• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sätt fläkten på vinden

  Tänk att slippa bullret från köksfläkten. Med motorn uppe vid taket löser man problemet.

  Köksfläktens viktigaste uppgift är förstås att evakuera os och dålig luft från köket. När man bygger nytt har man alla möjligheter att göra rätt från början. Viktigast är att arkitekt och konstruktör gemensamt tänker igenom ventilationen på ett tidigt stadium. Då går det att placera ventilationskanaler så att de inte behöver onödigt många krökar utan att de för den skull går rakt genom rummet ovanför.

  Separat rör

  Den enklaste principen är också effektivast och innebär en köksfläkt med ett separat rör som blåser ut den skämda luften när det behövs. Helst ska röret vara kort, ha få böjar och helst ska det ha en väl tilltagen diameter. Rekommenderat är 150-160 mm i diameter.

  Med en sådan lösning behöver köksfläktens motor inte sitta i köket utan kan placeras högst upp i systemet. Rätt gjort minskas köksfläktens ljud ordentligt. Men kostnaden ökar i stället. Totalt sett bör man räkna med ungefär det dubbla mot en vanlig köksfläkt. En varning för att använda en fläktkåpa som inte är avsedd för en extern fläkt är befogad. Har man riktig otur kan fläktljudet bli mer störande eftersom en stor del av fläktens buller inte alls hänger ihop med motorljud utan med luftens rörelser i kåpa och fläktkanal.

  Vädra bara där det behövs

  I hus med mekanisk frånluftsventilation är köksfläkten ofta en del av husets hela ventilationssystem. Då har själva spiskåpan ingen motor utan enbart reglage för att forcera luftflödet. Nackdelen är att man då ofta ökar ventilationen i hela huset. Det är ju onödigt att vädra mer på toaletten och i sovrummet för att det är osigt i köket.

  Sätter man däremot en vanlig köksfläkt med motor till ett sådant system kan det bli riktigt galet och matoset kan hamna precis var som helt i huset. Vid en renovering gäller det med andra ord att veta vad man har för system. Om man inte vet själv är det klokt att låta en ventilationstekniker se över husets ventilation innan man börjar leta ny köksfläkt. Felaktiga installationer kan kosta mer i energiförluster än konsultkostnaden.

  Hjälpfläkt i kåpan

  Det finns en typ av köksfläkt för mekaniska frånluftssystem som har en liten hjälpfläkt i kåpan. Modellen är patentskydda och kallas "Alliance". Den tillverkas enbart av Futurum, men slutkunden kan ändå köpa denna lösning av ett flertal stora köksfläktleverantörer som i sin tur placerat Futurums fläkt i sina egna kåpor. Beteckningen "Alliance" är gemensam.

  Den som vid en renovering vill ha en köksfläkt med extern motorn för att få lägre ljudvolym bör också anlita fackman. Att som lekman själv börja koppla ihop system och dimensionera motoreffekt efter goda råd är att be om problem. Ta i stället fläktbytet till en bra anledning att kosta på en ordentlig översyn av villans hela ventilationssystem. Då är det mycket större chans att man blir nöjd med resultatet.

  Text Roger Nyström Illustration Staffan Millqvist
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!