad stadspublik. Mönstret dömdes först ut som väl gammaldags och lantligt.

  Färger: Vita elefanter på gul, röd, grön, blå, svart eller brun botten. Grönt är den ursprungliga färgen, men modefärger har kommit och gått. På 1970- och 1980-talet fanns rosa och ljusblått, färger som nu har kommit tillbaka i sortimentet. Orange är det nyaste tillskottet.

  Scenvana: Tack vare Jonas Gardell har elefanttyget har synts på scen många gånger, bland annat i Allsång på Skansen. Han har byxor sydda i tyget och har gett både en show och en sång namnet "Pojken med elefantbyxorna".

  Pris: Linnekretong 695 kr/m, bomull 510 kr/m. Dessutom finns det elefanter på allt från grytlappar till väskor och brickor.

  Av Viveca Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!