• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Alltid rätt med vita golv

  Golvtrender kommer och går, men vita trägolv som ser ut som gammaldags skurgolv tycks alltid vara lika aktuella.

  Grangolv, 35x300 mm, behandlat med lut och vitsåpa. Träslaget är Douglasgran som går att beställa i upp till 15 m långa tiljor. Från Dinesen Golv.

  De klassiska svenska skurgolven är solida trägolv av furu eller gran. I dag kan man även använda lärk. Ursprungligen fick golven sin vita blekta yta av idogt knäskurande med såpa. Såpan gav träet en mjuk och smutsavvisande yta. Det finns flera sätt att få till ett skurgolvsutseende. Vare sig golvet är nylagt eller gammalt och ska förnyas, så börjar man med slipning för att behandlingen ska ta ordentligt. Sedan finns flera vägar att gå.

  Lutbehandling och såpa

  Lutbehandling tar bort en del av ligninet som är träets bindemedel. Slutresultatet blir jämnare och ljusare eftersom luten bleker och förhindrar att golvet gulnar när träet åldras. Det såpade urskurgolvet går bra att få än idag. Det finns särskild golvsåpa och även sådan med extra vitpigment i som förstärker den ljusa känslan. Golvsåpa har högre pH-värde än vanlig såpa och läggs på tre-fyra gånger i en koncentration av en del såpa till sex delar vatten. Torka till sist golvet torrt och polera med maskin.

  Fort smutsigt

  Nackdelen är att det tar några år och en hel del arbete innan såpgolvet fått en ordentligt skyddande yta. Den feta ytan blir också fortare smutsig än oljade eller lackade golv och ska våttorkas med såpa som gör golvet bättre och bättre. Många tröttnar tyvärr på sina såpgolv redan under första året innan ytan ens har blivit helt färdig. Det går att ångra sig. Våtskura bort såplagret och behandla istället med golvolja.

  Måste slipas noga

  Golvoljan gör träet mörkare och naturliga mönster framträder tydligare. Tyvärr syns också andra mönster som sliprosor. Därför måste ett golv som ska oljas slipas väldigt fint och noga. Den som säljer oljan ska kunna ge råd om hur behandlingen går till. Normalt läggs oljan på i tre-fyra lager, vått i vått med 45-60 minuters mellanrum. När golvet är helt mättat arbetas sista lagret in med en skurmaskin på låg hastighet. Ännu vitare blir det med golvolja med vitt pigment. Oljade golv torrstädas. Blir golvet lite fult någonstans går det att fixa till utan att göra om hela golvet. Det finns även golvlack med vitpigment. Lack är lättskött, men ligger som en film ovanpå träet och ger inte samma närkontakt med brädorna. De nya matta lackerna är väldigt lika oljade golv i utseende och ser heller inte lika snabbt fula ut som högblanka golv.

  Täckmålning

  Det går förstås att få ännu vitare golv, men då är det täckmålning som gäller. Att måla golv var förr ett sätt att försöka få enkla trägolv att efterlikna stengolv som hade högre status. Ett vitlackat golv ger inte den riktiga känslan av såpskurat golv, men är ett alternativ om man snabbt vill snygga till ett slitet golv. Bryt färgen i grått eller med lite gult annars blir det helt enkelt för vitt och kommer även att se smutsigt ut av minsta lilla skräp. Tvätta först golvet noga med målartvätt. Slipa därefter lätt och grundmåla. Slutstryk med minst två lager. Ett golv ska tåla en del slitage. Fråga i fackfärghandeln vilka färgtyper som är lämpliga.

  Av Roger Nyström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!