• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tidlöst med tegel

  Tegel funkar inomhus i både gammal och modern miljö. Det är vackert och tåligt som vägg såväl som på golv.

  Tegel i badrummet är godkänt från fuktsynpunkt. Teglet har förmåga att magasinera värme och balansera temperaturer i huset, men även att ta upp och avge fukt.

  Huset i Norrekås, har tegel på både golv och väggar. Det känns helt rätt i ett hus från 1800-talet. Det här är ett gammalt återanvänt tegelgolv, men det finns modernt golvtegel för innebruk.

  En vacker övergång mellan olika material tilltalar fantasin och ger liv och spänning åt golvet.

  Tegel i fönsternischen. Teglet tål vattenspill från blomvattningen.

  Tegel har en lång historia och har använts som byggnadsmaterial sedan människan kom på att torka lera till kakor som gick att bygga med. Med tiden förfinades tekniken och bränning i höga temperaturer gör teglet härdigare.

  Samtidigt är teglet ett modernt material. Vare sig man bygger nytt eller renoverar ett gammalt hus är tegel ett tänkbart alternativ som ytmaterial inomhus, både för golv och väggar.

  En badrumsvägg i tegel är tillräckligt vattentät för att fungera som den är. Viktigt är förstås att övriga väggar i badrummet har fuktspärr och att den är korrekt utförd i övergången mellan de olika väggarna. Möjligen bör man tänka på att om tegelväggen är i själva duschhörnet så kan det bli svårt att hålla väggen ren från smuts- och tvålrester. Visserligen tål tegel hård rengöring med borste och såpa, men det kan ändå ge problem med risk för mögelpåväxt i smutsavlagringar.

  Det går att försegla porerna i tegel och fogbruk. Tidigare har det varit vanligt att använda klinkerolja. Ett alternativ till det är en silikonförsegling. En produkt som tagits fram för att försegla tegel i våtrum och kök och andra tuffa miljöer heter "Silifin", från Kakel & Tegel.

  Gammalt tegel kan återanvändas både i vägg och golv. Förutom miljövinsten kan man få en vackert patinerad yta som oftast gör sig bättre än nytt tegel i ett gammalt hus. Som golv bygger tegel rätt högt. Vill man lägga tegelgolv vid en renovering tillverkar företaget Isholtsten tunna tegelplattor. Det är tegelstenar som sågas i skivor och slipas för att bli runda och mjuka.

  Om man vill frilägga teglet på en putsad mur ska man veta att muren inte alltid är så noga murad eftersom muraren visste att den skulle putsas. Kan man leva med en lite ojämn vägg är den ofta dekorativ ändå. Är det en skorstensmur bör man rådgöra med sotaren först eftersom putsen kan ha en tätande effekt.

  Text Roger Nyström Foto Peter Carlsson
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!