• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Galen i golv

  Golv av trä. Golv av plast. Golv av sten, glas eller varför inte av gräs? Det finns massor att välja på och det finns inte längre några måsten.

  Klinker, 150-1 000 kr/kvm.

  Korkgolv, 450-600 kr/kvm.

  Linoleum, 230-350 kr/kvm (klickplattor ca 450 kr/kvm).

  Parkett, 300-1 800 kr/kvm (lamellparkett), 1 700-2 200 kr/kvm (massiv ekstav, inkl läggning, slipning och ytbehandling).

  Trägolv, 300-1 700 kr/kvm (finns i många olika utföranden från lamellgolv till massiva tiljor).

  Gummigolv, 450-650 kr/kvm.

  Betonggolv, 200-300 kr/kvm.

  Laminatgolv, 200-450 kr/kvm.

  Bambugolv, 800-900 kr/kvm.

  Vinylgolv, 175-250 kr/kvm.

  Natursten, 500-1 400 kr/kvm.

  Möjligen var det lättare förr att välja golv. Då gällde parkett i vardagsrummet och plast- eller linoleummatta i köket. I badrummet skulle man ha plastmatta eller klinker. Möjligen kunde man även ha klinker i hallen eller, om man var riktigt djärv, natursten.

  I dag finns inte längre några regler. I köket lägger vi parkett, klinker, linoleum och oljade eller lackade massiva trägolv, för att bara nämna några golvtyper. Samma sak gäller i de övriga rummen. Undantaget är badrum som numera företrädesvis får klinkergolv. Och det finns nya golv som hittat in i hemmen från industriella miljöer eller offentliga rum som hotell och restauranger. Golvmaterialen blandas hej vilt och det är roligt och stimulerande – skönt att det inte finns några måsten. Men visst finns det golv som lämpar sig bättre eller sämre för olika ändamål. Den som har koll på plus och minus för olika material har större chans att bli nöjd med sitt golv.

  Ett generellt råd är att golven bör hänga ihop för att skapa en enhetlig känsla i huset. Arkitekter brukar varna för att blanda för många golvmaterial i ett hem eftersom det kan upplevas som rörigt. Få golvtillverkare vill ta fram helt enfärgade golv. Orsaken är att på ett enfärgat golv syns minsta lilla skräp och det ser snabbt ostädat ut. Ett spräckligt eller melerat golv är mer förlåtande mot den som inte vill svabba golven varenda dag. Bra att tänka på för alla oss som faller för ett högblankt svart eller vitt golv. Det ser läckert ut, men städfaktorn är hög.

  En del golv är kalla och andra varma när man går barfota på dem. Gillar du inte strumpor, skor eller tofflor utan trivs med att känna direktkontakt med golvet bör du välja bort kalla golv som sten, klinker och laminat. Värmekostnaden riskerar att bli hög om man av komfortskäl låter golvvärmen vara på även när den egentliga uppvärmningssäsongen är över. Sverige är ett skogrikt land och trägolv har långa och starka traditioner. De har många fördelar. Trä är ett naturmaterial som dessutom är varmt och mjukt att gå på. Det finns trägolv som passar i de flesta utrymmen. Det går till och med att lägga vissa typer av trägolv i badrum, även om man helst bör ha ett mer vattentåligt material i själva våtzonen.

  Trägolv går att variera nästan i det oändliga. Massiva golv i tiljor är klassiskt och vinner de flestas hjärtan. Men golvbrädorna kan vara breda eller smala. De kan vara av ljusa eller mörka träslag. Ytan kan vara oljad eller lackad eller rentav täckmålad som man ibland gjorde förr när man ville att trägolven skulle se ut som stengolv. Skeppsgolv är en specialvariant med tätade fogar i avvikande färg. Och ett furu- eller grangolv kan behandlas med pigmenterad olja och få ett utseende som inte står regnskogsträslagen långt efter i utseende. Och det utan den börda på miljösamvetet som tropiska träslag för med sig.

  Massiva parkettgolv av stavar läggs fortfarande, men vanligare är laminerade parkettgolv där själva slitskiktet är limmat på skivor som ofta består av hdf. Det finns ett flertal olika läggningsmönster och dessutom många olika träslag som kan kombineras. Varje kombination ger sin speciella karaktär. Golvvärme och trägolv fungerar bra ihop så länge träskiktet inte är för tjockt, men egentligen är det inte optimalt eftersom trä är värmeisolerande. Det är ju också en av anledningarna till att trä som golvmaterial fått så starkt fäste i vårt bistra klimat.

  Bambu är en spännande nyhet på trägolvfronten. Det har kommit starkt som golvmaterial och har visat sig vara både starkt och tåligt. Bambu räknas till trägolven, men är egentligen ett gräs och världens snabbast växande växt. Det gör att miljöaspekten är väl sörjd för. Bambugolv går att få både ljusa och mörka och i ett flertal olika mönster som ger lite olika visuella effekter. En av bambuns riktiga fördelar är att det är riktigt hårt, faktiskt hårdare än ek.

  Kork är antagligen bambuns motpol bland trägolven. Om korkgolv ska räknas som trägolv är förstås en definitionsfråga. Kork är bark från korkeken och innehåller 98 procent luft och har därför en mycket hög isoleringsförmåga. Det blir varmt om fötterna och även om det fungerar att ha golvvärme under korkgolv så är det faktiskt onödigt. Ett korkgolv är också mjukt och tyst att gå på. Det finns både som rutor som limmas och i form av klickgolv med limfria låsfogar. Naturkork används allt mindre av vinindustrin och behovet av odlad kork har minskat drastiskt. Så den som vill värna om ett av Medelhavets typiska kulturlandskap med korkekar gör en liten miljöinsats genom att välja korkgolv.

  Laminatgolv har en slags plastyta. Det är lager med papper som valsas med ett melaminharts till en hård yta på en kärna av hdf-skiva. Laminatgolvet är en ganska bra värmeledare. Golvet ser ofta ut som trä, men det är bara ett tryckt mönster i det översta pappersskiktet. Laminatgolv leder värme bra och känns kallt mot en naken fot. De fungerar därför bra ihop med golvvärme. Oftast läggs laminatgolvet med limfria låsfogar. Dessa lättlagda golv, så kallade klickgolv, har blivit populära vid renoveringar eftersom de har låg bygghöjd och ofta kan läggas ovanpå ett annat golv. Det finns även klickgolv med äkta träskikt som yta.

  Stengolv har en uråldrig tradition, från början främst i högreståndsbostäder. Svenska bergarter är granit, kalksten, skiffer och marmor, men även importerade bergarter används till golv. Sten varierar i utseende beroende på när och hur berget en gång bildades. Stenbrotten har därför ofta sin egen speciella produkt som ofta också har namn efter var den bryts. Precis som trä kan sten mönsterläggas i ett otal olika mönster. Uttrycket blir också olika, beroende på hur stenen slutbehandlats med slipning och polering. Sten leder värme oerhört bra och är iskallt att gå på, men fungerar perfekt ihop med golvvärme. Med våra kalla vintrar och somrar som inte alltid blir som vi önskar, skulle man nästan kunna säga att stengolv kräver golvvärme.

  Klinker har en mångtusenårig historia. I våtrum är klinkergolv vanligast i hemmiljö i dag, men även i hall och kök läggs ofta klinker. Mönstervariationen på klinker är stor. Det finns klinker som ser ut som natursten och klinker i stora och i små plattor. Olika mönsterläggningar ökar valet ytterligare. Golvvärme är nära nog nödvändigt eftersom klinker, precis som sten, är kallt och hårt. Det finns keramiska plattor med en slags plastinblandning som är lite mjukare att gå på.

  Cementgolv har letat sig in i hemmen från industrier och lager. Vanligast är att de finns i bottenvåningen i hus på betongplatta, men det går faktiskt att gjuta betonggolv på träbjälklag. Man måste dock räkna med bygghöjden som blir cirka 4 cm ovanpå ett stadigt träunderlag. Betongytan behandlas för att bli mer lättstädad och tålig mot fläckar. Ett flertal ytskikt är tänkbara, mest olika transparanta lacker, men även vattenglas och honungsvax är prövade.

  Gummigolv är ett annat golv som är hämtat ur den industriella miljön. De flesta som väljer gummigolv är ute efter mönstret. Det finns framför allt två vanliga mönster: det ena påminner om räfflad durkplåt, det andra är ett klassiskt pastillmönster. Golvet är mjukt och varmt att gå på. Till nackdelarna hör möjligen att reliefmönstret kan vara svårstädat.

  Linoleum är ett tåligt och beprövat golvmaterial som framför allt har använts i stora flerbostadsbestånd. Det finns i många färger som alltid är lite melerade i mönstret. Linoleum består enbart av naturliga råvaror med huvudingrediensen linolja som gett materialet dess namn. Linoleumgolven är tyvärr lite styvmoderligt behandlade i inredningssammanhang. Det är synd för de är både bra och dessutom förhållandevis billiga och det finns miljömärkta linoleumgolv.

  Plastgolv eller vinylgolv finns fortfarande. De har fått ta lite stryk när miljödiskussionerna om pvc stod som hetast. Vinylgolv kan läggas som hel matta eller i rutor. Det finns till och med en helt enfärgad vinylruta som är populär som nostalgigolv med schackmönster.

  Ett riktigt vågat golvval är glas. I de fall man väljer det, är det nog en speciell inredningskänsla man är ute efter. Att gå på ett glasgolv upplevs av många som lite obehagligt. Särskilt om golvet är transparent och man kan se ner i våningen under. Men oftast är det just transparensen och ljusgenomsläppet man är ute efter. Det är ändå en spännande accent i en inredning att låta en del av exempelvis ett loft ha glasgolv.

  Av Roger Nyström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!