• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Köpguide stengolv

  Sten som golvmaterial blir allt vanligare även i hemmiljö. Även betong är ett alternativ som allt fler får upp ögonen för.

  Produkt: Mjukbetong, Leverantör: Johans Golv, Pris: från 1 390 kr/kvm, Övrigt: Mjukt betonggolv, 250 olika färger.

  Produkt: Röd Vångagranit, Leverantör: Naturstenskompaniet,Stenpris: 900-1 200 kr/kvm, Övrigt: Polerad yta är ett vanligt val.

  Produkt: Grå Ölandskalksten, Leverantör: Naturstenskompaniet, Stenpris: 900-1 200 kr/kvm, Övrigt: Slipad yta rekommenderas.

  Produkt: Terrazzoplattor, Leverantör: vissa klinkerförsäljare, terrazzoföretag, Plattpris: 450-650 kr/kvm, Övrigt: Läggs på samma sätt som klinker (bilden visar ett platsgjutet golv).

  Produkt: Grå Bohusgranit Tossene, Leverantör: Hallindens Granit, Stenpris: från 900 kr, Övrigt: Polerad yta är ett vanligt val.

  Produkt: Ljus Ekebergsmarmor, Leverantör: Borghamns Natursten, Stenpris: 1 000-1 100 kr/kvm, Övrigt: Normalslipad yta rekommenderas.

  Produkt: Offerdalsskiffer, Leverantör: Skifferbolaget, Stenpris: oregelbunden ca 550 kr/kvm, sågad ca 950 kr/kvm, Övrigt: Läggs sågad eller oregelbunden, naturlig klovyta rekommenderas.

  Produkt: Kolmårdsmarmor, Leverantör: Borghamns Stenförädling, Stenpris: 1 100-1 200 kr/kvm, Övrigt: Slipad rekommenderas, fallande längder billigast.

  Produkt: Norrvangekalksten, Leverantör: Slite Stenhuggeri, Stenpris: från 950 kr/kvm, Övrigt: Normalslipad yta rekommenderas.

  Produkt: Röd Jämtlandskalksten, Leverantör: Wasasten,Stenpris: 800-1250 kr/kvm, Övrigt: Slipad yta är lämpligast, fallande längder billigast.

  Produkt: Golvtegel, Leverantör: Isholtsten, Pris: 950 kr/kvm, 2 000 kr/kvm inkl läggning, Övrigt: Tegel sågade i klinkertunna skivor.

  Golv av sten är inte ett självklart val i trälandet Sverige. Länge har vi vandrat på tiljor av gran och fur, men med golvvärme passar stengolv även i vårt bistra klimat. Golvvärme är nog närmast en förutsättning för barfotavarma golv och både anläggningskostnad och driftkostnad för golvvärme bör räknas in i kalkylen.

  Sten – tåligt och outslitligt

  Sten är ett naturmaterial med starkt varierande utseende. Vår inhemska sten är granit, kalksten, sandsten, skiffer och marmor. Bergarternas speciella karaktärer beror på när och hur berget en gång bildades. Varje stenbrott har därför sin egen stenprodukt som inte sällan fått namn efter var den bryts, exempelvis "Kolmårdsmarmor" och "Offerdalsskiffer".

  Men valet handlar inte bara om att välja en stensort man tycker om. Hur stenen behandlats påverkar utseendet starkt. En polerad sten visar stenens färgskiftningar bäst, men det är ju inte säkert man vill ha den blanka ytan.

  Sågad sten läggs på ungefär samma sätt och med samma krav på underlaget som klinker. Den går att lägga själv för den som klarar att lägga ett klinkergolv. Annars är det en plattsättare som ska anlitas. Ibland talas det om kalibrerad yta. Det innebär att skivorna eller plattorna är jämntjocka och lättare att lägga. Det kräver också mindre bruk och golvet blir inte lika tungt.

  Skiffer kan läggas både sågad och oregelbunden. Den oregelbundna kräver lite mer erfarenhet för att lägga snyggt och arbetet bör kanske överlåtas till fackmannen. Envisas man med att göra det själv bör man provlägga plattorna på en annan yta. Numrerar man skivorna och tar ett foto så har man en mall när bitarna sedan ska läggas på plats.

  Natursten bryts och slipas sedan i sex steg vilket sluter stenen och gör den mindre känslig för fläckar. Därefter kan den poleras med oxalsyra så att den blir helt sluten. Men hur mycket behandlad man vill ha stenen är en smaksak. Ju råare sten, desto mer tolerant får man vara för fläckar. Med tiden läker dock stenen själv vissa missfärgningar och man får en levande yta.

  Betong – tufft med industrilook

  Betonggolv förknippas ofta med industrimiljöer men det går att gjuta golv i olika färger och med olika ytbehandlingar för spännande effekter. Det är närmast ett val för den som bygger nytt eller gör en totalrenovering av ett hus. På träbjälklag är platsgjuten betong ett tveksamt val.

  En typ av blankt betonggolv kallas "Superfloor". Det är egentligen en speciell slipteknik som utförs på nya och befintliga betonggolv av särskilda entreprenörer.

  Terrazzo – tusenårig tradition

  Det klassiska terrazzogolvet har en tusenårig tradition. Golvet gjuts direkt på plats och består av högvärdig betong med ballast av krossad marmor eller kalksten som våtslipas. Ballasten utgör cirka 70 procent av den färdiga golvytan. Terrazzo kan färgas med pigment och kan gjutas i mönster. Vanligen ser vi terrazzo i offentliga miljöer som butiker, sjukhusentréer och tunnelbaneperronger.

  Platsgjuten terrazzo är oftast bara lämplig vid nybygge eftersom tekniken är väldigt nedsmutsande. Men den som förälskat sig i materialet kan köpa terrazzoplattor som finns i ett otal mönster och färger. Poängen med det är att läggningen kan utföras av en plattsättare om man inte rentav lägger själv. Samma krav på underlaget som för klinkergolv. Terrazzoplattor finns hos vissa välsorterade klinkerföretag och hos det fåtal svenska företag som gjuter terrazzogolv. De senare arbetar mest med offentliga miljöer och är inte så vana vid privatkunder.

  Mjukbetong – nyutvecklad överraskning

  Betonggolv är hårda att gå på. Det har ett svenskt företag tagit fasta på och utvecklat ett golv av något som man kallar mjukbetong. Golvplattorna tillverkas av ett speciellt betongbruk som innehåller polymerer eller vad vi till vardags kallar plast. Det gör golvet mjukare och varmare än både klinker och betong. Plattorna finns i flera storlekar och i 250 standardfärger. Den som vill ha ett golv med mindre synliga skarvar kan få till pigment för att ge fogarna samma färg som plattorna. Plattorna kan läggas av duktiga gör det självare eller av plattsättare.

  Tegel – medeltida känsla

  Tegelgolv är lika gamla som materialet. För den som vill lägga ett tegelgolv i ett befintligt hus är bygghöjden ofta ett problem. Men det finns en lösning. Ett företag tillverkar golvtegel som sågas ut i tunna skivor. Det gör läggningen enklare och bygghöjden lägre och medför golvet blir mindre tungt.

  Tegelplattorna har samma krav på underlaget som klinker och läggs på samma sätt. När golvet lagts behandlas det med olja för att bli lättare att rengöra. Varje sten har lite rundade kanter och en mjuk fotvänlig yta.

  Av Roger Nyström
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!