• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Eames – Kurvornas mästare

  Han blev relegerad från arkitekturutbildningen för att hans idéer var för moderna och det var först när han träffade sin blivande fru Ray som karriären tog riktig fart. Charles Eames var en av de främsta som formade 1900-talet.

  Ray och Charles Eames i sin verkstad.

  "Lounge Chair" i formpressad plywood och klädsel i svart läder formgavs 1956 för Herman Miller. Fåtöljen vann första pris vid Milanotriennalen år 1957. Klubbades på Bukowskis för 27 000 kr.

  "DCW" eller "Dining Chair Wood" för Herman Miller i rödfärgad plywood formgavs 1945-46. Klubbades för 14 000 kr på Bukowskis.

  Deras möbler dyker allt som oftast upp i våra inredningsreportage men få vet vilka personerna bakom är.

  Charles Eames föddes i St Lois Missouri 1907 och började tidigt intressera sig för design. Under skolåren jobbade han extra i en stålfabrik och det var där tankarna på att bli arkitekt formades. År 1924 började han studera arkitektur, men bara två år senare blev han relegerad eftersom hans lärare ansåg att "hans idéer var alltför moderna". I stället började han praktisera på ett arkitektkontor. Några år senare startade han sitt eget kontor och 1936 blev han chef för avdelningen för experimentell design vid Cranbrook Academy i Michigan, en prestigefull institution inom amerikansk design. Där träffade Charles också Ray Kaiser, som han senare gifte sig med, och Eero Saarinen som han inledde ett samarbete med. Det var under den här tiden han började experimentera med formpressat trä, plast och stålrörskonstruktioner.

  Karriären tog fart

  Men det var när han började samarbeta med Ray som karriären tog verklig fart. De flyttade till Los Angeles där de slog sig ner och levde och verkade resten av sina liv. Ray Kaiser var designer med textil inriktning, och tillsammans formgav de möbler för bland annat Herman Miller. Gungstolen "RAR" är en av deras mest berömda stolar, formgiven 1948-50 i glasfiber och metall. Andra exempel är "LCW "och "Eames Lounge Chair".

  I slutet av 1940-talet byggde de sitt eget hus, "Eames House", med prefabricerade, synliga stålkonstruktioner, beläget på en klippa. Huset har blivit en milsten inom modern arkitektur. Charles Eames fortsatte arbeta som arkitekt fram till mitten av 1960-talet men började sedan fokusera mer på möbelsdesign, film och utställningar.

  I dag finns flera av parets möbler i nyproduktion, men originalen är hett eftertraktade auktionsobjekt som ofta drar i väg i budgivningarna. Det görs även en hel del kopior på möblerna så det kan vara värt att kolla ursprunget innan man betalar.

  Av Ebba Zettergren Foto Bukowskis m fl
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!