• Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Recept Macarons

    På Mosaiksidorna i Hus & Hem nr 11 recenserar vi boken "Pyssel de Luxe" där detta recept på "Macarons" är hämtat.

    Underbart utsökta Macarons.

    Receptet kommer från "Pyssel de Luxe" av Josefin Ekman.

    Citron- och vallmomacarons


    Du behöver:

    • 100 g mandel

    • 150 g (2  1/2 dl) florsocker

    • 2 äggvitor

    • Gul hushållsfärg


    Fyllning:

    • 100 g vit choklad

    • 30 g (1/2 dl) florsocker

    • 1 msk vallmofrön

    • Rivet skal från 1 citron

    • Hushållsvåg

    • Mandelkvarn

    • Elvisp

    • Spritspåse

     

    1. Skålla och skala mandeln och låt den torka helt innan du maler den. Blanda den malda mandeln med hälften av florsockret.

    2. Vispa äggvitorna med elvisp, först på låg hastighet innan du ökar efter hand, gärna i en rostfri bunke. Det ska bli till ett hårt skum. Vänd ner resten av florsockret gradvis under vispning, annars riskerar äggvitan att sjunka ihop. Fortsätt vispa i ungefär 5 minuter tills du fått en fast marängsmet. Vill du få kakorna citrongula tillsätter du hushållsfärg, annars blir de vackert crèmefärgade.

    3. Vänd försiktigt ner mandelmjölet och rör ihop med en gaffel – undvik att vispa för mycket.

    4. Spritsa med hjälp av en plast- eller spritspåse ut smeten i rundlar stora som femkronor på en bakplåtspappersklädd plåt. Ju vidare cirklar du gör desto större risk för att kakorna spricker i ugnen.

    5. Låt kakorna vila cirka en timme på plåten för att undvika att de spricker i ugnen.

    6. Sätt ugnen på 150° C och baka i nedre delen i cirka 8–10 minuter. De ska vara lite sega inuti.

    7. Dra bakplåtspappret direkt från plåten över till en bänk och låt svalna.

    8. Smält chokladen och blanda med florsocker, citronskal och vallmo till en slät kräm. Bred eller spritsa kräm på en kaka och lägg ihop med ytterligare en så att det blir som en hamburgare. Macaronsen håller sig fräscha i en vecka i tättslutande burk.


    Tips! När du ska skala mandlarna kan du lägga de skållade mandlarna i en handduk, vika ihop och gnugga. När du öppnar handduken har skalen lossnat.
     


    Hallonmacarons

     

    Du behöver:

    • En sats av mandelkakorna ovan


    Samt:

    • Röd hushållsfärg

    • 100 g rumstempererat smör

    • 1 msk vaniljsocker

    • 2 äggulor

    • 30 g (1/2 dl) florsocker

    • 2 msk hallonpuré

     

    1. Följ receptet för mandelkakorna och tillsätt lite röd hushållsfärg i smeten. Tänk på att spara äggulorna.

    2. Rör samman det rumstempererade smöret med vaniljsocker, florsocker, äggulor och hallonpuré till en slät kräm. Bred eller spritsa på macaronerna och sätt ihop till en kaka. Macaronerna är hållbara 1–2 dagar i rumstemperatur, och går bra att frysa in.

     

    För pistagemacarons: Byt ut hälften av mandlarna mot pistagenötter och ta bort hallonpurén från smörkrämsreceptet ovan. Tillsätt eventuellt några droppar grön hushållsfärg.

    Så gör du hallonpuré: Pressa tinade hallon genom en sil tills du har fått 2 matskedar jämn puré.

     

    Ur boken "Pyssel de Luxe" av Josefin Ekman.

  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!