• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rutiga golv blir aldrig långrandiga

  Rutor på golvet hänger med genom tiderna. Just nu är de väldigt inne igen, på allt från vinyl till trä.

  "Mjukbetong", läggs som klinker i rutor, 25x25 cm, 1 590 kr /kvm. Från Johans Golv.

  "Marmoleum", linoleum med klickfog och korkundersida, 395 kr/kvm. Från Forbo Flooring.

  "Cool Colour 5516024", vinylmatta på 4 m bredd, 189 kr/kvm, från Tarkett.

  "Chess", laminatgolv med klickfog, 249 kr/kvm, från Alfort & Cronholm.

  Golv med rutor är heta nu och har egentligen alltid varit moderna. Kanske beror det på att rutmönster funnits med människan så länge att vi upplever dem som ursprungliga och trygga? Stenlagda golv och klinkergolv har lång historia och det är därifrån mönstret följt med över till andra golvmaterial. Trägolv målade för att efterlikna stenläggningar kom tidigt. Först förstås i herrgårdar och andra högreståndsbostäder. Så småningom började välbärgade bönder att ta efter bruket för att visa att man hade råd.

  Rutor, rutor och rutor

  I dag har vi rutor i alla möjliga golvmaterial. Sten finns förstås kvar och går att få i en uppsjö olika färger beroende på stenart, slipning och behandling. Klinker finns i både ursprungliga jordnära färger och moderna färgställningar. Sedan några år finns även betonggolvplattor med gummiinblandning som är lite mjukare att gå på.

  Linoleummattor går att lägga i rutor. Även här går att välja mellan ett otal olika färger. En nyhet är linoleum monterad på hdf-skiva som klickgolv som är lätt att lägga själv. Även laminatgolv finns som klickgolv i ett otal färgställningar.

  Klassiska rutor i vinyl

  Vinylgolvet har ofta lagts i rutor. Det finns också på hel matta med rutmönster. Visst finns det vinylgolv som är tänkta att efterlikna klinkergolv, men det är lite synd att inte bejaka materialets möjligheter till alla tänkbara färger.

  Schackrutigt golv är populärt, men kanske värt en liten varning. På de vita och svarta rutorna syns smuts och damm tydligt och det blir ett evigt fejande för att hålla golvet så läckert rent som det ter sig i annonsernas värld. Då kan det vara bättre att välja en schackruta i lätt mönstrad off white och mörkgrått som är mer förlåtande mot lite smulor.

  Måla på trägolv

  Trägolv går alltid att måla. Tvätta först med målartvätt. Slipa eventuellt lätt innan golvet stryks med grundfärg och en slitstark färg som ytfärg. Rådgör med färgfackhandeln. Ett tips om det är ett gammalt golv med breda springor är att först måla i springorna med uttunnad grundfärg, särskilt om golv målas i ljus färg. Springorna kommer alltid att synas, men blir inte lika mörka och tydliga om det finns lite ljus färg som kan reflektera ljuset.

  Av Roger Nyström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!